2017. november 27., hétfő

November 27-e a véradók napja Magyarországon





„Adj vért és ments meg három életet!” Magyar Vöröskereszt


Ezzel az „ünneppel” köszönik meg minden véradó önkéntesnek, amit embertársaikért tesznek. A Magyar Vöröskereszt javaslata alapján, 1988-tól november 27-e a Véradók Napja Magyarországon. Azért esett a választás erre a napra, mert először 1954-ben november 27-én adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak.
A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat ezen a napon tartja Véradók napi, központi ünnepségét Budapesten. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradó-mozgalom támogatói részesülnek elismerésben.
A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat felterjesztése alapján a 20 kiemelkedő véradásszámot elért véradó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható Pro Vita díjat vehet át. Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért húszan kapnak „Véradó Mozgalomért” Ezüst Emlékérem kitüntetést.
A Magyar Vöröskereszt, az Országos Vérellátó Szolgálat és sok más egészségügyi szervezet, intézmény közös célja, hogy a vérátömlesztésre szoruló betegek mindegyike megkaphassa a gyógyulásához szükséges vérkészítményt.2013-ban több mint 270 ezer önkéntes adott vért, s ezzel 600 ezer vérkészítmény előállítását tették lehetővé.
A Vöröskereszt nagy figyelmet fordít a fiatal véradók hatékony megszólítására is: 2006 óta minden évben meghirdeti az Országos Felsőoktatási Véradóversenyt. Ez minden évben szeptemberben indul, és következő év májusában ér véget – az eredményhirdetésre pedig június 14-én, a Véradók Világnapján kerül sor.
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) kezdeményezésére nevezték ki ezt a napot Véradók Világnapjává. Először 2004-ben tartották meg: céljuk, hogy felhívják a figyelmet a vérkészletek szükségességére, és hogy megköszönjék a véradóknak, hogy segítették embertársaik életének megmentését.
forrás: Vöröskereszt.hu
Minden évben rendszeresen szerveznek véradásokat (különböző helyszíneken: pl. iskolákba, véradó buszok is járják az országot), ahova a 18-65 év közötti egészséges embereket várják: egy évben a nők maximum háromszor, a férfiak ötször adhatnak vért. Alkalmanként általában 4,5 dl vért vesznek le, és az egész alig 5-10 percet vesz igénybe.
Olykor a levett vért nem egészben, hanem alkotóelemeiben használják fel: egyeseknek például csak vérplazmára van szüksége. Minden vércsoportú önkéntesnek örülnek, hisz ez segít, hogy mindig rendlelkezésre állhasson a kórházakban az életet jelentő vér.

Nincsenek megjegyzések: