2009. április 19., vasárnap

Lhásza



Lhásza

pinyin átírással LHASA, a Kínához tartozó Tibet Autonóm Terület (csü) fővárosa. 3650 m-rel a tengerszint felett, a Nyencsen Tangla (Nyainqentanglha)-hegység egy 7088 m-es csúcsának lábánál, a Lhásza folyó (a Brahmaputra mellékvize) közelében fekszik.

A Kr. u. IX. századra lett Tibet fővárosa. 842-ben meggyilkolták Tibet királyát, a nemzeti erők szétforgácsolódtak, a város elvesztette politikai rangját. Az elkövetkező évszázadokban Tibet vallási központja volt, lakosságát nagyrészt buddhista szerzetesek és laikusok alkották. 1642-től a XX. századig Lhásza újra a központi kormányzat székhelye volt. 1951-ben a Kínai Népköztársaság megszállta Tibetet, de a tibeti kormányzást csak 1959-ben szüntették meg, ekkor vezettek be közvetlen kínai igazgatást.

A város centrumában áll a VII. század közepén épült, négyemeletes Gtsug-lag-khang (Csokang), Tibet legszentebb temploma. 1951 után a kínaiak egy darabig vendégházként használták, 1972-75-ben restaurálták ezt a kivételes képzőművészeti értéket. 1979-ben vallási funkcióját is visszaállították. Lhásza egyéb műemlékei a Klu-khang-templom; a Potala-palota (valaha a dalai láma téli rezidenciája); a Nor-bu-gling-ka („ékszerpalota”) és parkja. Az 1414-ben alapított Bras-spungs (Drepung, „rizshalomkolostor”) és a Se-ra (Szera, „vadrózsaudvar”) a két legnagyobb kolostor Tibetben. Nemrég állították helyre őket.

A kínai megszállás előtt Lhásza gazdasága azon alapult, hogy itt találkoztak a Kína, India, Nepál és Bhután felé vezető történelmi kereskedőutak. A kézművességen kívül csak lőszergyára és pénzverdéje volt. A kínai igazgatás az 1980-as években újra megnyitotta Lhászát a külkereskedelem előtt, kísérleti gazdaságokat létesített a környékén, támogatta a tudományos alapon végzett állattenyésztést. Lhásza kisüzemeiben vegyi árut, villanymotort, cserzett bőröket, gyapjútermékeket, szőnyeget, takarót, gyógyszert, műtrágyát és cementet állítanak elő; van gépjárműszervize, traktor-összeszerelő üzeme is. A városban tanárképző főiskola és repülőtér működik. Fellendülőben van idegenforgalma. Lhászát közutak kötik össze Szecsuan (Sichuan) és Csinghaj (Qinghai) kínai tartomány nagyvárosaival, valamint Hszincsiang (Xinjiang)-Ujgur Autonóm Területtel. L: 106 000 (1998).

Forrás: Terebess Ázsia (Lexikon)


Nincsenek megjegyzések: