2016. április 19., kedd

Tájházak napja 2016
A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja című országos rendezvénysorozatát április 23-24-én. A programsorozatra először 2013-ban került sor, és a cél az volt, hogy tavasszal, az év egy napján a tájházak az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, és a megszokott
látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

„Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket, otthon ne maradjon még az se, aki beteg!"

Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari termékeket lehet megtekinteni, vásárolni, vidám eszem-iszommal egybekötve.

2016-ban kiemelt helyszín az Ócsai Tájház.
„A ruha teszi az embert" tematika köré szervezik a programot, többek között élő viseletkiállítással, hagyományőrző keresztelővel várják a látogatókat. Az egész napos családi program az április 23-án 10 órakor keresztelővel egybekötött Istentisztelettel veszi kezdetét az Ócsai Református Műemléktemplomban. A nap folyamán a Tájház udvarán kézműves kirakodóvásár és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket. 14 órakor Izsák Zoltán Sotiris magángyűjteményéből, a történeti Magyarország területéről származó élő viseletkiállítás nyitja meg kapuit. 16 órakor élő "Viselet-térkép" lesz a Templom-téren.

Egy kis ízelítő a mintegy ötven tájház programkínálatából:

Sétálva tanulni
Aki szívesen töltené az időt a szabadban, válassza a Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház programját. Nem kevesebbet kínálnak, mint hogy egy kellemes négy órás séta alkalmával megmutatják a régi Budakeszi erdő nevezetes helyeit, a valamikor szőlőtermelő területeket, a zsidó temetőt. A túra végén egy kis vendégvárásra is készülnek zsíros kenyérrel és fröccsel, a gyerekeket málnaszörppel fogják megkínálni.

Sütik vagy főzik a görhenyt?
Ez bizony a szadai Tájház programján derülhet ki, ahol a kovácsbemutató, a játék- és daltanítás, a kézműves foglalkozások mellett vason sült szadai lángossal és helyben sütött görhennyel várják az érdeklődőket. Ha valaki régóta szeretné kipróbálni, hogyan készül a híres szadai fehér hímzés, jöjjön el, mert ezen a napon még azt is tanítani fogják!

Ébred a Békavár!
Tényőre utazzon, aki a hely jellegzetes falurészét, a Békavárat ismerné meg! Itt, mivel a fazekasság volt az egyik legfontosabb kézművesség, fazekasfoglalkozások lesznek.
Aki pedig megéhezne a nagy munkában, kóstoljon keletlent, langallót, prószát!

Edelényi hagyományok
A Borsodi Tájházban az edelényi Császta Néptáncegyüttes és a Tényleg Zenekar szerepel. Helyi kézművesek kínálják portékáikat. A tájház Kemencés Baráti Köre frissen sült kenyeret kínál a vendégek számára fokhagymás tejföllel.

PinczePont szezonnyitó rendezvény
Paloznakon a Csopak Környéki Borút Egyesület tagjai nyitott pincékkel várják a pincetúra nevezőit, célállomás a Tájház udvarán található PinczePont borozó és információs központ. A rendezvény alatt az érdeklődők számára ingyenesen látogatható a Tájház, emellett a környék legjobb boraival és langallóval várják a vendégeket.

„Szent György napon, lepkeszárnyon"
A néphit szerint a Szent György-nap előtt fogott pillangó nagy szerencsét hoz. Szerencsét kívánunk a balatonkenesei Tájházba betérőknek: a tájház e napon a lepkék köré építi kéz-műves foglalkozásainak témáját. Pillangókat készítenek különböző technikákkal: lehet majd origamit hajtogatni, horgolni és gyöngyöt fűzni. S míg a szerencsehozó pillangók készülnek, a tájház gyűjteményét e napon ingyen tekinthetik meg a látogatók.

Kisütötték!
Nem mást találtak ki a Felpéci Tájházban, mint hogy a tárlatvezetés alatt a kenyérdagasztás és sütés folyamatát is bemutatják. Aki valóban szeretne kötényt kötni, pogácsát gyúrhat, mézes tésztát - ebből aztán készülhet a jellegzetes nefelejcses, tulipános mintával szaggatott aprósütemény. Hol sülne ki máshol, mint a kemencében! Amíg a gyerekek, asszonyok tevékenykednek, a férfiak se legyenek restek, rájuk a helyi fűrészüzem vár! Aki jól végezte dolgát, egye fene, betérhet egy kis borkostolásra - némi séta után persze, hiszen a pincerendszer a fokozattan védett ősborókásban található.

Állati jó 7 próba a tájházban         
A Hosszúhetényi Tájházban „Állati jó 7 próba" lesz a Szent György-napi állatkihajtás jegyében. A tájház udvarán várják a gyerekeket egy tréfás, játékos délutánra.
A nebulók 7 állomáson keresztül ismerkedhetnek a háziállatokkal és őrzőikkel.
Elsőként egy mesén keresztül megtudják, hogy Ki, mit őriz?, ezután állomásokon keresztül teljesítik a 7 próbát. Végül „állati" kóstolással zárják a napot.

„Pásztornap" a Vésztői Tájháznál
A Vésztői Tájház és Mesterségek Háza már április 22-re programmal készül: a Szent György-naphoz kapcsolódó „Pásztornap" kapcsán a tavaszi kihajtást és a sárréti pásztorok életmódját szeretnék feleleveníteni. Először kerül megrendezésre a pásztorételek főzőversenye, ahol az induló versenyzőket a helyi pásztorok által kedvelt ételek elkészítésére biztatják. A nap folyamán birkanyírás és birkakörmözés-bemutató, kézműves bemutatók és a pásztorélethez kapcsolódó színpadi produkciók, valamint élő népzene várja a látogatókat. Április 23-án pedig ünnepi nyitva tartással 9-14 óráig várják a tájházhoz érkező látogatókat.

Szent György ünnepének idején - Tájházak Napja
A paraszti hagyományban a legszélesebb körben volt ismert Szent György alakja, akinek ünnepnapját minden évben április 24-én tartjuk. A 24-éhez legközelebb eső szombaton és vasárnap a hagyományteremtő programokkal nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a tavaszi megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánnak fordítani. Úgy vélik, ez a nap, a Tájházak napja remek lehetőség arra, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitva tartás kezdetén kiemelt figyelmet fordítsunk saját szűkebb pátriánk egykori életmódjára, paraszti világaira, és mindarra, ami a hagyományos tudásból napjainkban hasznosítható, újraélhető modern világunkban.
A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlataikra, eseményeikre felhívják leendő látogatóik figyelmét.

2016. április 23-24.
Tájházak napja 2016

http://www.tajhazszovetseg.hu/tajhazak_napja_2016
https://www.facebook.com/T%C3%A1jh%C3%A1zsz%C3%B6vets%C3%A9g-491580147519346/?fref=ts


Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: