2014. október 22., szerda

Már öt hazai múzeum is látogatható virtuálisan
Immár öt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában lévő múzeum anyaga érhető el az interneten keresztül, vagyis látogatható virtuálisan. A Google Art Projekt programjához mostantól kisebb közgyűjtemények is csatlakozhatnak.
Magyarországon a Magyar Nemzeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és az Iparművészeti Múzeum csatlakozott a virtuális látogatást lehetővé tévő adatbázishoz, amelynek világszerte már több mint 500 múzeum a tagja. Egyebek mellett a New York-i Metropolitan, a firenzei Uffizi, a londoni British Museum vagy a bécsi Kunsthistorisches Museum gyűjteménye férhető hozzá az Interneten.

A csatlakozó intézmények négy különböző, de részben egymáshoz kötődő digitális megjelenési formát vehetnek igénybe. A virtuális galéria gyűjteményi tárgyakat mutat be nagyfelbontású fotóval és angol nyelvű leíró adatokkal, a gigapixel egy kiválasztott műtárgyról rendkívül nagy felbontású felvételt tartalmaz, a virtuális séta a kiállító terekben egy speciális kamerával készül, annak képzeletbeli bejárására adva lehetőséget, míg a virtuális kiállítás tematikus gyűjteményi válogatások megjelenítésére alkalmas. A tartalomszolgáltató múzeumok, gyűjtemények saját adminisztrátori hozzáféréssel hozzák létre ezeket a tartalmakat, ideális esetben mind a négy különböző digitális megjelenési formát felhasználva.

A projekthez történő csatlakozás ingyenes.

További, angol nyelvű információ elérhető itt: https://www.google.com/culturalinstitute

 

Nincsenek megjegyzések: