2015. április 1., szerda

Húsvéti fesztivál a Skanzenben




A Skanzen híres húsvéti fesztiválja az idén is színpompás kavalkáddal várja az ünneplőket április 5-én és 6-án. Az elmaradhatatlan hagyományos programok mellett ezúttal különlegességekkel is készülnek: a magyarországi nemzetiségek - vendek, ruszinok, horvátok, svábok, szlovákok - húsvéti szokásaiból is ízelítőt kapnak a látogatók. 



Hogyan húsvétolnak a svábok? Kik azok a vendek, és milyen ételeket készítettek hajdinából és gombából? Hogyan sürögnek-forognak, miket tálalnak fel húsvétkor a szlovák asszonyok? Mit csinálnak a zsidók szédereste?  Más-e a ruszinok húsvéti bejglije, mint amit országszerte sütünk? Arnóti Edit sajtóreferens szerint ilyen kérdésekre is választ kapnak azok, akik úgy döntenek, hogy kiveszik a részüket a Skanzen csodálatos természeti környezetben tartott, hangulatos húsvéti forgatagából.
A kézműves foglalkozások elsőszámú kedvence várhatóan a vesszőnyuszi-készítés lesz, de biztosan sokan választják majd a vesszőkoszorú-fonást is, hogy szép húsvéti dekorációt vihessenek haza emlékbe. Romantikus beállítottságúak rozmaringból fonhatnak koszorút, és persze nem fognak hiányozni a palettáról a húsvéti locsolás kellékei sem; szagosvíz készül a boszorkánykonyhán, vidám menyecskék tojásberzselést és írókázást tanítanak, és a látogatók lélegzetüket visszafojtva figyelhetik a tojáspatkoló óvatos mozdulatait is.
A hosszú téli bezártság után a gyerekek végre kedvükre virgonckodhatnak a játékudvarokban és a szalmabála-ugrálóban, kiereszthetik a torkukat a népdaltanítás alatt, rophatják a táncot a táncházban, pöröghetnek a körhintán, hogy aztán a bábelőadásokon, és a meseházban megpihenjenek. A legapróbbak a bárányka-hívogatóban játszhatnak, anyukák pedig régi idők szépítőszereivel ismerkedhetnek.
A búcsúi hangulatot kirakodóvásár és egészségpiac egészíti ki, és vándormuzsikus, gólyalábasok és színpadi előadások erősítik: fellép a Kerek, a Góbé és a Babra zenekar, a méltán híres Lajta néptáncegyüttes szemrevaló legényei és tűzrőlpattant leányai pedig húsvéti szokásokat, játékokat, és ételeket mutatnak be.
Húsvéthétfőn ajánlatos lesz résen lenni, mert előfordulhat, hogy előkerül a vödör, és hagyományos locsolkodásban lesz része a női látogatónak, nehogy elhervadjon.
Mivel nem Húsvét a Húsvét finomságok nélkül, a skanzenesek a gasztronómia szerelmeseire is gondoltak. A Szárnyas Ízvadász ínycsiklandó és rendhagyó bárányos, csülkös és tojásos ételeket készít, és megkóstolhatóak a nemzetiségek húsvéti ételei.
A fesztiválhangulat az idén már szombaton, április 4-én elkezdődik a Nyitott Kapuk - Uniós Fejlesztések Nyílt Napja rendezvénnyel.
http://skanzen.hu/hu/latogatas/programok/husvet
http://skanzen.hu/hu/latogatas/programok/nyitott-kapuk-unios-fejlesztesek-nyilt-napja
Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: