2016. április 19., kedd

Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál
Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál a Göcseji Falumúzeumban 2016. április 22-24. között. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Göcseji Múzeum szervezésében, immáron 13. alkalommal kerül
megrendezésre a Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál. A Fazekas Fesztivál a zalai, vasi „gölöncséreknek" állít emléket és a mesterség mai képviselőit mutatja be.

A Fesztivál gondolatának elindítója, majd fővédnöke Németh János Kossuth és Munkácsy - Díjas keramikus iparművész, a Nemzet Művésze, maga is fazekas-kályhakészítő dinasztia sarja. Mára már világhírűvé vált munkásságában a fazekas agyagformázás alap-elemeiből építkezik, megteremtve egy sajátos, múltból üzenő, de mai életünket szebbé tevő világot.  Zalaegerszeg kulturális életét gazdagította évtizedeken keresztül a Czúgh fazekas dinasztia. Czúgh János, Czúgh Dezső és Czúgh Miklós munkásságukkal sokat tettek a zalai, vasi fazekas hagyományok továbbéltetéséért.

Csótár Rezső szentgyörgyvölgyi fazekas a Népművészet Mestere az őrségi - göcseji hagyományos edények készítésével a tájegység ismert „nevezetessége". A 90-es években a zalaegerszegi Kézművesek Házában elindult fazekas képzésnek köszönhetően megye szerte újra sok fazekas őrzi a vidék hagyományait, élteti újra a mesterséget. Közülük Csuti Tibor, Barakonyi István országosan is hírnevet szerzett magának és Zalának, több tanítványuk is rendszeres résztvevője a fesztiválnak.

Zalaegerszegen a fesztivál otthont ad az ország különböző tájairól ideérkezett fazekasoknak és keramikusoknak, a város kulturális kisugárzásával az élő fazekas kultúra segítője, megőrzője. Nagy öröm, hogy a hagyományokat őrző és megújító fazekasok tevékenységének köszönhetően a fesztivál alkalmával évente bemutatásra kerülnek Magyarország különböző tájegységeinek - Tiszafüred, Nádudvar, Őrség, Szekszárd, Barcaság, Alföld, Észak-Magyarország és az erdélyi fazekas központok - gyönyörű edényei, és mai keramikusok törekvései.

A Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál az elmúlt évek alatt az ország szakmai közönsége számára fontos találkozóvá vált, ahol elismert fazekasok mutatkoznak be termékeikkel, tudásukkal a fazekas versenyen, és részt vesznek a szakmai konferencián is.

Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál programja:
Az idei konferencia szakmai témái:
- Bangó Aliz: A hucul kerámiák
- Les Gábor: A Partium fazekas kultúrája
- Csupor István: A fazekasság helyzete az OK pályázati kiállítás tükrében.

A Pajta Galériában Bangó Aliz hucul kerámiái tekinthetők meg.
A rendezvény fontos eleme a folklórműsor, ezért nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a legjobb hagyományőrző csoportok lépjenek fel.

Az idei szereplők:
- Piros Rózsa Kalocsai Hagyományőrző Együttes
- Tördemic Néptáncegyüttes
- Szanyi Bokréta Hagyományőrző Együttes
- Zalai Táncegyüttes
- Szekszárdi Bartina Táncegyüttes.
- Óbuda Duda Band
- Tarsoly Zenekar

A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület Divatbemutatót tart a gyönyörű Sárközi viseletekből és mai használatú, Göbölyös Márta és Somody Beáta iparművészek sárközi ruháiból.

A fesztivál ideje alatt színes kísérő programok gondoskodnak a kellemes időtöltésről, mint a Zala Megyei Népművészeti Egyesület 1996-ban elkészített honfoglalás kori jurta kiállítása, péntek délután agyagos játszóház és gólyalábas vásári játék a gyerekeknek, Kádár Ferkó vándorfényképész vásári fényképezése, népi játszótér, mozgásos és vidám játékokkal, folyamatos korongozási lehetőség kicsiknek és nagyoknak, tájegységi gasztronómiai kínálat.

2016. április 22-23-24.
Zalaegerszegi Országos Fazekas- Keramikus Találkozó és Fesztivál
Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszeg

www.zalanepmuveszet.hu
http://gocsejiskanzen.hu/rendezvenyek/2016/xiii-zalaegerszegi-orszagos-fazekas-keramikus-fesztival


EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: