2016. április 23., szombat

Új kiállítás nyílt a Skanzen elmúlt öt évének gyűjtéseiből




A Szabadtéri Néprajzi múzeum jövőre ünnepli megalapításának 50 éves évfordulóját. A jubileumi készülődés részeként számadást végeztek az elmúlt öt év kutatásairól, gyűjtőmunkájáról, s ennek eredményeként született meg a Gyűjtőpontok című kiállítás, melyet az április 19-étől tekinthetnek meg az érdeklődők.

A múzeumi tárlatok legtöbbször egy-egy tematika köré szerveződnek.
A Gyűjtőpontok kiállítás szakított ezzel a hagyománnyal, és a múzeum elmúlt éveinek három nagy kutatási projektjéből válogatott tárgyakat, gyűjteményezési módszereket, történeteket: a készülő Erdély tájegységhez kapcsolódó kutatásokból, a magyar diaszpórára vonatkozó észak-amerikai kutatásokból, illetve a XX. századi életmódváltozásokat tanulmányozó munkából.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum új néprajzi, antropológiai kontextusban, a kortárs-nemzetközi- szabadtéri muzeológia módszertanát követve gyűjti tárgyait. Ennek alapjai a tárgyak mögött lévő személyes, vagy közösségi történetek és az a megközelítés, amely szerint a közgyűjtemények feladata a gyűjtés, megőrzés, bemutatás mellett a tanítás, a meghökkentés, a reagálás különböző gazdasági és társadalmi problémákra.

A szabadtéri muzeológiában megjelent a tematikai, térbeli és időbeli bővítés szükségessége. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum esetében ez a parasztságon kívüli társadalmi csoportok bemutatását, az időkeretek tágítását, a térbeli szélesítés pedig a határon túli területek és a magyar diaszpóra kutatását jelenti. Így kerülhetett be az új kiállításba a XX. század második feléből származó, tömeggyártásból kikerülő alumínium sajtárja mellé a körösfői bazársorról származó drakulás hógömb, az eredeti inaktelki festett varrószék, a századforduló környékén Pennsylvaniába kivándorolt magyarok által fenntartott boarding house-ban fellelt gramofon.

Az új tárlattal a kiállítás kurátorai szeretnék megmutatni, hogyan formálódik a Szabadtéri Néprajzi Múzeum gyűjteménye, hogyan kutatják fel, hogyan szerzik meg, hogyan őrzik meg azokat a tárgyakat, amelyek kiállításokban kerülnek a látogatók elé. 



  A Gyűjtőpontok kiállítás október végéig látogatható.

Nézzen be a kiállításba! Kattintson a képekért IDE>>

http://www.skanzen.hu
 

Nincsenek megjegyzések: