2017. november 14., kedd

Jazz Korea 2017 - Park Jiha: „Communion”




.

A Koreai Kulturális Központ JAZZ KOREA FESZTIVÁL 2017 elnevezésű programsorozatának részeként újabb zenei gyöngyszemet mutat be a magyar közönségnek. Az A38 Hajó 2017. november 14-én ad teret a koreai Park Jiha által vezetett együttesnek.


A Park Jiha egy egyedülálló, egyszerre modern és hagyományos zenét játszó zenei formáció Dél-Koreából, amely előadása alatt a hallgatók számára átélhetővé válik a „modern tradíció” kifejezés. Park Jiha énekesnő jellegzetes hangjával, valamint a koreai tradicionális hangszerek megszólaltatásával az együttes különleges, lírikus, egyben minimalista, kísérleti zenei hangzást ér el.

Park Jiha, a nevével fémjelzett zenekar vezetője, zeneszerző, producer eredetileg koreai tradicionális hangszereken játszó zenész. Ezek a piri – bambuszfurulya, a saenghwang – hosszabb-rövidebb bambuszsípokból álló fúvós hangszer és a yanggeum – egy, a citerához hasonló fémhúros hangszer, amelyet ütővel szólaltatnak meg.
A művészt a különböző zenei műfajok iránti érdeklődése vezette ahhoz, hogy számos, más zenei háttérrel rendelkező művésszel kollaboráljon. Vibrafonon, szaxofonon és basszusklarinéton, valamint basszusgitáron játszó zenészekkel dolgozik együtt, létrehozva egy különös, mégis lenyűgöző hatást keltő – ámbár nehezen kategorizálható – zenét, amelyben a hangok hol erősödnek, hol elhalkulnak.
Jiha szerzeményei sokszor oly szabadok és kötetlenek, akár a free jazz, masszív szerkezetük ambient stílusra emlékeztetnek.
Első albuma „Communion” címmel 2016-ban jelent meg, amely számos rangos nemzetközi zenei esemény, mint például a 2017 Classical: NEXT és 2017 Womax hivatalos tehetségkutató anyagának részét képezte.

Művészek:
Park Jiha: zeneszerző; ének, koreai tradicionális hangszerek (piri, saenghwang, yanggeum)
John Bell: vibrafon
Kim Oki: szaxofon, basszusklarinét
Jeon Jaekon: nagybőgő
Műfaj: A jazz és a koreai tradicionális zene cross-overje

  1. november 14. (kedd) 19:30
A38 Hajó – Kiállítótér (1117 Budapest, Petőfi híd)
Szervezők: A budapesti és berlini Koreai Kulturális Központ
Jegyek kaphatók: 1000 HUF (elővételben), 1500 HUF (a helyszínen)

www.a38.hu
www.parkjiha.com
https://youtu.be/K3lkScuUSFM
https://youtu.be/sZinysEUElA

 

Nincsenek megjegyzések: