2015. augusztus 9., vasárnap

Egry József kivételes alkotása a balatonfüredi aukciós kiállításon
Különleges Egry-festmény látható új tételként a Pintér Aukciósház nyári balatonfüredi kiállításán. Egry József: Balatoni halászok című olajpasztell munkája az utolsó utáni pillanatban bukkant fel, de a tárlatot kicsit átrendezve találtak helyet a csodás festmény számára és mától minden, a Vaszary Villába ellátogató érdeklődő megtekintheti azt.
A 20. század legnagyobb Balaton-festője balatoni és badacsonyi témájú munkái a művész legnépszerűbb és legkeresettebb képei közé tartoznak. Ha egy gyűjtő hozzájut egy ilyen Egry-alkotáshoz, általában bekerül gyűjteménye legkedveltebb darabjai közé és nem is akar túladni azon. Épp ezért a nagyközönség is ritkán láthatja a művésznek ebből a korszakából való alkotásait. A műkereskedelmi piacon sem bukkant fel régóta ilyen témájú és méretű alkotás, így nagy valószínűséggel igen nagy érdeklődés kíséri majd az augusztus 15-i aukción is a képet, amely - mivel a nyomtatott katalógus lezárását követően került be az anyagba - a kiállításon kívül csupán az online katalógusban látható (http://pinteraukcioshaz.hu/balatoni-halaszok-18) és az aukció póttételeként, 297-es számmal indul majd 10 millió forintos kikiáltási árról a balatonfüredi Vitorlás Étteremben zajló árverésen. 


   
Czóbel Béla, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József, Mattis-Teutsch János, Fehér László és számos más neves klasszikus és kortárs képzőművész munkáiból nyílt kiállítás a balatonfüredi Vaszary Villában. A Pintér Aukciósháznak köszönhetően ez már az ötödik alkalom, hogy a képző- és iparművészet iránt érdeklődők a Balaton parton is hódolhatnak a művészet szeretetének, nem is akármilyen minőségben.
A neves aukciósház ebben az évben is kivételes anyagot válogatott a Balaton, nyár, szerelem, pozitív életérzés tematikájú aukciós kiállításához klasszikus-, 20. századi modern- és kortárs festményekből, szobrokból és műtárgyakból. A mintegy 300 darabból álló tárlat, mely július 31. és augusztus 14. között tekinthető meg hétfő kivételével miden nap 10 és 22 óra(!) között, számos érdekességgel szolgál a műkedvelő közönség számára. A kiállított tárgyak mindegyikére licitálhatnak majd az érdeklődők az aukción, melyek 10 ezer és 12 millió forint közötti kikiáltási árakkal indulnak.  
A klasszikus festmények előtt hódolók számos érdekes és különleges alkotással találkozhatnak a kiállításon. Rippl-Rónai Józseftől egy pasztell Kalapos hölgy portrét, Kádár Bélától egy különleges csendéletet, Egry József művei közül önarcképét és a badacsonyi fényeket megörökítő akvarelljét, Czóbel Bélának pedig egy piros kancsós csendéletet ábrázoló olaj-vászon munkáját tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlat egyik legkülönlegesebb darabja Tóth Menyhért: Pár-Család című olajfestménye, mely a festőművész egyik fő műve. Várhatóan ez a mű lesz az aukció egyik nagy sztárja is, valamint ez az alkotás indul a legmagasabb, 12 millió forintos kikiáltási árról.
Egy másik, a kiállítást gazdagító rendkívüli festmény a legnagyobb biedermeier mester, Than Mór: Psyche (A rózsabimbó) című, 1861-es olaj-vászon munkája. A kompozíciónak két, egymástól eltérő méretű példánya ismert. A kisebb példány jelenleg a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét gazdagítja. A nagyobb pedig a Vaszary Villa-béli kiállításon tekinthető meg az aukció napjáig, amelyet követően a 3 millió forintos kikiáltási ár feletti legnagyobb licitet kínáló műgyűjtő birtokába kerülhet majd az alkotás.
A szobrokat kedvelők is találnak számos különleges munkát a tárlaton: egyebek mellett Mattis-Teutsch János két csodálatos alkotását, a márvány talapzaton álló patinázott réz „Alak"-ját, valamint bronz „Női alak"-ját, de Vilt Tibor, Schaár Erzsébet, Ferenczy Béni, Mikus Sándor és Borsos Miklós szobrai is mind figyelemre méltóak.
A műtárgyak között számos ezüst munka és jó pár kiemelkedő Zsolnay is színesíti a tárlatot, melyek között az aukción a néhány tízezer forintos induló licittől a milliós kikiáltási árig is találhatunk majd különleges darabokat.
Kortárs alkotásokban is bővelkedik a kiállítás, köztük két Fehér László által, balatoni témában festett mű is megtalálható. A művész maga nem szokott aukcióra alkotást adni, képei leginkább a műgyűjtők között cserél gazdát. Az, hogy most 2 festményt is adott a kiállításra és aukcióra, nagy megtiszteltetés a galéria számára.
A kortárs munkák fontos darabjai még többek között Braun András, Kovács Lehel, Verebics Ági, Verebics Kati, Breznay Pál, Csurka Eszter, Asztalos Zsolt és Barakonyi Zsombor alkotásai.
A nemzetközi téren is egyre nagyobb helyet követelő magyar üvegművészek alkotásai közül is megtalálható néhány - M. Tóth Margit, Borkovics Péter, Sipos Balázs és Melcher Mihály munkái - a Pintér Aukciósház kiállításán és fotókat is láthatnak az érdeklődők, többek között Gáti György képeit.
PINTÉR AUKCIÓ A VASZARY VILLÁBAN 2015.
Aukciós kiállítás: augusztus 14-ig, hétfők kivételével minden nap 10.00-22.00-ig
Helyszín: Vaszary Villa, Balatonfüred
Aukció: augusztus 15-én szombaton, 18 órakor
Helyszín: Balatonfüred, Vitorlás Étterem - a Vaszary Villa alatt, a mólónál
(regisztráció 17.30-tól)

Nyomtatott katalógus: megvásárolható a helyszínen Balatonfüreden, vagy a Pintér Galéria budapesti címén (1055. Budapest, Falk Miksa utca 10.)
Online katalógus: www.pinteraukcio.hu oldalon
 

Nincsenek megjegyzések: