2015. április 15., szerda

Villanyszámla




Megérkezett a villanyszámlám, de nem értettem belőle egy kukkot sem. Felhívtam a szolgáltatót.

-- Halló! Panasziroda?

-- Itt a villamos energia egyetemes szolgáltatás és villamos energia elosztás központja. Hallgatom.



-- Szeretném megtudni, miért olyan bonyolult a villanyszámlám.  Tele van számomra érthetetlen szavakkal.

-- Az elektromos áram az elektronoknak a vezetéken át való állandó mozgása. A számla pedig a fogyasztó által a szolgáltatónak fizetendő összeg az áram ellenértékeként.

- Köszönöm a tudományos megközelítést. De arra lennék kíváncsi, mi az a fogyasztástól függetlenül fizetendő elosztói alapdíj? És mi az a kerekítési eltérés? Továbbá mit jelent, hogy a számla közvetett szolgáltatást tartalmaz? Számomra ezek nagyon rosszul hangzanak.

-- Gyakran átalánydíjat számolunk fel és éves elszámoló számlát küldünk. Ekkor maga egy éven át meghatározott mértékű összeget fizet havonta az árammal működő készülékei után, tekintet nélkül a tényleges fogyasztásra.

-- És ezért olyan bonyolult a számla, hogy nem ismerem ki magam a sorai között?

-- Nézze, nem szeretnék kertelni, a korrigált egységárat szorozza meg az elszámolt mennyiséggel és megkapja az áfa nélkül számított ellenértéket. Ugyanígy számolják az Európai Unió más országaiban is.

-- Már megbocsásson, de ezekben az országokban talán erősebb a matematikai képzés az iskolákban. Meg aztán a jövedelmek is egy hangyányival magasabbak,

.- Ez kétségtelen, de vegye figyelembe, hogy az erőművekben termelt, vagy importált áramnak a lakásokhoz való eljuttatása a vezetékrendszeren át történik.

-- Biztosan így van. De még mindig nem értem a villanyszámlát.

-- Mondja, ért maga a tévé készülék működéséhez?

-- Nem én! Bekapcsolom és kész.

- Na, látja. A villanyszámlához sem kell érteni. Kifizeti és kész.

Láng Róbert - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: