2015. november 14., szombat

Megnyílt a Téli Fesztivál
A BFTK Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vására - az európai trendekhez hasonlóan, a turisztikai igényeket kielégítve, valamint a szélesen értelmezett kultúrát szabad téren is kínálva - idén, az előző évekhez képest korábban, 2015. november 13-án nyílt meg a Vörösmarty téren.
A Téli Fesztivál keretei között Budapest belvárosában idén is három adventi rendezvény teszi ünnepélyessé a várakozás időszakát. A Vörösmarty téren a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár, a Városháza parkban az Advent Budapesten téli fesztivál és karácsonyi vásár, a Szent István téren pedig az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvénysorozat várja a karácsonyi készülődőket.
Kézműves gasztronómiai- és iparművészeti termékekkel, ünnepi műsorral, gyermekfoglalkozásokkal várja a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a látogatókat 2015. november 13. és 2016. január 6. között a Vörösmarty téren.
Magas minőségű termékekkel, színvonalas kulturális- és gyerekprogramokkal készül az Európa 10 legszebb adventi vására között jegyzett forgatag a főváros egyik legszebb terén.
Az évente 3-400 ezer turistát vonzó esemény az utóbbi években számos átalakuláson ment keresztül azért, hogy a külföldi és magyar vendégeknek, valamint a városlakóknak egyaránt minőségi kikapcsolódást, valódi karácsonyi élményt kínáljon.

Már hagyománynak számít, hogy szakmai zsűri választja ki azokat a legmagasabb minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó akár kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, akár trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről.
A gasztronómia hódolóinak egy 1200 négyzetméteres teraszon kínálják ételválasztékukat  a melegkonyhák, a szervezők idén is felépítették a finomságok teraszát. A hagyományos  ételeken túl olyan különlegességeket is megkóstolhatnak a látogatók, mint az aszalt  szilvás gulyásleves, a csicsókatócsni, a tépett malacburger, a  HUN-DOG, a  bárányszendvics sültpaprika-krémmel, a kacsazsírban pirított sütőtök csípős tökmaggal és  a lúdmáj kolbász.
Az idén a kürtöskalács, a lepény, a sült gesztenye mellett egyéb ínycsiklandó újdonságokkal is bővült a kínálat. A kézműves édességeket kedvelők sem fognak csalódni, mert a kis manufaktúrákban készülő csokoládén és marcipánon kívül flódni, bejgli, rétes, és mézescsók is kapható a forgatagban.
A vásár ideje alatt a látogatókat csaknem kétszáz nívós program várja.
A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertek váltják egymást, hétköznaponként 17-20 óráig, hétvégén pedig 16-20 óra között. A gyerekeket hétvégenként 11-16 óra között bábszínházzal és zenés-táncos előadásokkal várják a színpadon, a kézműves játszóházban pedig óvodás és iskolás csoportoknak, illetve a térre látogató családoknak kínálnak kikapcsolódási lehetőséget. December 4-ig péntektől vasárnapig, utána pedig hétköznap délelőtt és délután is várják a gyerekeket, akik a gyertyaöntés, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikáit sajátíthatják el a fűtött faházban.
Az első hétvége november 13-án, pénteken Benkő Zsolt, Jónás Vera, Marhy Barna és Mi van, Cicus!? programokkal indult. A továbbiakban:
November 14. szombat
11:00 Bartha Tóni bábszínháza: Paprika Jancsi
12:30 Palánta
15:00 Tarján Veronika - Mogyoró Kornél: Kuruttyoló Békakirály
16:00 Bogoz zenekar
17:00 Szombati-Stelli Gitár Duo
18:00 Innergarden
19:00 Dynamite Dudes
20:00 Havay Viki és a Horsa Banda

November 15. vasárnap
11:00 Réparetekmogyoró Duo
12:30 MASZK Bábszínház
15:00 Fantáziamalom Családi Színház
16:00 Eszterlánc Zenekar
17:00 Folka Móka
18:00 Pillanatműhely
19:00 Dobroda zenekar

A további programokról a budapestinfo.hu oldalon található információ. Újdonság a vásárban az ASAPA alkotócsoport által felállított „Malacok húzta szánkókaraván" játszótér, ami egy szánkótalpas mozdonyból és három kapcsolódó kocsiból áll. A vagonokban a vezetőfülkén túl lesz ökotelefon, golyógurító pálya, 3 dimenzióban mozgatható központi periszkóp, interaktív öko tv, kincskereső játék, etethető „muki" szobrok, beépített hangkeltő eszközök, továbbá különféle nyitható ajtócskák, reteszek, zárak, azaz minden, amit a gyerekkezek kedvelnek.

A vásárban számos egyéb programmal is megidézik advent szellemét: november 29-től ünnepélyes szertartás keretében gyújtanak gyertyát az óriás koszorún vasárnap délutánonként 16 órától, angyali kórus kísérettel. A nyitott műhelyben pedig, egy a helyszínre kitelepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség titkaiba avatják be a látogatókat.
A hagyományokhoz híven, a 6 héten át tartó kézműves vásárra 12 karitatív szervezetet is meginvitáltak a szervezők. Hetente két segélyszervezet mutatkozik majd be és gyűjthet adományokat. Felkért intézmények: Magyar Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, Baptista Szeretetszolgálat, Zonta Club Budapest City Közhasznú Egyesület, Katolikus Karitász, Magyarországi Evangélikus Egyház (Gyülekezeti és Missziói Osztály), Magyar Vöröskereszt, Rotary CIub Budapest, Oltalom Karitatív Egyesület, Vizsolyi Biblianyomató Műhely, "Összefogás a Magyar Családokért, Országos Egyesület", Magyar Ökumenikus Segélyszervezet.

www.budapestkaracsony.hu
https://budapestinfo.hu


Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: