2015. augusztus 30., vasárnap

Zsolnay Fesztivál
Világsztárok és hazai kedvencek érkeznek Pécsre szeptember első hétvégéjén a Zsolnay Fesztiválra. Ínyenc csemegéket kínál a kultúra kedvelőinek szeptember 4-6. között a Zsolnay Fesztivál. A Zsolnay Kulturális Negyed szellemiségéhez igazodó összművészeti fesztiválon bár fontos szerep jut a zenének, legalább ilyen súllyal lesz jelen a színház, az újcirkusz, a tánc, az irodalom vagy éppen a képzőművészet. Pécs gazdasági és kulturális életében máig nagy jelentőséggel bír az a - valahai Zsolnay család által létrehozott példaértékű - modell, amely a kreativitást, az innovációt, az együttműködésben való lehetőségek kiaknázását tekintette alapnak. Ezt az örökséget képviseli a Zsolnay Fesztivál, melyet negyedik alkalommal rendeznek meg szeptember 4-6. között. A kulturális kaland garantált, hiszen a fesztivál három napja során a programok a Zsolnay Kulturális Negyed mintegy öthektáros területén elszórva, zegzugos udvarokon, madárcsicsergős kertekben, alkalmi színpadokon és a megszokott előadóhelyeken, egyszerre több helyszínen zajlanak.

A programkínálat húzónevei - Péterfy Bori, az Elefánt vagy a Passed - könnyűzenei koncertjei mellett világzenei, jazz és komolyzenei koncertek közül is válogathatnak a látogatók. A fesztivál egyik legizgalmasabb külföldi zenei különlegessége az EZ3Kiel francia zenekar koncertje lesz, de kiemelendő a japánból érkező Matsumoto Zoku vagy a tizenöt tagú balkán-klezmer-folk zenét játszó kanadai csapat, a Lemon Bucket Orkestra.

A külföldi fellépők mellett a hazai zenei élet képviselői sem hiányozhatnak.
A Budapest Voices tizenkét kiváló énekesből és egy ütőhangszeresből álló a cappella együttes, mely mai magyar underground zenekaroktól ad elő slágereket, így felcsendülhet majd a Tankcsapda vagy éppen a Quimby egy-egy dala. Fellép a hazai Beatles emlékzenekar, a The BlackBirds, az együttest a világ öt legjobb Beatles Tribute együttese közé sorolták a liverpooli Beatles Fesztiválon 2007-ben. Bemutatkozik továbbá Magyarország első timba zenekara, a Barrio Latino.

A komolyzene kedvelői sem fognak unatkozni. A kékszakállú herceg vára programon a Balázs Béla librettójára komponált remekmű titkaiba a neves oboaművész, tanár és zeneesztéta, Kircsi László vezeti be a hallgatóságot. Bartók Bélára emlékszik a Duo Musiciens Libres hárfa-gitár duó a szerző darabjainak átirataival. Bartók világa címmel pedig egy zenés délutánon ismerhetik meg a látogatók azt az utat, melyet a mester bejárt a magyar és szlovák népdalgyűjtéstől kezdve az egyszerű népdalfeldolgozásokon keresztül a folklór ihletésű egyéni zeneszerzői hang megtalálásáig.

Színházból sem lesz hiány, látható lesz a Dumaszínház és a Füge idei közös produkciója, a Szóvirágok édes nyelvédesanyánk paradicsomi édenkertjéből, valamint fellép Tengler Gergely és Tatai Gergő, a III. Országos TeamSlam Bajnokság zsűrikülöndíjas csapata. Az Offline:ontheater: Menni vagy maradni? című levegőszínházi játéka a kivándorlásról, elindulásról, maradásról szól. Lélegzetelállító tánc-cirkusz-színházi produkció egy tíz méter magas szerkezeten.

A Keszekusza történetet flamand cirkuszi artisták keltik életre, az utcaszínházat vegyítve a levegőakrobatikával. Őrült, feje tetejére állított világukkal, erőteljes és költői dramaturgiával csábítják el a közönséget. A Kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában látható a S. Ö. R. azaz Shakespeare Összes Rövidítve, mely egy vicces, hihetetlen tempójú egy estés Shakespeare-futam. Három kiöltözött legény bálba indulásáról szól a Mulatság című darab, ahol persze hamar kérdésessé válik, hogy lesz-e valódi mulatság; Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Szikszai Rémusz előadása tartalmas szórakozást kínál.

Igazán különleges koncertszínházi előadásnak ígérkezik A nagyvárosok Máriája - egy nő története tangóban. Minden idők tangókirálya, Astor Piazzolla egyetlen operája a Maria de Buenos Aires. A harmonika hangja által megidézett prostituált alakja nemcsak az operában, hanem Piazzolla tangódalaiban is gyakran felbukkan. A produkció stábja elsőként kapott engedélyt a jogutódoktól a dalok magyar nyelvű bemutatására. Így jöhetett létre a koncertszínházi előadás, amelyet a szürreális képekben burjánzó latin-amerikai költészet és a zeneszerző lenyűgöző, a tangózenét újragondoló kompozíciói ihlettek.

A programok este 7-ig ingyenesen látogathatók, de valamennyi esti programon is jelképes árú, napi belépőjeggyel vagy bérlettel vehetnek részt az érdeklődők. Minden jegy mellé ajándék kupon jár, mellyel október 22-ig egyet fizet, kettőt kap akcióban nézhetnek meg egy szabadon választott kiállítást a Zsolnay Kulturális Negyedben, hiszen ahogy a Zsolnay család is vallotta: „A Zsolnay-titok: a művészet szeretete."

2015. szeptember 4-6.
Zsolnay Fesztivál

http://zsolnayfesztival.hu
 

Nincsenek megjegyzések: