2015. augusztus 19., szerda

A Magyarok Kenyere Ünnepről…




2015-ben immáron ötödik alkalommal kerül megszervezésre az a program, amelynek keretében az ország összes megyéjéből, megyei jogú városaiból, kisebb településeiről, valamint a Kárpát-medence magyar lakta településeiről (Sepsiszentgyörgytől Lendváig, Pozsonytól Zentáig) felajánlott búzát, összegyűjtünk, egy ünnepélyes összeöntést követően megőrlünk, és az őrlés fázisa után lisztet készíttetünk belőle.
Az így létrejött “összmagyar lisztből”, (egy vajdasági kis magyar település, Székelykeve vendégkovászával, és a Parajdról kapott sóval) készül el a Magyarok Kenyere, vagyis a városaink ünnepségeire szánt augusztus 20-ai nagykenyerek.
Nagy büszkeségünk, hogy az idei évben immáron negyedik alkalommal, a Magyarok Kenyere programból adhatjuk az augusztus 20-ai Szent Jobb Körmenet nagy, 5 kg-os kenyerét. A 2015. év újdonsága, hogy a pécsi ünnepség megszentelésre kerülő nagykenyerein túl az ország megyei jogú városainak augusztus 20-ai ünnepségére is mi biztosítjuk a kenyereket, valamint néhány városban az adománygyűjtésre szánt kis cipókat is.
Az országos búzagyűjtő napra augusztus 9-én Szarvason, az Összeöntés Ünnepére augusztus 16-án mohácson kerül sor.
A Magyarok Kenyere program kiemelt eseménye a Magyarok Kenyere Ünnep augusztus 20-án Pécsett, a Sétatéren kerül megrendezésre, ahol az ünnepi műsort valamint a kenyérosztási ceremóniát Böjte Csaba erdélyi Ferences rendi szerzetes az idén is megtiszteli jelenlétével.
Ahogyan a Magyarok Kenyere program búzaadomány gyűjtése sem áll meg az országhatároknál, hanem körbeöleli Magyarországot, így a jótékony vonulat sem áll meg a határon belül.
A nemzeti összefogásunk által összegyűjtött búzából készült nagy mennyiségű lisztet úgy, ahogyan a korábbi években is, a dévai Szent Ferenc Alapítvány erdélyi árva gyermekeinek, a kárpátaljai Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon gyermekeinek, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület rászorultjainak szánjuk.
Az idei évi tervünk, hogy minden magyarországi megye egy karitatív szervezete is részesülhessen az össz-magyar liszt adományból.
A program a Magyarok Kenyere Alapítvány, Pécs városa és a Nemzeti Agrárgazadasági Kamara startégiai partnerségében valósul meg.
Nemzeti Agrárgazadasági Kamara országos hálózata az ország mind a 19 megyéjében, megyénként több gyűjtőpontot bocsát a gyűjtés rendelkezésére. Az országos gyűjtőpontok listája: itt
Ez a minden tekintetben politikamentes kezdeményezés jól jelképezi a nemzet összetartozását, valamint szolidaritását.
Búza felajánlásokat várunk minden olyan termelőtől, cégtől, szövetkezettől, vagy magánszemélytől, továbbá várostól, kisebb településtől, akik a programban részt kívánnak venni.
Bízunk benne, hogy az összefogáshoz minél többen csatlakoznak, és a közös összefogással és jó szándékkal sikerül összegyűjteni a búzát, előállítani a Magyarok Kenyerét és az adományok által minél több hátrányos helyzetű gyermek életéhez segítséget nyújtani.
Kérjük, csatlakozzanak hozzánk!


Dr. Korinek László egyetemi tanár, akadémikus a Magyarok Kenyere mozgalom elindítója
 

Nincsenek megjegyzések: