2009. április 8., szerda

Ravi Shankar - Az indiai zene élő klasszikusa





Az indiai klasszikus zene hallatlanul kifinomult dallam- és ritmusvilága manapság már egyáltalán nem hangzik ismeretlenül az európai fül számára. Ebben sokat segített Ravi Shankar, akinek sikerült az a csoda, amelyre kevesen voltak képesek a huszadik század zenetörténetében.

Shankar 1920. április 7-én született Uttar Prades államban, zenész családban. Felmenői, miként az indiai muzsikusok legtöbbje, általában évszázadokig visszamenően hasonló foglalkozást űztek, nem egyszer valamilyen gazdag maharadzsa udvarában. Ravi Shankar kora ifjúsága is már a hangok bűvöletében telt, noha csak viszonylag későn, tizenéves kora közepe felé választotta hivatásának a szitár pengetését, és hangszerével együtt egy mestert is, ahogyan ez szokás volt. Tehetségére hamar felfigyeltek, a negyvenes években számos koncertkörúton vett részt Indiában, majd később egyre messzebb.
Ő volt az első indiai zenész, aki nyugati muzsikusokkal dolgozhatott együtt, méghozzá nem is akárkikkel, ugyanis később a legendás Yehudi Menuhintól a Beatles együttesig, minden műfaj képviselőjére óriási hatást tett Shankar játéka. A szitár nemcsak külalakjában, hangjával is némileg emlékeztetett a fiatalok körében egyre nagyobb népszerúségre szert tett gitárra, s így érdekes csemege volt a woodstocki vagy monterreyi rockfesztiválon a klasszikus indiai, első hallásra sok tekintetben teljesen improvizatívnak tűnő shankari muzsika, amit a közönség fantasztikus lelkesedéssel fogadott. Maga George Harrison is egy időre tanítványa lett, és számos beat- és rock-zenekar kezdett használni a hatvanas években hangulati aláfestésként a misztikus keleti dallamokat.
Pedig Shankar hangszere a világ egyik legbonyolultabb és legrégibb zenei eszköze, a rajta való játéknak az alapfokú megtanulásához is hosszú évek, sőt, évtizedek kitartó gyakorlására van szükség. Eredete egy Perzsiából származó húros hangszer, a tar nevű lant évszázadokon át továbbfejlesztett változata, amit további hangzó és kiegészítő húrokkal láttak el.
Shankar a hatvanas évek végére már világhírű mester, akinek saját iskolája is lett Bombayban, miközben kultusza, és vele együtt az indiai zene népszerűsége, azóta is szerencsés módon egyre gyarapszik. Saját családtagjai is muzsikusok, méghozzá nem is akármilyen színvonalon. Egyik leánya, az 1981-ben született Anoushka Shankar, édesapja stílusát követve, egyre ígéretesebb szitárművész, a másik pedig az Amerikában született Norah Jones, a különleges hangú jazz-énekesnő. Ne feledkezzünk meg kevés számú európai tanítványai közül a magyar Kozma Andrásról, aki a Calcutta trió vezetője évtizedek óta. Ravi Shankar jelenleg is kitűnő egészségnek örvend, és hajlott kora ellenére olykor még fellépéseket is vállal. Életműve lenyűgöző, ő a jelenkori India egyik világviszonylatban is legmegbecsültebb személyisége.


Forrás: NEMbulvár - Sz. G.


Nincsenek megjegyzések: