2017. november 28., kedd

Egyre többször kerül magyar hal a családok asztalára




.

Az egészségtudatos táplálkozás, a célzott kampányok, valamint az étkezési hal áfájának jövő év januári csökkentése megteremti a lehetőségét annak, hogy a halfogyasztás tovább nőjön hazánkban – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Hortobágyi Halgazdaság Zrt-nél tett látogatása során.

Szeretnénk, ha a hazai, jó minőségű magyar halak minél szélesebb körben ismertek és kedveltek lennének – mondta a magyar agrártárca vezetője Közép-Európa legnagyobb tógazdaságának őszi lehalászásán, a Hortobágyon.
A haltermelők az őszi lehalászáskor szembesülnek az elmúlt három év munkájának eredményével, hiszen a lecsapolt halastavakból lehalászott halak sokszor a telepítést követően csak ekkor kerülnek „kézzelfogható közelségbe”.
Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy egyre többször kerül magyar hal a családok asztalára, hiszen egészséges, egyszersmind finom étel. A hazai haltermelés az utóbbi években növekvő tendenciát mutat. A karácsony közeledtével a Földművelésügyi Minisztérium arra is ösztönözni szeretné az embereket, hogy lehetőség szerint Magyarországon megtermelt halat fogyasszanak. A miniszter elmondta: ma már a technológiai előírások betartásával halastavakban nevelt halak húsminősége megközelíti, vagy meg is haladhatja vadon élő társaikét.
A halgazdaságok a téli időszakban értékesítik a legtöbb halat, éves árbevételük mintegy 65-70 százalékára ekkor tesznek szert.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: