2015. augusztus 10., hétfő

Magyarország Cukormentes Tortája




Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája" nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által 2012-ben életre hívott verseny újdonsága idén az volt, hogy nem csak ipartestületi tagok jelentkezhettek, hanem az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége. Ennek az évnek a különlegessége az is, hogy a „Barackos buboréktorta" megalkotója, Vaslóczki Orsolya cukrász személyében női versenyző győzött, ami a Magyarország Cukormentes Tortája verseny 4 éve és a Magyarország Tortája verseny 9 éves fennállása alatt nem történt meg eddig.


  
A „Barackos buboréktorta" illeszkedik a magyar ízvilághoz. A sárgabarack karakteres íze a pirított dióval harmóniát alkot. A meglepetés erejével hat a roppanós csokoládéréteg, de a kreáció legeredetibb eleme a torta tetején látható díszítés, melyet légpárnás fóliával formázott buborékmintásra a cukrász. A torta erről kapta a nevét. A budapesti Horváth Cukrászda édessége hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet 11,8 g szénhidrátot és 278 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.

Magyarország Cukormentes Tortáját a nagyközönség először augusztus 20-án és 21-én, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg.
A torta receptje augusztus 20-től lesz nyilvános a honlapon.

Az idén 10 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az volt, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti egyre növekvő igényre. A versenyzők a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak.

A fődíj egy Kenwood professzionális robotgép, a győztes Vaslóczki Orsolya (Horváth Cukrászda) számára. A verseny főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. különdíját „A leginnovatívabb receptért" a Raj Ráchel Tortaszalon Diós-vaníliás csipkebogyó tortája kapta. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány különdíját, amely egy vacsora a Radisson Blu Béke Hotel felajánlásából, az Álomsüti Cukormentes Cukrászda érdemelte ki a Körtés csokimousse tortával. A győztes és a két különdíjas torta nem csak a cukorbetegek választása lehet, hanem azoké is, akik ügyelnek arra is, milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak.

A zsűri elnöke Nándori László, aranykoszorús cukrászmester volt, aki 2013-ban és 2014-ben megnyerte a versenyt. A zsűri tagjai Gyurcsáné Kondrát Ilona, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége dietetikusa, Vadon János, rádiós műsorvezető, Jókuti András, a Világevő gasztroblog szerzője, Márk Szonja, cukrászmester, Dr Bibok György, diabetológus, a 77 Elektronika Kft. orvos-igazgatója, Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány létrehozója, Soltész Erzsébet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa és Mautner Zsófia, műsorvezető-gasztroblogger, tiszteletbeli zsűrielnök voltak.

Az idei Magyarország Cukormentes Tortája versennyel az ipartestület tavaly elhunyt elnökére, a kiváló cukrászmesterre, Pataki Jánosra emlékezett az alapítvány, aki a kezdeményezés lelkes támogatója volt.

Háziasszonyok, tortarajongók figyelem!
A „Magyarország Cukormentes Tortája" háziverseny folytatódik!

A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány idén is meghirdette a Háziversenyt nem szakképzett cukrászok és lelkes otthonsütők részére. A legfinomabb és legegészségesebb otthon készült tortát díjazzák, amely fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül készül, kalória- és szénhidrátszegény, tehát egy cukorbeteg étrendbe is nyugodtan beilleszthető. A fődíj egy Kenwood robotgép, de két különdíj is gazdára talál majd a valódi magyar vércukormérők fejlesztője és gyártója, a 77 Elektronika Kft. és a HerbaHáz jóvoltából.

Meghosszabbított nevezési határidő a háziversenyre: 2015. Szeptember 15.

http://egycseppfigyelem.hu
 

Nincsenek megjegyzések: