2009. április 17., péntek

Alfons Mucha - a Szépművészetiben



Tavasz, fesztivál, Mucha



Alfons Mucha egyik híres plakátja

Könnyed, légies vonalak, buja növényi és virágmotívumok, üde áttetsző színek, sejtelmesen kígyózó indák, csupa szépség, csupa álom, csupa vágy - a szecesszió egyik legnagyobbjának tárlatánál aligha választhattak volna a szervezők tökéletesebb indítást a csillagászati tavasszal együtt startoló Budapesti Tavaszi Fesztiválnak.

A néhány társával a ma klasszikusnak, letisztultnak számító Art Noveau-val a 19. század végén ízlést formáló forradalmat csináló morvaországi születésű cseh mester száznál is több plakátját, festményét, rajzát és fotográfiáját mutatja be az A nő dicsérete: Alfons Mucha, a szecesszió mestere című kiállítás a Szépművészetiben. Az isteni Sarah Bernhardt megrendelésére Gismonda című előadásához készített plakátjával egy csapásra híressé vált sokoldalú, díszletet, ékszereket, szobrokat, belső tereket tervező Mucha, - aki egy idő után művészetét sokkal inkább a szimbolizmussal rokonította - tervezte például Csehszlovákia megalakulásakor az állami bankjegyeket és bélyegeket. A Münchenben, majd Párizsban tanult, s hosszú évekre a bohémek városában letelepedett művész, aki befogadta és barátjának mondhatta a Tahitiról nincstelenül visszatérő Paul Gaugint és a művészvilág más nagyjait, formailag és tartalmilag is megújította a plakátművészetet: nem véletlenül árasztották el számtalan megbízással többek közt neves keksz- és csokoládégyárak vagy könyvkiadók. A mester poszterei és pannói a modern grafikaművészet egészét megtermékenyítették. Az 1990-as párizsi világkiállításra ő tervezte Bosznia-Hercegovina ezüstérmet nyert pavilonját, s még hosszan sorolhatnánk, mibe kóstolt bele változatos pályafutása során. A francia Becsületrend lovagi fokozatával kitüntetett Muchát az elsők között tartóztatta le a Gestapo 1939-ben, s bár elengedték, egy tüdőgyulladás következtében még azon a nyáron elhunyt. Csík alakú plakátjai a századforduló reklámiparának egyedi termékei, melyek ma is ott találhatók lakásainkban, ha nem is poszter, de képeslap, szalvéta, pohár- és bögrenyomat vagy épp hűtőmágnes formájában.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Szépművészeti Múzeumban június 7-ig látható kiállítás mellett 50 helyszínen mintegy 250 program várja a kultúrára szomjazókat, és Budapest mellett még 19 nagyváros is megrendezte a saját fesztiválját. Hangversenyek, templomi koncertek, opera, operett, musical, népzene és néptánc, gyerek- és szabadtéri programok, japán napok, táncelőadások, s idén elsőként egy, a Nemzeti Színházzal közösen megrendezett Nemzetközi Színházi Fesztivál színesíti a palettát. A BTF-hez Vendégünk, Csehország címmel az uniós elnökséget idén átvett ország kultúráját bemutató programsorozat kapcsolódik, melynek keretében rendezték meg a Mucha-tárlatot.


Forrás: Rátky Péter Öreg a nénikéd



Nincsenek megjegyzések: