2016. április 26., kedd

Nyitott Balaton




Miért a Balaton a legjobb választás tavasszal? Mert nincs még kánikula, de már kellemesen melenget a tavaszi napsütés. Végre lehet túrázni, kerékpározni, vitorlázni, hajókázni, jókat enni-inni - egyszóval megismerni a Balaton régiót.
2016. május 1-16. között a Nyitott Balaton akció keretein belül vezetett kerékpáros és gyalogtúrákkal, kulturális programokkal tavaszi kedvezményes szállásajánlatokkal csábítja a régió a Balatonhoz a feltöltődni vágyókat.

Április utolsó hétvégéjén már számos programmal vár a Balaton. Ekkor kerül sor többek között a XXV. Jókai napokra és párhuzamosan a jól ismert Jókai bablevesfőző versenyre Balatonfüreden, vagy említhetnénk a badacsonyi BorBarangolás rendezvénysorozatot is, ahol nem csak a legkivallóbb nedűkkel ismerkedhetnek meg a vendégek, hanem a borászokkal is. Azokra is gondoltak a szervezők, akik szeretnék kipróbálni erőnlétüket a hosszú tél után a szabad levegőn, ők például a Nezdei kézfogó teljesítménytúrának vághatnak neki, akik pedig körbekerekeznék a Balatont, azoknak tanácsoljuk, hogy május 14-re tartalékolják az energiájukat, a McDonald's BringaMánia Tour de Balaton bringatúrára.

A Gasztroélmények Évében még nagyobb szerepet kapnak tavasszal a helyi termékeket felsorakoztató balatoni gasztro fesztiválok. Balatongyörökön a palacsinták színes skáláját, Tihanyban a kiváló aromájú pálinkákat, Balatonfenyvesen a bodza iható és ehető izgalmas variációit kóstolhatjuk majd, de Balatonföldváron az is kiderül majd a Kultkikötő Piknik keretén belül, hogy „Ki mit süt?" a városban.

www.nyitottbalaton.hu

Egy kis ízelítő a programlehetőségekből:

Keszthelyen a Keszthelyi Belvárosi Múzeumok pecsétgyűjtő múzeumtúrára várják a látogatókat 2016. május 1-3. között. Az akciós jegyből még 20% kedvezményt biztosítanak a több állomásos Múzeumtúrán (http://www.nyitottbalaton.hu/eprom/esemenyek/szezonnyito--pecsetgyujto-muzeumtura.html?pid=12827).

Keszthelyi tipp: irány a megújuló Festetics kastély és környéke, ahol nemrég adták át a kiállításoknak otthont adó Amazon szállót, és kellemeset sétálhatunk tavaly december óta a viktoriánus mintára, az eredeti tervek szerint újjáalakított kastélykertben. A Helikon Kastélymúzeum 2016. május 1-16 között 20 % kedvezményt biztosít az összes kiállításra szóló (kombinált) belépőjegy árából és rengeteg izgalmas programmal várja a látogatókat.

Ma a pálinka egy divatos dolog, reneszánszát éli, nagyon népszerű az emberek körében, ezért Gáspár Vilmos úgy gondolta, érdemes foglalkozni vele... és elkészült az első üveg Gáspárlat. Balatongyörökön pálinkaház látogatáson vehetünk részt a Nyitott Balaton ideje alatt (http://www.nyitottbalaton.hu/eprom/esemenyek/palinkahaz-latogatas.html?pid=12782).

Balatongyöröki tipp: 2015 legvirágosabb kistelepülésén járva nem szabad kihagyni a Szépkilátót, ahonnan talán a legszebb balatoni panoráma nyílik elénk.

Ha kerékpározni támad kedvünk, erre több helyen is nyílik lehetőség, példaként álljon itt Gyenesdiás, ahol a Nyitott Balaton idején 50% kedvezményt biztosítanak a kölcsönzési díjakból az akcióban részt vevő szolgáltatók: Tourinform Gyenesdiás, Caravan Bike, Takács Kerékpárkölcsönző (http://www.nyitottbalaton.hu/eprom/esemenyek/kerekparkolcsonzes-gyenesdiason.html?pid=9331).

Gyenesdiási tipp: a településen számos garantált programmal kedveskednek a vendégeknek, így például lehet például vasat idomítani a vasverő műhelyében, kipróbálni az agyaggalamb-lövészetet a Lőtéren vagy megismerkedni a háztáji állatok tartásával a kis állatfarmon. A legbátrabbak a fák lombajai között egyensúlyozhatnak a Kalandparkban. Nyitva lesz a Természet Háza látogatóközpont is, ahol interaktív kiállítás mutatja be a hegység kialakulását, élővilágát. De lovaskocsival is felfedezhetjük a Keszthelyi-hegységet.

Május 1. és 16. között tárt kapukkal várja mindenkit a csopaki strand. A belépés díjtalan, az élmény egyedülálló (www.csopakstrand.hu).

Csopaki tipp: érdemes betérni egy-egy jó hangulatú, borozgatós-fröccsözős, a balatoni konyhát újragondoló és minden elemében frissességet hordozó bisztróba vagy borteraszra - persze csak az íze kedvéért... Csopakon és környékén ezt több helyen is megtehetjük, elég csak a Márga Bisztróra, a Jásdi Borteraszra, a Söptei Pincészetre vagy a Homola Pincészet Sáfránkert Vendéglőjére gondolnunk.

Balatonföldváron ismét Heltai nyomába eredhetünk: nem más ez, mint egy szórakoztató nyomozás, amelynek keretén belül felfedezhetjük Földvár csodálatos helyeit, látnivalóit. Egy izgalmas túra keretében tudhatjuk meg, hogy miért kellett meghalnia Heltai Károlynak. A nyomokra a város különböző pontjain bukkanhat rá az, aki részt vesz a játékban. Az oknyomozó túra a Tourinform irodából indul, ahol minden szükséges eszközt biztosítanak a bűneset feltérképezéséhez (www.balatonfoldvar.info.hu).

Földvári tipp: új kerékpártúrával bővült az balatonföldvári Tourinform iroda ajánlata. A játékos-kedvű kirándulók 2 keréken, 13 kérdés segítségével ismerkednek meg a régióval, melynek végén 211 kilométernyi élménnyel és - ha helyesen válaszolják meg a kérdéseket - ajándékokkal gazdagabban térhetnek haza.

A május 1-i tihanyi Nyitott Balaton geobotanikai túra során a Tihanyi-félsziget válogatott helyszínein idézhetjük meg az egykor tomboló vulkánok, meleg vizet ontó hévforráskúpok mozgalmas világát, ízelítőt kaphatunk néprajzi-építészeti hagyományaiból és tüzes boraiból, a túra végén pedig lehetőség nyílik a Levendula Ház Látogatóközpont interaktív kiállításának megtekintésére. www.bfnp.hu

Nyitott Balaton túra még:
- Mandula teljesítménytúra Alsóörsön május 7-én (a 6 km-es családi túra mellett, a kitartóbbak a 20 km-es távon is kipróbálhatják magukat)
- Nyitott Balaton Vöröskő geotúra május 8-án (Balatonalmádi - Káptalanfüred)

A pünkösdi hosszúhétvégére háromnapos programsorozattal készülnek Szigligeten. A Várfesztivál szombat délelőttől egészen hétfő estig várja a látogatókat. Az alsó várban kialakított színpadon fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok szórakoztatják a közönséget (www.szigligeti-var.hu) .

Szigligeti tipp: Szigligeten járva ragadjunk nordic walking botot, és járjuk be a Kamonkő útvonalat, amely közepesen nehéz fokozatú kb. 5 km hosszú és 2,5 óra alatt lehet megtenni.

Május 13-15-én a balatonfenyvesi Fenyővirágzás Fesztivál és a Falunap során főzőverseny, számos családi és gyerekprogram, változatos zenei és táncos fellépők, népművészeti kirakodóvásár várja érdeklődőket, turistákat, kirándulókat, pihenni és kikapcsolódni vágyókat.

Fenyvesi tipp: kóstoljuk meg a fenyőt! A Fenyővirágzás Fesztiválon fenyőmagvas ételkülönlegességekkel és fenyőpálinkával várják az érdeklődőket.

A Nyitott Balaton ideje alatt a Balatoni Hajózási Zrt. Fröccshajókat indít. Részletek hamarosan! www.balatonihajozas.hu

Németh Krisztina - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: