2015. április 10., péntek

Versmaraton a Thália Színházban





A kortárs költőink olvassák fel verseiket a Thália Színház Arizona Stúdiójában április 10-én, pénteken délelőtt tíz órától este tízig.
A maratoni műsorban több mint hetven költő és műfordító vesz részt személyesen, telefonon vagy az interneten keresztül. A színpadi beszélgetéseken az érdeklődők megismerhetik a kortárs magyar alkotókat, akik a hagyományokhoz híven műveikből is felolvasnak.

Czigány György szaval

 
Ahogy az elmúlt években, idén is a Magyar Napló kiadásában megjelenő, Zsille Gábor szerkesztette, Az év versei című antológia szerzői kaptak meghívást a rendezvényre. A Kossuth rádió egész nap élő kapcsolásokkal jelentkezik az eseményről, amelyet idén folyamatosan követni lehet az interneten is.
Oláh János, a Magyar Napló főszerkesztője az esemény sajtótájékoztatóján elmondta, a maratoni verselés ötlete még 2002-ben fogalmazódott meg a lap munkatársaiban, a célja pedig, hogy az élő magyar irodalom jelenlétére felhívják a figyelmet.
A Versmaraton alapját adó kötetbe 103 költő 299 verse került, és ezek többsége elhangzik majd az eseményen. A 348 oldalas gyűjteménybe 42 nyomtatott formában és online megjelenő, magyarországi és határon túli magyar nyelvű lapokból válogatták a műveket. A legfiatalabb szerző a 26 éves Lázár Bence András, a legidősebb pedig a tavaly 94 éves korában elhunyt Hárs Ernő. Az idén több év kihagyás után újra szerepel a kötetben Lator László és Gergely Ágnes, továbbá most először olvashatók az antológiában Marno János és Keszthelyi Rezső művei is.
A Versmaraton programját az iskolai tanórákhoz igazították, ezért 45 perces blokkokban beszélgetnek a műsorvezetők a költőkkel. Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: az, hogy a költők személyesen, saját hangjukon, saját gesztusaikkal mondják el verseiket, kitörölhetetlen élményt adhat a hallgatóknak. A maraton végére a program betetőzéseként a költők egy-egy sorából megszületik majd A nap verse.

Forrás: mno.hu, ma.hu

Nincsenek megjegyzések: