2014. október 13., hétfő

Megjelent a Gault&Millau Magyarország 2015-ös étterem- és borkalauza


.



Megvan 2015-ös év étterme, konyhafőnöke és borászata

 

 Megjelent a Gault&Millau Magyarország 2015-ös étterem- és borkalauza. A kiadványt bemutató sajtótájékoztatón a legjobbnak tartott szakmai teljesítményeket elismerő oklevelekkel díjazták. Az anonim szakértők értékelése alapján: Az év konyhafőnöke 2015-ben Ádám Csaba (Olimpia étterem); Az év borászata a tokaji Bott Pince; és A 2015-ös év étterme a Borkonyha (konyhafőnök: Sárközi Ákos)


A kalauz értékelése szerint a legjobb hazai éttermek a következők:  Costes restaurant, Onyx étterem, ZONA Bisztró 17 ponttal, az Alabárdos étterem, a Borkonyha, a Laci!Konyha! az Olimpia Vendéglő és a Salon Restaurant 16 ponttal, az Aranykaviár étterem, a Babel, a Csalogány 26, és a LouLou Restaurant 15 ponttal.
A Bott pince mellett, ahogy tavaly, úgy az idén is Szepsy István borászata és a Demeter pincészet került a legjobbak közé.
A Gault&Millau [gó-mi-jó] a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású étteremkalauza. A hatvanas években Párizsban alapította két gasztronómiai újságíró, Henri Gault és Christian Millau, akik megújították az étteremkritika műfaját és az értékelés szempontrendszerét: a korábbi gyakorlattól eltérően szakszerű, a konyha teljesítményére és a minőségre koncentráló értékeléseket közöltek. A hetvenes évektől egyre több országban jelent meg önálló szerkesztőségű Gault&Millau kalauz.

A Gault&Millau Magyarország étterem és borkalauz célja, hogy a független értékelés fair versenyt tegyen lehetővé, tükröt tartson a magyar éttermi világnak.
További célja az, hogy a jó éttermek támogatást, reklámot kapjanak, és az Európa-szerte használt 20 pontos rendszer révén lehetséges legyen a nemzetközi összehasonlítás a szakma és a közönség számára.
A kalauz alapvetően a konyha teljesítményét értékeli. A tesztelő nem fedi fel magát, számláját kifizeti. A Gault&Millau Magyarország évente jelenik meg, a mostani a harmadik kiadása.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület Hagyomány és evolúció díját az esemény díszvendége, az osztrák Eckart Witzigmann kapta.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) minden évben az új Gault&Millau étterem- és borkalauz bemutatóján adja át az Aranyszalag Minőség tanúsítványokat is.
Az egyesület tíz éve alakult. Az alapító tagok főként a piacokban és éttermekben csalódott civilek voltak. Céljuk az étkezési kultúra talpra állítása volt.
Az MGE az első olyan szervezet, amely szakácsokat, cukrászokat, étteremtulajdonosokat, civileket, termelőket, gazdákat, tudományos kutatókat fog össze - a szó szoros értelmében vett gasztronómiai szervezet.
A Magyar Gasztronómiai Egyesület az Aranyszalag Minőség tanúsítványát abból a megfontolásból alapította, hogy az támaszként szolgáljon mindazoknak, akik tudnak és mernek minőséget teremteni, a tanúsítvány másfelől hiteles információt kíván adni azoknak, akik ilyen minőséget keresnek.

Az Aranyszalag Minőségi Tanúsítványt idén Balogh Nagy Erzsébet keleméri Île de France-báránya és Baumgartner Antal tisztavérű szőke mangalicája kapta.
A Gault&Millau Magyarország 2015 étterem- és borkalauz Feltörekvő étterem díját a gyulai Patrióta étterem, A vidék étterme 2015 elismerést a békéscsabai Brill étterem, az Alternatív vendéglátás elismerést pedig a Pesti Burger és Bár kapta.

http://www.gaultmillau.hu/kalauz-2015

Nincsenek megjegyzések: