2009. április 27., hétfő

A grafológiáról ... 1. rész


Mi is az a grafológia?

Segít-e a grafológia az önismereti, személyiségfejlesztő munkában?

Mi is az a grafológia?Az emberek többsége élete folyamán már biztosan találkozott a grafológia eszközeivel: akár hobby-szinten, akár tudományosabb vonatkozásban. Van, aki folyóiratokban megjelent írások elemzését olvasgatva, van, aki saját írását vizsgálgatva jutott az íráselemzés közelébe.

Az íráselemzés révén olyan „tükörrel” kerülünk szembe, akik mi magunk vagyunk: pozitív és negatív tulajdonságainkkal együtt. Aki bátran szembe mer nézni az eléállított tükörrel, az már felkészült arra, hogy önismeretét fejlessze, az életben megélt nehézségekkel felvegye a harcot, ami által boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá válhat.

A grafológus

A grafológus a megbízó személy által nyújtott kézírás vizsgálatával foglalkozó szakember. A kapcsolatfelvétel történhet személyesen, telefonon, e-mailben, illetve levélben is. Szerencsés a bejelentkezést követően személyes találkozóra sort keríteni, hiszen a segítségnyújtás pontos megbeszélésével fontos információcserére van lehetőség, valamint a személyes találkozó kapcsán az írásminta felvételére is sor kerülhet. A próbaként felajánlott gyorselemzésre írásmintáját átküldheti scannelt formában is, de a részletes íráselemzéshez mindenképpen az eredeti, kézzel írott írásmintára lesz szükség.

Az írásminta felvételének szabályairól

Amennyiben az írásminta elkészítésére nem személyes találkozó kapcsán kerül sor, a megbízó részéről meghatározott információkra mindenképpen szüksége van a grafológus szakembernek.

A grafológiai elemzéshez szükséges információk

  • az írásmintát nyújtó személy életkora, neme, iskolai végzettsége
  • domináns kézhasználat
  • az írás minőségét meghatározó tényezők ismerete: pl.: szemüveg viselése, gyógyszeres befolyásoltság, fáradtság vagy betegség
  • az írásminta elkészítésének körülményei: az írófelület és az íróeszköz minősége
  • az írásmintán feltüntetett beleegyező nyilatkozat az elemzés elkészítéséről
  • konkrétan megfogalmazott kérdés/kérdések, amelyekre az ügyfél a grafológustól választ vár

Az írásminta elkészítésére vonatkozó szabályok

  • A/4 méretű sima papír
  • Tetszőlegesen megválasztott íróeszköz, és írófelület
  • Megszólítással és aláírással ellátott, legalább 15 sornyi – de lehet akár több oldalnyi- tetszőleges témájú, sorvezető nélkül elkészített szöveg
  • Eredeti írásminta szükséges, mert a fénymásolat vagy fax-on továbbított írásminta pontatlan eredményhez vezethet.

A grafológiai elemzés visszajelzése

  • Élőszóban történő visszajelzésnél a személyes találkozás lehetővé teszi azt, hogy a megbízó kérdések feltevésével pontosabb választ kapjon, lehetőség van az elemzett írásminta magyarázatára, közvetlenebb és oldottabb hangulatban történő beszélgetés keretében.
  • Írásos visszajelzés esetén a grafológus elemzését a kliens kérdésére fókuszálva állítja össze. Előnye abban áll, hogy a megfogalmazott szakvélemény körültekintően és tárgyilagosan leírja a kért információkat. Hátránya, hogy nincs lehetőség ezek szóbeli megfogalmazására, megbeszélésére, így előfordulhatnak félreértelmezések, illetve nem pontosan megfogalmazott kérdések esetén más jellegű válaszokat kaphat a megrendelő.
  • Az írásos visszajelzés speciális formája az e-mailben történő válaszlevél. A kliens ebben az esetben további kérdéseit megfogalmazhatja, illetve visszajelzésével tájékoztathatja grafológusát megelégedettségéről.

Etikai szabályok

  • Írásminta elemzés kizárólag az írásmintát nyújtó személy tudtával és beleegyezésével történhet. Párkapcsolati elemzés során mindkét fél beleegyezése szükséges. Kiskorú gyermekek esetén a vizsgálatot a szülő/törvényes képviselő kérheti, de 14-18 év közötti fiatalok esetében a gyermek beleegyezése is szükséges. Elhunyt személyek utólagos írásvizsgálatát a törvényes örökös kérheti.
  • Célszerű a megrendelővel szerződést kötni. A szerződés tartalmazza a megbízás célját, a tevékenység körülményeit, a szakvélemény visszajelzési módját és időpontját, a díjazás mértékét.
  • Az írásmintát nyújtó személlyel kapcsolatosan a grafológust teljes titoktartás övezi. A tudomására jutott információkat köteles bizalmasan kezelni.

Mire használható a grafológia elemzés

  • pályaválasztás segítése, pályaalkalmasság vagy munkastílus megállapítása
  • pályaalkalmassági vizsgálatok kiegészítésére, vezető kiválasztási, csapatépítő folyamatok támogatására
  • rövid személyiségkép készítése az önismeret növelése céljából
  • teljes személyiségkép készítése az önismeret elmélyítése, személyiségfejlesztés céljából
  • párkapcsolati elemzés – összeillőségi tanácsadás a párkapcsolati válságok megelőzése céljából
  • gyermek rajzelemzés segít bennünket gyermekünk jobb megismerésére, rejtett gondjainak a feltárásában

Bartus Anikó grafológus

Bartus Anikó grafológus - Mi is az a grafológia?Bartus Anikó grafológus vagyok. Régóta vonz a grafológia, s az örök kérdés: vajon az írásképből meghatározható-e az író személy személyisége, s mennyire objektív a kép, amely az írásmintát nyújtó személyről a vizsgálatok kapcsán kirajzolódik?

Az egyéniség, és a személyekben végtelenül változatosan kombinálódó viselkedési és gondolkodási minták, jellemvonások, tulajdonságok egyszeri és megismételhetetlen reprezentációja leképződik-e a kézírásban, s ha igen, akkor az írás vizsgálatával – mint az ujjlenyomat – megfogalmazhatóvá válik-e?

Bátran állíthatom, hogy a válasz: igen! A kézírásból megállapítható, hogy az író személy hogyan érzékeli a valóságot, hogyan alkalmazkodik a külvilághoz, hogyan kezeli az emberi kapcsolatokat, mik a motivációi, egyéni indítékai, hogyan reagál sérelmekre és az agresszióra, miként alakítja környezetét saját igényeihez. A felszínen csak a személyiség szükségletei és a valóság által megélt dolgok közötti kompromisszum érzékelhető. A tiszta személyiségkép megalkotásához hosszas, pszichológiai attitűddel átitatott vizsgálat, idő és körültekintés szükséges.


Forrás: Grafológia


Nincsenek megjegyzések: