2016. április 24., vasárnap

Átadták az idei állami zenei előadó-művészeti és alkotói ösztöndíjakat




Dr. Hoppál Péter az EMMI kultúráért felelős államtitkára 25 fiatal tehetségnek adta át a Fischer Annie zenei előadó-művészeti, a Kodály Zoltán alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjakat. Az Ösztöndíjak szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nkft., pénzügyi lebonyolítója a MANK.


 
Idén kiemelkedően sokan, 13-an részesültek Fischer Annie zenei előadó-művészeti díjban, 8-an Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjasok és 4-en nyerték el a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjat. A kulturális tárca (akkori nevén Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 1998-ban alapította meg a Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat, melyet a következő években kibővített a dzsessz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira.

Az ösztöndíjak szerepe és jelentősége kettős: egyrészt komoly fellépésekhez segíti a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújt. Az ösztöndíjat egy évre lehet elnyerni, és legfeljebb két ízben pályázható újra. A minisztérium három zenei ösztöndíjával kapcsolatos szakmai feladatokat a Filharmónia Magyarország látja el.

Az állami zenei ösztöndíjak díjátadó gálakoncertjén a korábbi és jelenlegi ösztöndíjas ifjú művészek adtak hangversenyt a Budapest Music Centerben, köszöntőt mondott és az ösztöndíjakat átadta Dr. Hoppál Péter az EMMI kultúráért felelős államtitkára.
Dr. Hoppál Péter köszöntőbeszédében kiemelte „Komolyan kell vennünk a magyar zenei örökségünket, olyan viszonyítási pont ez, amelyhez igazodni tisztesség minden század számára. Ha a 21. század meglátja az igazodási lehetőséget, az a jövő kultúráját építi."
Szamosi Szabolcstól, a Filharmónia Magyarország NKft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy „Ennyien még soha nem pályáztak az ösztöndíjakra, talán ennek is köszönhető, hogy kiemelkedően tehetséges előadókat hallhattunk a díjátadón."

Ösztöndíjasok:

Fischer Annie zenei előadó-művészeti ösztöndíjasok:
Baranyai Barnabás - gordonkaművész
Csabay Domonkos - zongoraművész
Deák   Sára Katalin - hegedűművész
Duleba Lívia - fuvolaművész
Farkas Mira - hárfaművész
Kállai Ernő - hegedűművész
Kiss Péter - zongoraművész
Mészáros Zsolt Máté - orgonaművész
Molnár Anna - énekművész/mezzoszoprán
Nyári László - hegedűművész
Szabó Marcell - zongoraművész
Vida Mónika, Ruth - zongoraművész
Zemlényi Eszter - énekművész/koloratúrszoprán

Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjasok:
Alpár Balázs - zeneszerző
Bíró Viola - muzikológus
Bukáné Kaskötő Marietta - muzikológus
Horváth Bálint - zeneszerző
Lustyik Ákos Gergő - zeneszerző
Ránki András - muzikológus
Szabó Ferenc János - muzikológus
Zarándy Ákos - zeneszerző

Lakatos Ablakos Dezső jazz előadó-művészeti ösztöndíjasok:
Balogh Zoltán - zongoraművész       
Kanizsa Georgina - énekművész       
Oláh Dezső- zongoraművész
Pecze Balázs - trombitaművész

http://filharmonia.hu

EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: