2017. november 25., szombat

Idefigyeljenek, emberek!




.
Alfonzó. Kallus László karikatúrája  

Korosztályom meghatározó élménye volt Alfonzót (Markos József, 1912-1987) látni, hallani. Mindent tudott a szórakoztatásról. Szakképzettségét tekintve színész, artista, táncos, humorista, író, énekes, imitátor, pantomim művész, vérbeli showman, utánozhatatlan, egyedülálló zseni. „Találkozásaink” a háború utáni időkben, a Zeneakadémia ezerszemélyes nagytermében történek, ahol önálló esteket adott. Vendégszereplőkkel, de a műsor nagy részét ő töltötte ki. Egy hónappal a meghirdetett előadás előtt már elkeltek a jegyek. A „Hölgyeim és uraim!” megszólítás helyett az „Idefigyeljenek, emberek!”, szállóigévé vált szavakkal kezdte műsorát. (Néha hozzátette: Nekem teeeeljesen mindegy.) De ki is volt ő?

   Életének csak fő állomásait említem. Erős testalkatú gyerek lévén már fiatalon cirkuszi artistának szegődött az Angol Parkban működő Alpesi falunál. (Bajor mintájú söröző, vacsorázóhely, varieté műsorral). Majd a társulattal Bulgáriába utazott, ahol a „Hortobágy legyőzhetetlen bikája”, birkózószámával járta az országot. 1933-ban visszajött Budapestre a Royal Revühöz táncosnak, majd: egy évre Olaszországba szerződött. Később az Arizona varietébe szerződött parkett-táncosnak. Arany színű festékkel kenték be, így adta elő műsorát. Senger Mici („Miss Arizona”) közös műsort ajánlott fel a Kék Egér mulatóban. Aztán irány Egyiptom, majd  Szudán, Libanon, Szíria, Törökország, Olaszország, Franciaország mulatói. A párizsi Olympia varietében együtt játszott Marcel Marceau pantomim művésszel és a fiatal Louis Armstronggal is.
   Hazatérve a Shanghaj Bárban és a Moulin Rouge-ban táncolt Joe Stan művésznéven.  1941-ben, Magyarország hadba lépése után egy rendelet megtiltotta angol és francia nevű művészek fellépését. (Mi mindenre nem terjedt ki Hóman Bálint vallás-és közoktatásügyi miniszter figyelme?) Ezért vette fel az Alfonzó nevet.
   A háború után újra Budapesten dolgozott. Önálló esteket adott a Zeneakadémián, erre már az előzőekben utaltam. Jó ideig Rodolfo partnere volt a Fővárosi Nagycirkuszban. Láttam a Nagymező-utcai Moulin Rouge-ban amint jobb karját oldalra nyújtotta, rajta egy balerina állt. 1952-ben  a Vidám Színpad társulatához csatlakozott,  ezután évtizedekig, egészen nyugdíjazásáig megszakítás nélkül itt dolgozott
   Hangutánzó képessége páratlan volt. Egy sor nyelven úgy tudott halandzsázni, hogy a néző pontosan értette, mit akar kifejezni. Soha senkinek sem sikerült ez a trükk. Egyébként öt nyelven beszélt kifogástalanul.
   Ma is élvezhetjük néhány előadását a YouTube-on. (Botrány az operában, Mozart paródia, Ványadt bácsi, Hogyan eszik gyümölcsöt a pesti ember? Stb.)
Kedves Alfonzó, köszönöm, köszönjük!

Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: