2015. augusztus 4., kedd

XXII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár
2015. augusztus 12-22. között kerül megrendezésre a százhalombattai, ráckevei, tököli XXI. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár. Százhalombattán huszonkettedik alkalommal rendezik meg a fesztivált, amely hazánk egyik legjelentősebb, de méreteit tekintve Európa legnagyobb nemzetközi folklórfesztiválja.

A fesztivál 12 napja a hagyományőrző kultúra jegyében zajlik, a programok az élő népművészet (néptánc, népzene, népi játék, tárgyalkotó kézművesség) elemeit vonultatja fel, valamint a társművészetek (képzőművészet, utcaszínház...) számára ad bemutatkozási lehetőséget.

„A részt vevők ismeretében biztosan állítjuk, - mondta Dobos Ágnes sajtóreferens - hogy nem csak hazai, de nemzetközi viszonylatban is egyedülálló programot kínálunk mindazoknak, akik kíváncsiak a világ szinte minden részéből érkező páratlan produkciókra."
Résztvevők:
Chile, Ciprus, Csehország, India, Kirgizisztán, Kolumbia, Litvánia, Macedónia, Mexikó, Németország, Olaszország, Olaszország- Szardínia, Oroszország, Paraguay, Peru, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Magyarország 

2015-ös százhalombattai szlogenek:
Motiváció és inspiráció határtalanul!
Ahol a lehetőség találkozik az igényességgel!
Nem kell milliókat költeni egy világ körüli utazásra
EGYÜTT? MŰKÖDIK!

„Miért a motiváció és inspiráció 2015 legfontosabb üzenete?
Keressük azokat az okokat és összefüggéseket, amelyek akár nézőként, akár önkéntesként motiválják a közreműködőket. Kíváncsiak vagyunk arra, hogy mire inspirálja, illetve hogy inspirálja-e egyáltalán a fesztivál az embereket.
Érdekes válaszokat találtunk: a közreműködők érzelmi kötődései, szeretete erős motiváció. A folklór a néprajz inspiratív hatása több helyütt megfigyelhető: a fiatal divattervező épp úgy merítkezik ebből a tárházból, mint a fotográfus. Nagy kérdés, hogy a motiváció és inspiráció szempontjából a Summerfest 2015-ben mit üzenhet a ma emberének. Erre keressük, és reményeink szerint találjuk meg a válaszokat."

Minden település életének fontos része a hagyományteremtés, a külvilág számára való megmutatkozás, az önálló arculat megteremtése. Vannak olyan települések, ahol ezért szinte semmit sem kell tenni, mert a földrajzi fekvés, a történelmi múlt önmagát adva csak a „kihasználásra vár". Vannak azonban olyan települések, melyek egyáltalán nem rendelkeznek hagyományokkal, vagy, mert a főváros árnyékában vannak, nagyon nehéz számukra kilépni ebből az árnyékból.
Három ilyen „árnyékban lévő" település hívott életre (Százhalombatta, Ráckeve, Tököl) egy olyan rendezvényt, amely mára méltán a régió - Pest megye déli részének - legnépszerűbb és legnagyobb szabású nyári kulturális rendezvénye.
1994-ig a három településen egymástól függetlenül zajlottak a nyári folklórrendezvények. 1995-től a három település szervezőbizottsága (Szigetvári József - Százhalombattáról, Budai Gábor - Ráckevéről és Halász László - Tökölről) egyre nagyobb mértékben hangolta össze a rendezvényeket. 1998-tól már nemcsak a lebonyolítás, hanem az előkészítés is teljesen összehangoltan történik.

A fesztivál szakmai, illetve CIOFF központja Százhalombatta, főbb eseményei a települések között megosztottan történnek. Az elmúlt 21 évben közel 450.000 néző és 102 ország vett részt a fesztiválon. Ebben az évben 18 ország mutatkozik be.
Százhalombattai sajátosság, hogy a külföldi táncosok családoknál laknak, melynek következtében szabályszerű népi mozgalom alakult ki a városlakók között, hogy melyik évben milyen nemzetiségű táncost hívhat otthonába a fesztivál ideje alatt. Levelek jönnek-mennek a világ minden pontja és Százhalombatta között a rendezvényt követően, ezzel is bizonyítván, hogy a külföldi táncosok és házigazdáik továbbra is szeretnének kapcsolatban maradni egymással.

A Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál a CIOFF (a Nemzetközi Néptáncfesztivált Szervezők Világszövetsége) védjegyét elnyert fesztivál, tagja az UNESCO egyik legerősebb nemzetközi partnerszervezetének.
A fesztivál igazi találkozási pont, hiszen öt kontinens közel száz országának táncosai találkozhattak egymással az elmúlt 21 év során. Idén 18 ország lesz jelen.
A Summerfest igazi kulturális csemege, a nagy utazás, KULTÚRA HATÁRTALANUL vagy éppen kortalanul, hiszen több ezer éves kultúrák, eltűnőben lévő népcsoportok számára is be- és megmutatkozási lehetőség.
Az idei évben is érkeznek kuriózum együttesek Chiléből, Kirgizisztánból, Kolumbiából, Peruból, Tajvanról, és itt lesz számos európai ország is.

2015. augusztus 12-22.
 XXII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár
Százhalombatta-Ráckeve-Tököl

www.summerfestbatta.hu

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: