2016. április 16., szombat

Reformáció örökségtúra május 13-tól 16-ig




Szabolcs-Szatmár-Bereg megye középkori templomainak legszebbjei itt, a Felső-Tisza-vidéken találhatók. Ezért is szervezi az  SZSZBMFÜ Nonprofit Kft. keretein belül működő Europe Direct Tájékoztató Központ idén is  pünkösdkor a Reformáció örökségtúrát.
 


A négy napos kerékpártúra Fehérgyarmattól indul, kibővített útvonalon, még több látnivalóval. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legkeletibb csücskét szeli át Dél-Szatmártól a megye legészakibb pontjáig. Cégénydányád felújított kastélya után Europa Nostra-díjas kistemplomok sorakoznak, majd az út felénél a középkor egyik legjelentősebb településén, a   „csengeri hitvallás" (1576) helyszínéül szolgált Európa hírű református templomban csodálhatók meg a festett kazettás deszkamennyezet virágmintái, a magyarság legkorábbi időszakából. Újkori látványosság Nagygécen a Megmaradás Temploma, amelyet a közelmúltban újítottak fel, s amely az 1970-es árvíz után kihalt falu zarándokhelye lett.
A második napon is gazdag a kulturális kínálat: Kisszekeres XIV. századi, Nagyszekeres XV. századi gótikus temploma mellett a Vámosorosziban most feltárt és eredeti állapotában megfestett templombelső sokat megmutat a református díszítőművészet kettős gyökeréről. Kölcse, Sonkád, Túristvándi, Szatmárcseke hívószavak a turisták számára.
A kerékpártúra második felében - újabb 100 km-en Penyigétől Beregdarócon át Tuzsérig a gazdagon díszített középkori templomok mellett olyan látnivaló is feltűnik, amelyről sokáig azt hihettük: az enyészetté válik. Magánkezdeményezésre azonban újjáépült a mándoki kastély, mely kastélyszállóként a modern kor igényeit szolgálja.
A szatmár-beregi örökségtúra sajátos ötvözete a kultúrának és a sportnak. Tökéletes kikapcsolódást nyújt a mindennapok darálója után. A kerékpárral kiválóan és kényelmesen megközelíthető települések lakói szívesen fogadják az idegent. A túra részleteiről a www.templomut.hu honlapon lehet érdeklődni, vagy a dzs@szszbmfu.hu email címen.


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: