2015. április 17., péntek

Fényképezte Zsigmond Vilmos





A világhírű Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos első önálló kiállítása nyitotta az idei Budapesti Tavaszi Fesztivált április 10-én a Ludwig Múzeumban.

Az ünnepélyes megnyitó előtt az idén 85. születésnapját ünneplő Zsigmond Vilmos, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja tartott tárlatvezetést a sajtó munkatársainak. A neves operatőr a sajtóbemutatón felidézte: már egészen fiatal kora óta fotózott, naplóírás helyett is fényképeken örökítette meg élete, munkája helyszíneit. „A fényképésznek nincsen stábja, maga rendez, míg a film csapatmunka" - fogalmazott. Mint elmondta, a filmezés alapja is a fényképezés, amelyet egész pályafutása során hobbiként művelt.



Az összesen százötven fényképből álló tárlaton többek között az ötvenes évek első felének Budapestje, Balatonja elevenedik meg a művész első színes képein. Mint elmondta, az akkori Agfacolor filmek lágy színei jól illenek saját látásmódjához, hiszen a rikító színeket soha nem szerette filmjeiben sem. Annál inkább kedveli azonban a fekete-fehér képeket elvontabb hatásuk miatt,1957-es, viszontagságos hajóútját az emigrációba már ilyen filmkockákon örökítette meg.

Az alkotó szerint léteznek témák, melyeket színes filmen lehet a legjobban visszaadni, ilyen például a naplemente, a tűzijáték, a sivatagos, felhős afrikai vagy coloradói táj - mondta el Zsigmond Vilmos a külön szekcióba rendezett színes felvételei előtt. A tárlat az Oscar-díjas alkotó filmes pályafutásából is válogat: külön sorozatokon ismerhetők meg olyan híres filmek helyszínei, mint A szarvasvadász vagy a Maverick, más filmek pedig az operatőr által készített standfotókon tűnnek fel.

Zsigmond Vilmos az mma.hu-nak elmondta: vannak olyan fényképek, amelyeket még ő is most látott először, hiszen élete során nagyon sokat fényképezett és sokszor nem volt alkalma előhívni a filmtekercseit. „Világéletemben nagyon szerettem a vizet, bárhova mentem, a vízesések nyűgöztek le a legjobban." – tette hozzá a világhírű operatőr.

A Magyar Művészeti Akadémia által támogatott kiállítás tíz héten keresztül várja a látogatókat a Ludwig Múzeumban.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál több programjának a Magyar Művészeti Akadémia székháza, a Pesti Vigadó ad otthont. Az épületben megvalósuló rendezvényekről bővebb információ a Pesti Vigadó honlapján olvasható, a rendezvényekre szóló jegyek megvásárlására pedig a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán keresztül van lehetőség.



MTI/mma.hu 

Nincsenek megjegyzések: