2016. szeptember 12., hétfő

5. évadát kezdte meg szeptemberben a Bethlen Téri Színház




Kétszereplős kamaradarabok és újraértelmezett klasszikusok a Bethlenben. Az évad középpontjában a klasszikus és prózai színházi előadások, illetve a tehetséggondozó programok állnak. Az évadnyitó sajtótájékoztatón kihirdették a
Találkozások2016 pályázat nyertesét, illetve ismertették az új bemutatókat is.

A 2016/2017-es évad repertoárjának gerincét a Találkozások tehetséggondozó sorozat - immár 4 különböző - előadása, illetve a Spirita Társulat előadásai alkotják.

A tavalyi évadot júniusban zárta, az ideit pedig nyitja szeptember 12-én a Szilágyi Bálint rendezte Az aranjuezi szép napok  című előadás Eke Angélával és Zsótér Sándorral. A Találkozások tehetséggondozó sorozat második bemutatója mellett repertoáron marad a Valcz Péter rendezte Mary és Max is Grisnik Petrával és Gőz Istvánnal.
A Találkozások tehetséggondozó sorozat alapja a 2015 tavaszi pályázat volt, amit a Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület közösen írt ki fiatal alkotók részére. Pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak egy kétszereplős darabbal, ahol cél volt a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is, továbbá meghatároztak egy fontos kritériumot: a két választott színész között legalább kétgenerációnyi korkülönbségnek kell lennie.
A tavasszal második alkalommal közzétett Találkozások pályázatot ismét nagy érdeklődés övezte, s igen sok pályamunka érkezett. A Találkozások2016 pályázat győztese Lazici Noémi nagyváradi rendező, aki egy kortárs holland drámát visz színpadra, Egy fiú Boszniából címmel.  A bemutató decemberben lesz, az előadás szereplői Botos Éva és Árvai Péter, mentor rendezője pedig Szikszai Rémusz.

Különlegességként kapcsolódik ebben az évadban a Találkozások programhoz egy készülő ősbemutató, melynek rendezésére a Manna és a Bethlen Téri Színház kért fel egy fiatal rendezőt, Cseh Juditot. A koprodukciós partnerek egy éve tervezik bemutatni Pataki Éva új színházi darabját, melynek alkotói csapata úgy döntött, hogy ezzel a produkcióval szeretne csatlakozni a tehetséggondozó programhoz. A Nőből is megárt a nagymama című előadásban Tordai Teri a lányával, Horváth Lilivel áll színpadra, a mentor rendező Mészáros Márta.

A Találkozások előadásai mellett a színházi előadások gerincét a Spirita Társulat előadásai alkotják; repertoáron tartott előadásaik mellett a Macbeth és a Pusztuló bemutatójával készülnek az évadban.
A Spirita Társulat 2014-ben alakult független, fiatal színházi alkotókból álló formáció. A 2015/2016-os évadban Szophoklész Antigoné-jának aktualizált átiratát, az Antigoné 016-ot mutatták be - s ezzel párhuzamosan Shakespeare Hamlet-jének musical-revü feldolgozását is színpadra állították. 
A Társulat célja a (túl) sokszor és „elégféleképpen" látottnak gondolt klasszikus művek újragondolása, közelebb hozása a mai nézőhöz - kifejezetten a fiatal, huszonéves közönséget célozva meg.

A 2016/2017-es évadban a már említett előadások mellett két új bemutatóra kerül sor. Október végén debütál a Társulat vezetőjének, Egressy G. Tamás első saját színműve, a Pusztuló, amely egy fiktív talkshow felvételén játszódik, és erőteljesen, ugyanakkor szatirikusan reflektál a mai magyar valóságra - a kiüresedett diskurzusra és az egymással ellentétes, olykor primitív módon összefeszülő társadalmi rétegek feloldhatatlan konfliktusaira. A másik premierjüket, Shakespeare Macbeth-jének feldolgozását februárban láthatják Kállay Géza fordítása alapján. Az előadás különlegessége, hogy elektronikus élőzenével és minden eddiginél extrémebb színpadi megoldásokkal adja át az örökérvényű mű borongós, minden korban és helyzetben érvényes tanulságát.

A befogadó színházként működő Bethlen évadát továbbra is a műfaji sokszínűség jellemzi, ahol a tánc- és színházi előadások mellett kabaré, újcirkusz és vizuális színházi előadások is megtalálhatók. Szeptember végén Tókos Attila és ifj.Zsuráfszky Zoltán TestVér című táncelőadásának bemutatójára kerül sor, ami azért is különleges, mert ifj. Zsuráfszky novemberben az Ifjú Koreográfusok Fóruma (IKF) pályázat egyik nyertes alkotójaként tér vissza.  Bemutatóval érkezik még az évadban a Pakaky Klári Társulat és Zambriczky Ádám, a Közép-Európa Táncszínház (KET) pedig folytatja a K-Arcok sorozatot; idén Molnár Csaba és Duda Éva készít egy-egy szólót a KET táncművészeinek. A Stand Up Brigád Kabaré csütörtök sorozatában havonta más és más előadás látható, így fellép többek közt Maksa Zoltán, Aradi Tibor, Varga Ferenc József és Éles István is.
Az újcirkuszi produkciókról az offline:ontheater és Tűzmadarak gondoskodik, az Élőkép Színház pedig a kuriózumnak számító vizuális színházi előadásaival garantálja a nem mindennapi színházi élményt.
Vasárnap délelőttönként továbbra is báb- és gyermekszínházi előadásokat kínálnak a családoknak, a kávézó pedig havonta ingyenes koncertekkel és klubprogramokkal várja az érdeklődőket. A 16. évadát kezdő Bethlen Galériában havonta más-más fotó kiállítás látható.

Az állandó fesztiválok sorát a novemberben ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Sissi Őszi Tánchét nyitja.  Az Erzsébet nap köré szervezett 7 napos táncfesztiválon 7 vidéki és 7. kerületi táncműhely mutatkozik be. A SŐT7 idei meghívottjai közt van a Miskolci Balett, a GG Tánc Eger, a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház, a Sopron Balett, díszvendég a kerületben működő Tabán Nemzetiségi Táncegyüttes és a Zalai Kamaratánc Fesztivál díjnyertes alkotásai. A fesztivál házigazdája a Közép-Európa Táncszínház (KET). A januári határon túli színházi műhelyeket bemutató ötödik Vendégváró Fesztivál meghívottja ez alkalommal az Aradi Kamaraszínház. Áprilisban pedig a Föld napja köré szerveződik ismét a Globe Feszt, amely évek óta adja gerincét Erzsébetváros Zőld7 programjának.

A Bethlen Téri Színház kiemelt feladatának tartja a fiatal tehetségek érvényhez juttatását, ezt bizonyítják a tehetségeket felkaroló pályázatok. A fiatal rendezőknek szóló Találkozások mellett a Mozdulj ránk! pályázat a fiatal képzőművészeket, grafikusokat szólítja meg, míg a Közép-Európa Táncszínházzal közösen vállalt IKF a pályakezdő koreográfusokat segíti.  Általános iskolásoknak a Pinokkió Színházi Alkotótábor, a fiatal táncosoknak a Bethlen Dance Workshop nyári 7 hetes kurzusa nyújt lehetőséget, míg a nevettetés ifjú titánjai a stand up esteken kapnak fellépési lehetőséget.

Különösen fontos helyet foglalnak el a gyermekeknek és fiataloknak szóló előadások: óvodásoknak, általános iskolásoknak és középiskolásoknak is tartanak előadásokat hétköznap délelőtt és délutáni időpontokban. Havi rendszerességgel folytatódnak a színházi nevelési program előadásai. A középiskolásoknak szóló Horda2 és a 12-14 éveseket megszólító Igaz történet alapján előadások a Nemzeti Táncszínház, a KÁVA, a KET és a Bethlen együttműködésében jönnek létre.

Bethlen Téri Színház
...ahol múlt és jelen randevúzik
https://www.youtube.com/watch?v=sktBA1BdCc8

A részletes műsornaptár a honlapon olvasható.

www.bethlenszinhaz.hu
 

Nincsenek megjegyzések: