2015. november 3., kedd

Magyar Tudomány Napja




Annak emlékére, hogy 1825.  november 3-án, a pozsonyi országgyűlésen, a magyar reformkor egyik vezéralakja, gróf Széchenyi István (1791–1860) felajánlotta birtokainak egyéves jövedelmét a Magyar Tudós Társaság – a mai Magyar Tudományos Akadémia – megalapítására. A Magyar Tudomány Napján adják át a Simonyi Károly-, a Zrínyi Miklós-, a Wigner Jenő- és a Fáy András-díjat.





Az általa megalapított szervezetet más főnemesek is jelentős összegekkel támogatták. Első közgyűlését 1831. február 4-én tartotta.

A társaság szervezeti szabályzatát A magyar tudós társaság alaprajza és rendszabásai (Pest, 1831) című kiadvány közölte. Ennek értelmében 42 rendes, 24 tiszteleti és meghatározatlan számú levelező tagot fogadhatott tagjai közé. A következő osztályokat hozták létre: nyelvtudományi, bölcseleti, történeti, matematikai, természettudományi, törvénytudományi.

Az Akadémia az 1870-es évektől az ország tudományos életének központja lett. 1990-ben új alapszabályt fogadtak el. Az irodalom és a művészetek akadémiai képviseletének helyreállítására társult, de önálló intézményként létrejött a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (1992).

1994 áprilisában kihirdették a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló új törvényt (XL. tv.). A Budapest V. Arany János u. 1. alatt található Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárát 1826-ban alapították. Az ország egyik legnagyobb tudományos szakkönyvtára. A mintegy 2 millió könyvtári egységet őrző könyvtárhoz több különgyűjtemény (Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteménye, Keleti Gyűjtemény, valamint Mikrofilmtár) tartozik.



Forrás: Ezen napon, József Attila Könyvtár - Duaújváros


Nincsenek megjegyzések: