2016. május 11., szerda

Indonéz élelmiszerek a Sirha Budapest 2016 kiállításon




2016 május 9-én a Sirha Budapest 2016 kiállítás keretében Wening Esthyprobo, az Indonéz Köztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete Hikmat Rijadi, az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ (ITPC) igazgatójával, hármas gongütéssel hivatalosan is megnyitotta az indonéz pavilont a Hungexpo A' épületében. 



A kétévente megrendezésre kerülő Sirha, a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszer-, és vendéglátó-ipari szakkiállítás sorozata, amelyre az idén mintegy 361 kiállító regisztrált, a szakmai látogatók száma pedig előreláthatólag meghaladhatja majd a 20 ezer főt is.
Az Indonesian Trade Promotion Center (ITPC) Budapest és az Indonéz Köztársaság Nagykövetsége támogatásával, valamint nyolc indonéz exportőrrel és magyar beszállítóval együttműködésben szervezett látványos bemutatkozás legfontosabb célja, hogy elősegítse az indonéz élelmiszerek megismertetését és népszerűsítését a magyar és kelet-közép-európai piac képviselői számára. Az indonéz standon ezúttal az Indofood Ltd., a Kemakmuran Niaga Mandiri, a Sinar Mas Ltd., a Toba Surimi, a 2 Tang Tea, a Garuda Food Ltd., az Esprecielo CV. és a Mayer Kft. termékeivel találkozhatunk.

A közel 80 négyzetméteren kialakított, a „zöld és fenntartható termékek" koncepcióját fókuszba állító pavilon az indonéz élelmiszerek széles palettáját mutatja be. Megismerhetjük az indonéz kávé és tea-fajták, a pálmaolaj, a kókusztermékek, az instant tészták, a kekszek, a különféle szószok, az étolajfélék és a feldolgozott halételek változatos termékpalettáját. A termékek kiválasztása a magyar élelmiszeripari piac igényei és sajátosságai figyelembe vételével történt. Az indonéz kiállítócégek jelenléte várhatóan felgyorsítja majd a jó minőségű, természetes alapanyagokban gazdag, megbízható indonéz termékek - főként az élelmiszerek - bevezetését a magyar piacra.

A Sirha Budapest egyetlen ázsiai kiállítójaként az indonéz pavilon megnyitását jelentős szakmai- és médiaérdeklődés kísérte. A megnyitó színes és átfogó programját balinéz táncbemutató, indonéz ételek és kávék kóstolása, valamint a kiállítócégek és termékeik bemutatkozása tette teljessé.

A megnyitó eseményen Wening Esthyprobo nagykövet asszony és Hikmat Rijadi, az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ (ITPC) igazgatója ismertették az Indonéz Nagykövetség és az ITPC szervezésében a közeljövőben megvalósuló további indonéz programokat is.
Több mint 10.000 kilométerről érkezik Budapestre és májusban három nagyszabású esemény keretében is bemutatkozik élelmiszereivel, gasztronómiai különlegességeivel és sokszínű kultúrájával a Föld legnagyobb s egyben negyedik legnépesebb országa - a több mint 18.000 szigetből álló - délkelet-ázsiai szigetország, az Indonéz Köztársaság.
Május 17-19. között a Nagy Vásárcsarnokban Indonéz Napok lesznek, május 21-22-én a Millenáris Teátrumban Indonéz Napok és Jótékonysági Vásár címmel nagyszabású ingyenes családi eseményre várják a látogatókat, július 22-24-én a fiatal indonéz autóversenyző, Rio Haryanto pedig a Hungaroringen, a Formula 1 Magyar Nagydíjon debütál majd. A magyarországi indonéz programok mellett felhívták a figyelmet az indonéz fővárosban, Jakartában 2016. október 12-16. között megrendezésre kerülő Trade Expo Indonesia-ra is.

Az Indonéz stand kiállítói a Sirha Budapest 2016 kiállításon.
Indofood Ltd.
Az Indofood Ltd. a világ egyik legnagyobb instanttészta gyártó cége, emellett Indonézia vezető élelmiszervállalata. Az Indofood termékeivel több mint 80 országban van jelen, éves nettó árbevétele közel 485 millió dollár.
PT. Toba Surimi Industries
A több mint 20 év tapasztalattal rendelkező cég fő profilja a tengeri alapanyagok felhasználásával készített élelmiszerek előállítása és feldolgozása: pasztőrözött rák, sterilizált konzerv- és fagyasztott-termékek gyártása. Termékeik fontosabb felvevő piaca az USA, az EU több országa, Japán és egyes ázsiai országok.
2 Tang Group
A cég a legnagyobb nyugat-jávai ültetvényeken termesztett teafűvel kereskedik. Portfóliójában a legkiválóbb minőségű zöld és fekete tea különlegességekkel találkozhatunk.
Paris Van Java Coffee
Kiváló minőségű arabica és robusta kávét kínál kávékülönlegességekkel.
Sinarmas Ltd. (Agribusiness and Food)
A Sinarmas, a szingapúri tőzsdén is bejegyzett, fenntartható forrásból származó pálmaolajgyártó cég. 471 ezer hektáros ültetvényén évente 11 millió tonna pálmaolajat termel.
Garuda Food Ltd.
A Garuda Food Indonézia egyik leggyorsabban fejlődő cége étel, ital és mezőgazdasági termék ágazataival. Termékeivel Ázsia több mint 25 országában van jelen.
Esprecielo CV.
Prémium minőségű kávé és teakeverék gyártó, Ázsia sok országában forgalmaz.
Mayars Kft (Kókuszvilág)
Magyarországon a legnagyobb kókusztermék-portfólióval rendelkező cég, amely kókuszolaj, kókuszvíz, kókusztej, kókuszcukor termékeket importál és forgalmaz.

„A fenntarthatóság fontos számunkra, ezért a kiállításon kizárólag olyan termékeket mutatunk be, amelyek előállítása során a fenntarthatóság követelményeit kiemelten szem előtt tartották."
Indonéz Kávé
Indonézia híres különleges kávéiról, többek között a Luwak típusúról, amely a világ legdrágább kávéfajtája. Az ázsiai cibetmacska által gondosan kiválogatva elfogyasztott, majd megemésztett kávészemek gazdag aromája érződik rajta. Híres még különleges ízvilágáról a Toraja, Aceh és Mandailing vidékeiről származó kávé is. Napjainkban Indonézia a világ kávétermelőinek és exportőreinek legjobbjai között található 1,3 millió hektáros ültetvényeivel, amelyből közel 1 millió hektár robusta, a többi arabica fajtájú.
Kókuszvíz
Az indonéz emberek úgy tartják, hogy a kókuszvíz fogyasztása örökké fitten és egészségesen tartja őket. A trópusi országban mindenhol lehet találkozni kókuszpálma ültetvényekkel. A kókuszvizet az indonéz népi gyógyászat is használja vérnyomáscsökkentőként, koleszterinszint stabilizálóként, emésztési problémák ellen és még sok más betegségre.
Kókuszcukor
A jávaiak szerint a kókuszcukor a legjobb természetes édesítőszer, és alacsony glikémiás indexe miatt pedig egészségesebb is. A kókuszvirág nektárjából készítik, különleges textúrája miatt tökéletes élelmiszeripari adalékanyag. Könnyű vele sütni-főzni, és a vércukorszintre is jobb hatással van, mint a többi cukorfajta.
Tengeri eredetű ételek
Az indonéz szigetvilág egyik legfontosabb termékcsoportja, hiszen 5,8 millió négyzetkilométernyi tenger tartozik az ország területéhez, ahol a világ legváltozatosabb tengeri élővilága található. A tengeri ételek mellett az édesvizekből származó termékek is jelentősek, ebben Indonézia széles skálán kínál kiváló minőséget.

„Az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ (ITPC) az Indonéz Exportfejlesztési Ügynökség Központi Igazgatósága (DGNED), illetve az Indonéz Kereskedelmi Minisztérium non-profit képviseleti irodája. Célunk az indonéz termékek exportjának növelése a potenciális gyártó/exportőr vállalatok külföldi partnerekkel történő összekapcsolásával. Természetesen munkánk magában foglalja magyar termékek indonéz importjának elősegítését is, továbbá a két ország közötti befektetési lehetőségek feltérképezését és ezek támogatását.
Az elmúlt években az indonéz gyártók és exportőrök újabb és újabb piacok felé fordultak és új partnereket találtak világszerte, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a továbbiakban ne a nagy felvevőképességű amerikai, holland, német és szingapúri piacoktól függjenek. Természetesen a távoli piacokkal nem könnyű tartani a kapcsolatot, így ezért szükséges egy olyan közvetítő iroda, amely információt biztosít, személyesen felkeresi az üzleti partnereket, kiállításokat és üzleti találkozókat szervez.
Az indonéz kormány, az Exportfejlesztési Ügynökség és a Kereskedelmi Minisztérium közreműködésével éppen ezen célokra hozta létre világszerte az Indonéz Kereskedelmi Központokat. A budapesti kirendeltség szoros együttműködésben tevékenykedik az magyarországi Indonéz Nagykövetséggel is.
Az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ az alábbi területeken nyújt segítséget ügyfeleinek:
  • információszolgáltatás az indonéz termékekről és az aktuális kereskedelmi
  szabályozásokról, eljárásokról
  • indonéz üzleti partnerek ellenőrzése
  • kereskedelmi kapcsolatok elősegítése és koordinálása, a beérkező kérelmek ügyintézése,
  nyomonkövetése és értékelése
  • részvétel a hazai és külföldi szakmai kiállításokon, bemutatókon
  • indonéz termékminták bemutatása irodánkban
  • üzleti utak, gyárlátogatások szervezése Indonéziába, tárgyalások koordinálása
  a gyártó/exportőr vállalatokkal
  • piackutatás és a kormányzati kereskedelmi szabályozás, piaci verseny,
  üzleti lehetőségek felmérése
  • üzleti - partneri kapcsolatok kialakítása a kereskedelmi intézményekkel, szervezetekkel
  (kereskedelmi- és iparkamarákkal, egyesületekkel és kereskedelemfejlesztési irodákkal)"
www.itpc-bud.hu

2016. május 21-22., szombat-vasárnap 11.00-18.00 között
Indonéz Napok és Jótékonysági Vásár
A rendezvény ingyenes!
Ünnepélyes megnyitó: május 21-én, szombaton 11.30 órától.
A megnyitón beszédet mond:
H. E. Wening Esthyprobo Nagykövet asszony - Indonéz Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége
Hikmat Rijadi igazgató - Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ
Programok:
kézműves és gasztro-termékek vására, indonéz tradicionális táncegyüttesek és zenei produkciók, batik workshop, filmvetítések Indonéziáról, Lampung város bemutatkozása, indonéz fashion show, tombola
Záróesemény: május 22-én, vasárnap 16 órakor
www.remarkableindonesia.hu

http://sirha-budapest.com/hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: