2016. április 25., hétfő

Balatoni Borkalauz - egy könyv a Balaton és a borok szerelmeseinek




Sokat beszélnek arról, hogy hogyan lehetne a balatoni szezont meghosszabbítani, hiszen a tó és környéke számtalan értéket rejt, amelyek nem csak - vagy főleg nem - nyáron mutatják meg igazi arcukat az ide látogatók előtt.

Az egyik ilyen kitörési pont a borászat, amely az elmúlt másfél évtizedben rengeteget fejlődött, és elindult a minőségi borok termelése irányába. Mégsem foglalta el még méltó helyét a magyar borkedvelők térképén, többek közt azért sem, mert néhány pincétől eltekintve nemigen ismerték az itt dolgozó borászokat. Ezt a helyzetet ismerte fel a SailingBooks.hu, a Balatoni Borkalauz kiadója, s éppen a szezon kezdetére jelentkezett új kötetével, amely rengeteg fotóval, térképpel és számos érdekes háttértörténettel mutatja be a Balaton-környéki borászatokat.
A szerzők ügyeltek arra, hogy a bor azért divatos és piedesztálra emelt termék, mert a fogyasztók azonosulni tudnak a nedű előállítójával - a borásszal.
Ezért igen komoly munkát fektettek be könyvükbe - minden borásszal illetve a pincék vezetőivel egyenként beszélgettek, s az interjúk alapján készült a kötet.
Ez érződik a személyes hangvételen, amely az olvasó számára komoly nyereség:
az anekdoták, történetek alapján könnyen választhat magának szimpatikus borászatot vagy borászt, akivel egy-két pohár mellett szívesen eltársalogna.
A kötet ugyanis útikönyv, ám olyan útikönyv, amelynek mottójául ezt választották:
Minden pohár borban ott van a borász lelke.
Minden dűlő egy történetet rejt.
Minden szőlőtőke egy család sorsát hordozza...
Ennek a mottónak eleget téve a Balatoni Borkalauzból a szakmai adatokon kívül nagyon sok mindent megtudhatunk a borászokról, családjukról, hátterükről és életfelfogásukról is.
A szerzők közel negyven balatoni borászatot és legjobb boraikat mutatják be, méghozzá útvonalakra felfűzve. A kötet akár útikönyvként is használható: ha egy esős nyári vagy egy szép őszi napon kedvünk támad egy jó borozgatásra valamelyik balatoni pince hűvösén, könnyen választhatunk kedvünkre való borászatot.
„A Balatont - persze csak útikönyvünk szempontjából - hét részre osztottuk. A Balaton déli partján ebből kettőt találnak: a keleti medencéből könnyen elérhető pincéket és a Balatonboglár környéki borászatokat. Az északi parton Csopak és Balatonfüred vidéke nyitják a sort, majd a Tihany és Badacsony közti pincék következnek. Külön fejezet foglalkozik a Balaton-felvidékkel: a Nivegy-völggyel és a Káli-medencével, valamint a Badacsonnyal és a „Badacsonyon túli" részekkel. Remélhetőleg megbocsátják nekünk, hogy ez a felosztás nem követi a hagyományos szőlő- és borterületi beosztást - egész egyszerűen így tűnt praktikusnak."
A szövegeket P. Nagy Ildikó és Náray Vilmos írta, a borászportrékat és a pincéket bemutató képeket Pórszász Áron és Mag Andrea készítette. A borokat Németh Richárd, a Wine Flow bloggere mutatja be, értően, a maga könnyen felismerhető stílusában.
A kötet modern formavilága Takács Viktória értő munkáját dicséri.
A kötet megrendelhető a www.sailingbooks.hu webáruházban vagy megvásárolható a balatoni Tourinform irodákban, a borászatoknál vagy a Líra könyvesboltjaiban.
  Balatoni Borkalauz
SailingBooks.hu kiadó, 2016
192 oldal
ISBN 978-963-12-0930-3
Ár: 2.900,- Ft.

https://www.facebook.com/balatoniborkalauz
http://www.sailingbooks.hu

EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: