2014. október 5., vasárnap

Indul az Eurojackpot!



.

14 európai ország után* október 4-től Magyarországon is kapható lesz az egyik legnépszerűbb nemzetközi lottójáték. Garantált 10 millió, de akár 90 millió euró bruttó nyeremény, nemzetközi háttér, több millió játékos hetente.
*: Németország, Dánia, Észtország, Finnország, Hollandia, Horvátország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Szlovénia
Az Eurojackpot egy nemzetközi szervezésű számsorsjáték, amelyet 14 ország 29 lottótársasága szervez közösen. Ehhez csatlakozik október 4-én Magyarország. A heti várható főnyeremény legalább bruttó 10 millió euró, amely akár 90 millió euróig halmozódhat. (Ha az I. nyerősztály (5+2) 90 millióig halmozódott, a további képződő összegek a 2. nyerőosztályba kerül át (5+1), s ennek is 90 millió a felső határa). A sorsolást hetente egyszer, pénteken 21 óra és 22 óra között tartják Finnországban, Helsinkiben.
Szerkesztőségünk kérdésére, mely szerint ezt a játékot lehet-e elektronikusan jatszani, azaz lesz-e Androidra applikáció vagy lehet e sms-ben játszani, a Szerencsejáték Rt a következő levelet küldte válaszként:
Tisztelt Játékosunk!
Jelen formáját tekintve az Eurojackpot játék kizárólag lottózóinkban, papír alapon érhető el.
Amennyiben lesz ilyen jellegű alkalmazás, amely a kérdésében felmerül, akkor azt széles körben jelezni fogjuk.
Együttműködését köszönjük!
Tisztelettel:
Holló András
Ügyfélszolgálati Koordinátor
Interaktív Játék Főosztály

A Szerencsejáték Zrt. stratégiájának egyik hangsúlyos eleme, hogy csatlakozzon egy nemzetközi játékhoz. Ahhoz, hogy egy ilyen szerveződés tagja lehessen valaki, számos feltételt kell teljesítenie. Komoly informatikai, technikai háttér biztosítása, és nemzetközi tanúsítványok megszerzése szükséges hozzá.
A csatlakozás „előszobájaként" a Szerencsejáték Zrt. három másik országgal összefogva közös sorsjegyet dobott a piacra Nyerő Négyes néven 2013-ban. A sorsjegy kibocsátásához nemzetközi összefogás kellett, Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország lottótársaságai álltak össze, és dolgoztak közösen a piacra lépésen. A Nyerő Négyes kaparós sorsjegy Magyarországon sikeres termék lett, hamar megkedvelték a játékosok.
Azonban ahhoz, hogy az Eurojackpothoz hasonló komplex együttműködéshez csatlakozhasson a hazai lottótársaság, más követelményeknek is meg kellett felelnie. A törvény például korábban nem tette lehetővé, hogy határokon átívelő játékban vegyünk részt, továbbá informatikai tesztek mellett egy szigorú minősítési eljáráson is keresztül kellett menni, ami azt biztosítja, hogy a vállalat működése biztonságos és kellőképpen magas színvonalú. Ennek bizonyítékát, a WLA - ISO 27001 információbiztonsági tanúsítványt sikeresen megszerezte a cég.
2014 októberében a Nyerő Négyest kiadó négy országból kettő tudott teljesíteni minden feltételt, és csatlakozik az Eurojackpothoz: Magyarország és Csehország.
Felkészülés az Eurojackpot bevezetésére
Az elmúlt évek szerencsejáték törvényi változásai lehetővé tették, hogy Magyarország csatlakozzon egy nemzetközi szervezésű számsorsjátékhoz. Az utolsó törvénymódosítást 2014. szeptember 23-án fogadták el, s szeptember 29-én hirdették ki, így hárult el véglegesen a csatlakozás törvényi akadálya.
- Több mint egy éves előkészítés előzte meg az Eurojackpot bevezetését, amelyet a Szerencsejáték Zrt.-n belül kiemelt projektként kezeltünk. Közel 30 fős csapat dolgozott a játék bevezetésének előkészítésén. - mondja dr. Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója.
A munka során egy olajozottan működő nemzetközi együttműködésbe kellett beilleszkedni, amelyben eddig 29 lottótársaság vett részt. Ki kellett alakítani az együttműködés folyamatait, technológiai hátterét, amely komoly informatikai fejlesztéseket tett szükségessé a cégnél.  - számol be a lottótársaság vezetője.
A játék lényege
A játék segédszelvényén két mező van, egy „A" jelű (1-50 közötti számokkal) és egy „B" jelű (1-10 közötti számokkal. Korábban egyébként 1-8 közötti számok számokból kellett választani, ez a szabály nemrég változott 1-10 közöttire). A játékosnak az „A" mezőn 5 számot kell bejelölniük, a „B" mezőn pedig 2 kiegészítőt.

Nyereményt akkor ér el, ha az „A" mezőben legalább 1 számot eltalál úgy, hogy azt a „B" mezőben elért találatainak száma legalább 3-ra egészíti ki.

  • az „A" mezőben legalább 1 és a „B" mezőben 2 találata van, vagy
  • az „A" mezőben legalább 2 és a „B" mezőben 1 találata van, vagy
  • az „A" mezőben legalább 3 és a „B" mezőben 0 találata van.
Vagyis: 3-7 nyerő találata van.
A játékban összesen 12 nyerőosztályban lehet nyereményt elérni, attól függően, hogy az „A" mezőben az A sorsolásra és a „B" mezőben a B sorsolásra megjelölt számok közül hány egyezik meg a kisorsolt számokkal. Az „A" és a „B" mező nyerőszámait egymást követően sorsolják.
A heti várható főnyeremény legalább bruttó 10 millió euró, amely akár 90 millió euróig halmozódhat.
A játékban a nyerési valószínűség (azaz hogy nyereményt érünk el valamely nyerőosztályban): 1:26,39
Az Eurojackpot játékkal együtt Joker játék is vásárolható, ami ugyanaz, mint a Szerencsejáték Zrt. többi játéka mellett játszható Joker. A sorsolására hetente egy alkalommal, szombaton, az m1 Szerencseszombat című műsorában kerül sor (függetlenül attól, hogy melyik másik játékkal együtt lett feladva).
Az Eurojackpot ára
Egy alapjáték ára körülbelül 2 eurónak megfelelő összeg, forintban. Az ár nem fix, hanem az MNB hivatalos euró/forint árfolyamának figyelembe vételével sávos rendszerben kerül meghatározásra egy algoritmus alapján. Ezt a Részvételi Szabályzatban részletesen rögzítettük, a NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya jóváhagyta, és a célja az volt, hogy lehetőleg hosszabb távon stabilitást biztosító sávos automatizmus alakuljon ki, tehát lehetőleg ne változzon hétről hétre a játék ára. Hetente, egy a hivatalos árfolyamok heti átlagára épülő algoritmussal monitorozzuk az árat, és szükség esetén - ha a sávot elhagyta valamelyik irányban az árfolyam -  megváltoztatjuk.
Az indulás pillanata különleges eset, mert az egyik sáv határán mozog az árfolyam. Amennyiben a heti MNB által közzétett hivatalos euró árfolyamok átlaga 308,75 alá megy, abban az esetben 640, egyébként 660,- forint az alapjáték ára. 20 Forintonként emelkedhet az ár.
Az Eurojackpot október 4-től 660 Ft-ért megvásárolható a lottózókban és az értékesítőhelyeken.
Egy alapjáték aktuális áráról a játékosok az értékesítőhelyeken és a www.szerencsejatek.hu  oldalon tájékozódhatnak. Amennyiben a játék árának változtatása szükséges, ezt hetente egyszer, szombati kezdettel teszi meg a Szerencsejáték Zrt.
Miért volt szükség a mozgó ár kialakítására? A játékot több ország különböző lottótársasága szervezi. A részvételi díjak és a nyereményalap kezelése, elszámolása euróban történik. A nemzetközi koordináció nem foglalkozik a különböző fizetőeszközök konvertálásával. Az árfolyam-ingadozásból eredő változásokat az egyes szervezők maguk kezelik, ennek harmonizációja megfelelő árképzéssel lehetséges.
A játék árának a Részvételi Szabályzatban ismertetett meghatározására az euró/forint árfolyam ingadozása miatt van szükség. A játékosokat emiatt az esetleges árfolyam ingadozás sem érinti hátrányosan, hiszen amennyiben a forint/euró árfolyam jelentősen csökken, a játék ára is csökken. Ellenkező esetben, az ár emelkedésekor pedig a forintban fizetendő nyeremények értéke is növekszik.
Összehasonlításképpen: az eddigi 29 játékszervezőből tudomásunk szerint összesen 4 alkalmaz pontosan 2 eurót, a német tartományok egyöntetűen: 2,20EUR-2,60EUR közötti árat határoztak meg egy alapjáték megjátszása esetén (erről részletes táblázat a mellékletben).
Nyeremények
A Szerencsejáték Zrt. az első két nyerőosztályban (5+2 és 5+1 találat esetén) a bruttó nyereményeket hozza nyilvánosságra.
A kifizetésükre viszont a személyi jövedelemadó levonása után kerül sor, euróban. Ezért az első két nyerőosztály nyereményeinek esetében a kifizetett összeg pontosan az SZJA-val lesz kevesebb.
A többi nyerőosztály nyereményét a személyi jövedelemadó levonása utáni, vagyis nettó értéken teszik közzé, és a játékosok is ezt az összeget kapják, forintban.
Az 5+2 és 5+1 találatos nyereményeket - amelyeket euróban fizet ki a nyerteseknek a Szerencsejáték Zrt. - kizárólag olyan euró alapú deviza számlára tud a lottótársaság átutalni, amelyet Magyarországon működő bankban nyitottak. A többi nyerőosztály nagynyereményeinek átutalása szintén hazai bankszámlára történik, forintban.
Magyarországon vásárolt játékkal nyert nyereményt csak Magyarországon lehet felvenni (külföldön nem). A nyereményt terhelő adó mértéke és annak számítási módja országonként eltérő.
Sorsolás
Az Eurojackpot sorsolását hetente egyszer tartják, pénteken kelet-európai (magyarországi) idő szerint 21 óra és 22 óra között Finnországban, Helsinkiben. Mivel a játékot egy nemzetközi közösség szervezi, a sorsolás nem a Szerencsejáték Zrt. szervezésében zajlik. A számhúzást ezért felvételről lehet megnézni minden résztvevő országban, amint azt Finnországból megkapják a lottótársaságok. A felvétel a sorsolást követő néhány órán belül már elérhető a Szerencsejáték Zrt. weboldalán, a www.szerencsejatek.hu oldalon.
A Helsinkiben zajló sorsoláson a finn szerencsejáték szervező vállalat, a Veikkaus Oy munkatársa (sorsolási menedzsere) mellett a Finn Nemzeti Rendőrség Szerencsejáték Felügyeletének hivatalos képviselője is jelen van, ők hagyják jóvá és hitelesítik aláírásukkal a sorsolás eredményét. Ezen kívül minden résztvevő lottótársaság felügyeleti szerve is valós időben követheti a sorsolást az interneten, egy belső hálózaton, köztük a hazai hatóságok is.
A szombaton, október 4-én indult játékra a Szerencsejáték Zrt. különleges meglepetéssel is készült: az első Eurojackpot vásárló meglepetés csomagot kapott a cégtől.

Nincsenek megjegyzések: