2016. szeptember 3., szombat

Vidéki Színházak Fesztiválja

http://www.thalia.hu/


A Vidéki Színházak Fesztiváljával nyitja meg ismét új évadát a Thália Színház. A Thália Színház 2016. szeptember 5-11. között rendezi hagyományos évadnyitó eseményét, a Vidéki Színházak Fesztiválját. 7 nap alatt 9 előadás várja majd a színházkedvelő közönséget.


Közös öröm - így ajánlja figyelmünkbe Rátóti Zoltán, a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója a Fesztivált:
„Mi, vidékiek mindig megörülünk, amikor meghívást kapunk e „vízfejű ország" fővárosába, és megmutatatjuk, hogy mi is létezünk. Ez történik immár évről évre a Thália Színházban. Sőt magától értetődő: ha szeptember, akkor Vidék! Színházak Fesztiválja. Mert a Thália felismerte, hogy ez a találkozás akár kölcsönös öröm is lehet: nemcsak mi, vidéki színházi rokonok örülhetünk, de örülhet a budapesti néző is, hiszen rácsodálkozhat, milyen sokszínű és izgalmas a magyar színházi élet. Kiderülhet számára, hogy a „vidékiség" legfeljebb földrajzi kategória, mert a minőség nem hely-, hanem munka- és tehetségfüggő.
Mi, vidékiek annak is örülünk, ha egymást láthatjuk, és külön öröm, ha jó előadással találkozunk. Egymást erősítjük ugyanis, amikor legjobb produkcióinkat megmutathatjuk Budapesten. A közös siker mindannyiunknak tartást, büszkeséget és erőt ad a folytatáshoz. Tudhatjuk, nem versenytársak, hanem együtt gondolkodó alkotótársak vagyunk, bárhol csillan fel az érték, mindannyian gazdagodunk általa.
És az estéről estére felragyogó színházi kincsek által egyszer csak megszűnünk vidékiek és pestiek lenni. Egyetlen színházi közösséggé válunk, melyben örömet okoz egymás sikere. Ezt a közös örömöt, megkockáztatom: katarzist, adhatja nekünk 2016 szeptemberében a Thália Színházban rendezett Vidéki Színházak Fesztiválja."
A program szeptember 5-én hétfőn a Szolnoki Szigligeti Színház Hello, Dolly! című musical klasszikusával kezdődik. A világhírű művet ezúttal Szente Vajk álmodta színpadra, főszerepekben Kertész Marcella és Szolnoki Tibor.
Hatodikán, kedden, a nagyszínpadon ezúttal az egyik legismertebb magyar drámát, a Bánk bánt tekintheti meg a közönség, a Békéscsabai Jókai Színház előadását Szabó K. István rendezte.
Szerdán a Csiky Gergely Színház hozza Kaposvárról Barta Lajos épp 100 éve bemutatott tragikomédiáját, a Szerelmet, melyet Guelmino Sándor állított színpadra.
Csütörtökön a nagyszínpadon Molière népszerű komédiája, a Tartuffe lesz látható, a tatabányai Jászai Mari Színház előadását Szikszai Rémusz rendezte, főszerepben Crespo Rodrigo. Az Arizona Stúdióban pedig ismét egy család történetét tekinthetik meg, Salgótarjánból a Zenthe Ferenc Színház mutatja be Harold Pinter: Hazatérés című művét, Mikó Istvánnal a főszerepben. Az előadást Gyuriska János rendezte.
Kilencedikén, pénteken a Weöres Sándor Színház előadásában érkezik a Ványa bá, Csehov kedvelt színművét Réthly Attila rendezte, címszerepben Mertz Tibort láthatjuk.
Szombaton délután a Csokonai Nemzeti Színház produkciója látható majd az Arizonában, egy különleges monodráma kerül színre: Virginia Woolf Orlandója Anca Bradu rendezésében, Sárközi-Nagy Ilona előadásában elevenedik meg. A Miskolci Nemzeti Színházból Arthur Miller Pillantás a hídról című drámája érkezik este a nagyszínpadra Lukáts Andor rendezésében, Varga Zoltánnal a főszerepben.
A Fesztivált vasárnap egy nagyszabású produkció zárja majd: a Pécsi Nemzeti Színház hozza Peter Scheffer Amadeusát, Méhes László rendezésében, Salieriként Rátóti Zoltánt láthatjuk, a varázslatos muzsika megszólaltatói pedig a Színház Énekkara és a Pécsi Szimfonietta.
A programot ezúttal is öttagú zsűri kíséri majd figyelemmel, akik a fesztivál díjait osztják:
Pindroch Csaba a Thália Színház színművésze, Kézdi Beáta a Heti Válasz színházrovatának szerzője, Térey János író, drámaíró, műfordító, Gabnai Katalin színikritikus és Cseh Bettina közönségzsűri tag.
A közönséget pedig változatlanul kedvező árú jegyek és bérletek várják.
2016. szeptember 5-11.
Vidéki Színházak Fesztiválja
Thália Színház
www.thalia.hu

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: