2015. november 22., vasárnap

Új szerzemények a PIM-ben: 2005–2015.




Írók. Jól ismerjük őket tanulmányainkból, színházból, filmekből, olvasmányainkból és még számos egyéb forrásból. De kik ők valójában, milyenek lehettek, hogy éltek a hétköznapokban? A Petőfi Irodalmi Múzeum december közepén nyíló kiállításán végigsétálva bekukucskálhatunk mindennapi életükbe és ezáltal esélyt kapunk arra, hogy közelebb kerüljünk hozzájuk.

Arany János faliórája
Milyenre hímezte Petőfi pénztárcáját Szendrey Júlia? Hogy nézett ki Arany János faliórája, milyen széken ült József Attila és milyen asztalon írt Kaffka Margit? Vajon mit árulnak el nekünk ezek a tárgyak, megsúgnak-e valamit az eddig ismereteken túl. Megtudhatunk-e még valamit jól ismert íróinkról - erről szól a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása, melyen olyan tárgyak kerülnek a nagyközönség elé, amelyeket eddig még soha előtte sehol nem volt alkalmuk megtekinteni.

A tárlat bemutató jellege is teljesen újszerű, hiszen ezzel, az elmúlt évtized új szerzeményeiből válogató kiállításunkkal másról és másként fogunk szólni, mint korábban tettük. Nem csupán számvetést készítünk gyarapodásunk legfőbb eredményeiről, hanem egyúttal arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a közönség elé kerülő, vizuálisan megkomponált kiállításaink válogatott anyaga mögött milyen hatalmas gyűjtemény húzódik meg. A falak közt zajló muzeológiai háttérmunka kerül most előtérbe. Szólunk a szerzeményezések néha kalandos menetéről, rendhagyó módon bevezetjük a látogatót raktárainkba, megmutatjuk a restaurálás körülményeit. Munkatársaink kisfilmek segítségével megszólítják a látogatót, a tudományos archivátorokat új szerepben láthatjuk. Mesélünk arról az összetett munkafolyamatról, melynek eredményeként a feldolgozott anyag a kutató illetve a látogató elé kerül.

A termek egyes falai látványtárakká változnak, másutt egy-egy fontosabb hagyaték vagy műtárgy saját történetének elmondásán túl az irodalomtörténeti jelentőségét is kiemeljük. A középpontba állítjuk múzeumunk egyedülálló sajátosságát, az írói hagyatékok sokoldalúságát megőrző gyűjtemény komplexitását. Betekintést nyújtunk a színfalak mögé, megleshetjük a háttérben zajló múzeumi munkálatokat.

A kézirattárba, könyvtárba, művészeti tárba és a médiatárba került anyagokból válogatva kiállítjuk Berzsenyi Dániel, Csáth Géza, Móricz Zsigmond, Németh László, Lányi Sarolta, Faludy György, Szilágyi Domokos és az Újholdas szerzők hozzánk került kéziratait. Külön gonddal mutatjuk be az elmúlt év legfontosabb szerzeményét, a Radnóti Miklósné hagyatékából vásárolt képek és kéziratok együttesét.
Kosztolányi félbefűrészelt könyvespolcán újra helyet találó, saját könyvtárából származó kötetei mellett megtekinthető lesz az írói portrék és művészi illusztrációk hosszú sora, böngészni lehet fotógyűjteményünk és dedikált köteteink ritka darabjai közt, sőt meghallgathatóak irodalmi interjúink is.


EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: