2015. november 22., vasárnap

Az év séfje: A Babel konyhafőnöke
A Babel Budapest konyhafőnöke, Lőrincz György nyerte az Év séfjének járó elismerést, amelyet a Gault & Millau Magyarország 2016 étterem- és borkalauz sajtóbemutatóján adtak át. Az elsősorban magyar-regionális jellegű konyhájáról ismert fine dining étterem emellett magasabb szintre lépett a nemzetközi étteremminősítési rendszer ranglétráján is, így a hazai mezőnyben a második
legnagyobb elért pontszám birtokosa lett.

Hét évvel ezelőtt sous chefként, azaz konyhafőnök helyettesként kezdte pályáját a Babelben Lőrincz György, ekkor a kreativitásért és az innovációért felelt, ma pedig már executive-ként járul hozzá az étterem sikeréhez. A konyhafőnököt az Év séfjének nevezte a Gault & Millau Magyarország, az étteremminősítési rendszert is működtető gasztromagazin 2016-os étterem- és borkalauzának sajtóbemutatóján adta át a rangos elismerést Lőrincz Györgynek, aki elsősorban a csapatmunkának tulajdonítja a sikert. A séf idén húsz éve tölti ideje nagy részét a konyhában.

„A konyhában eltöltött évek alatt végigjártam a ranglétrát, szerintem ez is kellett hozzá, hogy ma itt tartsak. Szeretem, hogy annyi lehetőség rejlik az ételkészítésben, egy hangulat, egy kép, egy tárgy vagy egy illat is inspirálóan hathat. Örömmel tölt el, hogy a szakma egy nagy presztízsű díjjal ismeri el a munkámat. Hatalmas dolog ez a kitüntetés, de elsősorban nem a díjakért dolgozom. Szeretek jót adni az embereknek, és számomra az a legnagyobb siker, amikor este elégedett vendégekkel tudom megtölteni az éttermet" - vallotta be a konyhafőnök, aki 2008 óta erősíti a Babel csapatát.

Lőrincz György (Babel Executive Chef) 1999-ben fejezte be tanulmányait a Gundel Károly Vendéglátó ipari és Idegenforgalmi Iskolában, ám már 1996-tól több ismert étteremben is alkalma nyílt dolgozni.  Dolgozott felkészítő szakácsként, majd hidegkonyhás szakácsként. 2001-től pedig egy rövid ideig cukrászként is tevékenykedett, ami rendkívül meghatározó lett a pályafutása során is. A különböző területeken tanultakat remekül tudja kamatoztatni a tálalás esztétikájában, valamint a hidegpályán tanultakat kitűnően tudja kamatoztatni a zöldségek és gyümölcsök feldolgozásával. Kitartását, elhivatottságát és szakértelmét nagyban színesíti a cukrászat területén elsajátított mértani precizitása. 2008-ban csatlakozott a Babel Delicate étteremhez kreatív sous chef-ként, majd az étterem 2014-es újranyitása óta executive chef-ként dolgozik a csapat élén.

„Nagyon örülünk a séfünk elismerésének, jó visszaigazolást kapni, hogy olyan úton halad a Babel, amire méltán büszkék lehetünk. Lőrincz György mind a felhasznált alapanyagokat illetően, mind a konyhatechnológiai ismeretei tekintetében is meghatározó személyiség a szakmában, nem beszélve a minőség standard-ről, ami a kezdetektől meghatározó számunkra. Munkáját mindig nagyfokú kreativitás jellemzi, mely tetten érhető minden egyes általa készített fogáson" - nyilatkozta Hlatky-Schlichter Hubert a Babel, KIOSK, Terasz étterem tulajdonosa. Hozzátette: az étterem sikeréhez a tulajdonosi szemlélet, az étteremvezető, a sommelier és a séf munkakapcsolaton túlmutató együttműködése is szükséges, akik a hellyel együtt lélegezve élnek, és álmodják meg a részleteket. Idén tavasszal a Babel csapata elsőként álmodta meg, és állította össze hazánk első vegán fine dining étlapját.

Az eddig elért eredményeknek köszönhetően a Babel újabb szintet lépett a Gault & Millau pont- és sipkarendszerében, és így letörölhetetlenül felírta magát a nagy nemzetközi gasztrotérképre. 
„Tizenötről tizenhat pontra emelkedett a Babel értékelése, ami Magyarországon a második legnagyobb elért pontszám. Ehhez a nagyszerű eredményhez egyértelműen hozzájárult Gyuri teljesítménye, akit az Év séfjének nevezett a Gault & Millau. Ez a legrangosabb magyarországi szakmai elismerés, ami a legfontosabb egy séf életében. Gyurit a kitüntetés mellett az a megtiszteltetés is érte, hogy a Gault & Millau francia vezetősége személyesen hívta meg Párizsba, ahol találkozhat az év francia séfjével is" - folytatta Hubert.

A főváros legjobb éttermei között számon tartott Babel egy éve nyitotta meg újra kapuit a budapesti Piarista közben. A Babelben használt étel alapanyagok 75%-a Magyarországról származik, csakúgy, mint a borok vagy akár a helyiség berendezése is. Az ország legszebb éttermeként számon tartott kulináris központ, klasszikus magyar és regionális ételeket sorakoztat fel, melyeket az Osztrák- Magyar Monarchia helyi eredetű hagyományaiból meríti. Ezzel nemzetközi szintre emeli a magyar gasztronómiát és az étkezéskultúrát is.
2015-ben merész újítással rukkolt elő: összeállította hazánk első vegán fine dining étlapját. Hazánk egyik legnevesebb éttermének csapata bebizonyította, hogy tisztán növényi alapanyagokból, hústól, gluténtól és laktóztól mentesen is lehetnek az ételek változatosak és varázslatosan finomak.  A menüsor mellé egy érdekes újdonság, a megszokott borpárosítás helyett az ételekkel harmonizáló ‘juice párosítás" is helyet kapott.

http://babel-budapest.hu
http://www.gaultmillau.hu


Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: