2009. április 29., szerda

VÍZ A LAKÁSBAN ÉS A KERTBEN





A Védikus tudományok (Ayurvéda, Vaszati) 5 alapvető durvafizikai elemet különböztetnek meg, melyekből testünk és a minket körülvevő élő vagy élettelen tárgyak felépülnek. Ez az öt elem pedig a föld, tűz, víz, levegő és az éter. Az Ayurvéda, azaz a védikus orvostudomány szerint, ha az öt elem egyensúlya valamilyen zavart szenved a szervezetünkben, akkor testileg vagy lelkileg megbetegszünk. Ugyanígy, ha a lakásunkban vagy a kertünkben felborul az öt elem egyensúlya, illetve az egyes elemeket olyan területre "kényszerítjük", ahol azok nem érzik jól magukat, az kedvezőtlenül befolyásolhatja a lakók életét. Ha azonban odafigyelünk rájuk, mindennapjaink kiegyensúlyozottabbak lesznek, egészségesek leszünk, rendben lesznek az emberi kapcsolataink….

Ejtsünk most néhány szót a vízről!

A víz az egyik legfontosabb éltető elem. Eső, és tiszta ivóvíz nélkül nincs élet. A víz az örökös mozgást, változatosságot képviseli, ugyanakkor - az éterrel együtt - a legfontosabb információhordozó. Japán tudósok - Massaru Emoto vezetésével - olyan kísérleteket végeztek, ahol mikroszkopikus fotókat készítettek egy adott vízfelület kristályszerkezetéről fagyasztott állapotban. Amikor közvetlenül a vízfelszín mellett valamilyen kellemes jelentésű szó hangzott el - mint például "szeretet, tisztaság, angyal", vagy valamilyen kellemes muzsika szólt -, a víz molekulái szabályos szerkezetbe rendeződtek. Ha azonban kellemetlen szavak hangzottak el - mint például "piszkos, ördög" -, akkor a vízrészecskék szerkezete zavaros, sőt kifejezetten csúnya volt. E kísérlet is bizonyítja a víz információhordozó képességét.

A Vaszati energetikai törvényei szerint - melyeket a mai modern természettudományok is alátámasztanak - a telkünkre észak és kelet felől érkeznek a kedvező, éltető energiák, melyek északkeleten egyesülnek és délnyugat felé áramlanak tovább. Ez alapján, a telkünk északkeleti féltekéjét pozitív energiapotenciálú területnek tekinthetjük, míg a délnyugatit negatív energiapotenciálú területnek. Az egyes területek energiáit azonban befolyásolhatjuk: a nagy terek, a lejtések, valamint a tiszta víz erősíti az energiákat, míg a nehéz, nagy tömegű tárgyak, szűk terek vagy egy emelkedő felszíni forma gyengíti az energiákat. E gondolatot követve egyértelművé válik, hogy a tiszta víz jelenléte északon, északkeleten és keleten a legkedvezőbb, mert ezeken a területeken a pozitív energiákat erősíti, míg a jelenléte délnyugaton az ottani negatív energiákat erősíti, ami egyáltalán nem kívánatos.

Nagyon óvatosan és körültekintően kell ezért megválasztanunk otthonunkban a víz, illetve a vizes helyiségek helyét. Az alábbi ábrák sokat segítenek ebben. Az elsőn azt tanulmányozhatjuk, hogy az öt elem mely égtájakon van jelen:

Láthatjuk, hogy a két információhordozó a víz és az éter együtt vannak jelen északkeleten, ezért (is) nagyon fontos, hogy odafigyeljünk lakásunk és a telkünk északkeleti részére, hisz annak tulajdonságait a víz és az éter eltárolják és kivetítik egész otthonunkra! Legjobb, ha ott valamilyen kedvező, intellektuális vagy meditációs tevékenységet folytatunk. Semmiképpen ne legyen ott raktár, lomtár, szennyvíz, WC. Ellenben a tiszta víz jelenléte nagyon kedvező! Legyen a telkünk északi, északkeleti részén a kerti tó, szökőkút, medence vagy akár a kerti csap. A lakásunk vagy az egyes helyiségek északi, északkeleti részén elhelyezett tiszta víz erősíteni fogja a pozitív, éltető energiákat. Különösen fontos ez akkor, ha a lakásunknak ez a része esetleg ablaktalan vagy nem a megfelelően használjuk. A szoba északi, északkeleti részére állított akvárium, csobogó, vagy akár egy kancsó víz nagyon sokat segít a helyiség energiáinak frissítésében. Természetesen a konyhai mosogatónak, vagy a fürdőszobai kézmosónak is ezeken az égtájakon van a legjobb helye.

Nagyon fontos és kényes kérdés a fürdőszoba és a WC helyének a megválasztása. Bár itt is jelen van a víz, ezeket semmiképpen se tegyük a lakás északkeleti részére! Különösen az északkeleti WC okozhat sok galibát…

Az itt következő táblázatban összefoglaljuk, hogy az egyes égtájakon (a telken, házon vagy akár egy-egy helyiségen belül) milyen formában lehet jelen a víz:



A víz és vizes helyiségek elhelyezésének e néhány fontos szabályát követve mindenképpen kedvezően befolyásolhatjuk kertünk, házunk energiáit, s egy hatalmas lépést tehetünk egy igazi otthon s egy boldogabb, egészségesebb élet felé.


Forrás: Vaszati


Nincsenek megjegyzések: