2015. augusztus 29., szombat

Főzdefeszt + Street Food Market
„Az Isteni szeretet és az emberi veríték: e kettő szülte a sört e világra"
Szt. Arnold

Büszkén jelentik a szervezők, hogy szeptember 4-6 közt megrendezik a 10. Főzdefesztet ismét a fesztivál történetének eddigi legjobb helyszínén, a városligeti Olof Palme sétányon.

5 évvel ezelőtt azért fogtak bele a Főzdefeszt szervezésébe, hogy megtörjék a nagyüzemi sör hegemóniáját, és elérhetővé tegyék a jó magyar kézműves sört. 4 és fél évnek és 9 fesztiválnak kellett lezajlania ahhoz, hogy az ügyük hivatalos megerősítést nyerjen: 2015 augusztusában a Gazdasági Versenyhivatal kimondta, hogy a magyar sörkultúra a kizárólagos nagyüzemi szerződések igájában senyved, melyeknek versenykorlátozó hatásuk van. Egyben kötelezte a nagy sörgyárakat arra, hogy 2 év alatt 20%-kal kevesebb sört adjanak el efféle szerződések keretében.
Ez a rendelkezés újabb lendületet adhat a magyar kézműves sör terjedésének, melynek már így is számos látványos jele van. Az őszi fesztivál legnagyobb szenzációja az, hogy körképet adhatnak a magyar egyházi sörkultúra meglepetésszerű feltámadásáról. Pár évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a magyar kolostorok és egyházak sörkészítésbe fognak, idén mégis három vadonatúj vallásos lelkületű sörbrandet mutatnak be a Főzdefeszten.
A Zirci Ciszterci Apátságban felépült Magyarország első valódi apátsági sörfőzdéje a kolostor pincéjében - a 18. századi zirci főzde szellemi örököseként. A történelmi környezetbe helyezett modern főzde mai felfogásban főzött sör-szortimenttel mutatkozik be a Főzdefeszten. A Bakonybéli Szt. Mauriciusz kolostor 3 fajta sört főzet a Bors Serfőzdével, a Székesfehérvári Püspökség pedig újrateremtette a legendás Szt. István Portert, amit ismét Kőbányán, a Monyó Sörfőzdében főznek.
De nemcsak szerzetesek és püspökök kongregációját láthatjuk majd - az egyházon túl is egyre többen fogják fel a jó sörben rejlő kommunikációs lehetőségeket. Így tanúi lehetünk a Freak Fusion Cabaret Tripla Leszúrt Rittenberger nevű füstös „freak" lágerének bemutatójához készült rögtönzött hátborzongató cirkuszi mutatványnak.

A már megszokott klasszikus felhozatalon túl ismét számos premierrel és újdonsággal készülnek, ráadásul most először külföldről is hívtnak kézműves sörfőzőket, hiszen Európa-szerte egyre nagyobb az érdeklődés Európa talán legnagyobb kézműves sörfesztiválja, a Főzdefeszt iránt!
Az ételkínálatot is felfrissítették, a bevált slágerek - mint Befaló Bill, Zing Burger, Vörös Homár és társai - mellett új street-food standokat állítanak hadrendbe, valamint felbíztatták a sörfőzőinket, hogy ők is készüljenek étellel!
A júniusi tapasztalatok alapján egyre okosabban használják majd a sétány tereit és a nagy forgalmú főutak mellett számos intim kis sörkertet terveznek létrehozni!

Vasárnap kora délután pedig kiosztják az Év Kedvenc Söre, az Év Sörfőzdéje és az Év Legjobb sörcímkéje díjakat!

10. Főzdefeszt + Street Food Market
2015. szeptember 4-6.
Budapest, Városliget, Olof Palme Sétány


Nincsenek megjegyzések: