2014. október 29., szerda

Norvégia és a kávé





Norvégiáról kevés embernek jutna eszébe a kávé. E tény azonban csupán a többség tudatlanságáról beszél. A norvégokat ugyanis különleges szerelmi viszony köti a kávéhoz.

A skandináv ország egy főre eső kávéfogyasztása a világon az egyik legmagasabb. A Norvég Kávészövetség 2001-es felmérése szerint minden norvég évi 9,9 kg kávét fogyaszt. 2002-ben Norvégia adott otthont az Európai Kávékülönlegességek Szövetsége (EKSZ) konferenciájának és kiállításának, majd ugyanabban az évben a barista világbajnokságnak.   
       
Talán ad némi magyarázatot a norvégok és a kávé benőséges viszonyára annak a Solberg & Hansen cégnek az ügyködése, amely a minőségi kávéfogyasztás lehetőségének megteremtése céljából jött létre, 1879-ben. Az eredetileg két ember elhatározásából létrejött cég ma a kávékülönlegességek piacának 85%-át, a teljes norvég kávépiacnak pedig közel 2%-át fedi le. A piacvezető kiskereskedések pedig mind üzleti kapcsolatban állnak az S&H-val.

A cég vezetője, Trygve Klingenberg, a kávék megszállott rajongója, amellett, hogy az EKSZ elnöke, saját kávépörkölő üzemmel is büszkélkedhet. 1986-ban egyébként a Solberg & Hansen volt az első európai cég, amely belépett az Amerikai Kávékülönlegességek Szövetségébe (AKSZ) is.

Klingenberg cége különleges hangsúlyt fektet a kávéfeldolgozás teljes folyamatának végigkísérésére. Egy külön csapat folyamatosan pásztázza a kávétermő vidékeket a legjobb kávébabokért. A cég az évek folyamán erős bizalmi kapcsolatot épített ki a termelőkkel. Ez azért is fontos, mivel a minőségi kávénak címkézett csomagok gyakran valójában silányabb terményt rejtenek. Ennek elkerülése végett az S&H egyedi módon arra törekszik, hogy a feldolgozási folyamat minden szintjének képviselőivel a lehető legjobb kapcsolatokat ápolja.

   
A norvégok kávészeretetéhez valószínűleg sok köze lehet annak a ténynek, hogy legalább részben néhány ember erőfeszítésének köszönhetően sikerült megteremteni a minőségi kávéfogyasztás hagyományát. Ma Norvégiában már az ipari termelésű, és széles tömegek által fogyasztott kávék is magas minőségi elvárásoknak felelnek meg. A norvég kávéfőzési standardot már az amerikai AKSZ is magáévá tette.


Elgondolkodtató tény az is, hogy a 2000 óta tartó barista-világbajnokságok győztesei közül nem egy Norvégiában tanult vagy maga is norvég volt.


kávéházak.hu

Nincsenek megjegyzések: