2015. június 29., hétfő

Szobrot állítanak Lajtha Lászlónak




2015. június 30-án, kedden, Lajtha László születésnapján a zeneszerző, népzenekutató emlékére Gálhidy Péter szobrászművész alkotását avatják fel Budapesten, az V. kerületi Károlyi-kertben. 



Lajtha László (1892-1963) a XX. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője, aki meghatározó tevékenységet fejtett ki a népzenekutatás és zenepedagógia, valamint a nemzetközi kultúrdiplomácia terén is. Életében - főként Franciaországban - a nála egy évtizeddel idősebb Bartókkal és Kodállyal együtt emlegették: „les trois grands hongrois" (a három nagy magyar). A kommunizmussal való szembenállása miatt műveit 1948 után Magyarországon alig játszották. A zenetörténetileg igen jelentős, egészen egyéni arculatú művész életművét az utóbbi évtizedekben kezdi újra felfedezni a zenei szakma és a közönség. 
1963-ban bekövetkezett halála után Molnár Antal zenetörténész így búcsúztatta: „egyénisége nyomán tovább terjed és növekszik a jóság, derékség, műveltség és magyarság."

A szoborállítást dr. Lajtha Ildikó, Lajtha László 2013-ban elhunyt unokahúga és jogörököse kezdeményezte, a Hagyományok Háza, a Magyar Művészeti Akadémia, a Lajtha László Alapítvány, a Fővárosi Önkormányzat és Belváros-Lipótváros Önkormányzata támogatta.
A szobor felavatására június 30-án 16 órakor kerül sor, az avatáson beszédet mond a Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja és Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere.

Az ünnepségen Nyitrai Mariann népdalénekes Lajtha László gyűjtéséből énekel, közreműködik, az Üsztürü Zenekar.

A szoboravatást követően 17 órától Lajtha László műveiből összeállított ünnepi hangversennyel emlékeznek a zeneszerzőre a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében.
Műsor:
Lajtha László: Koncertszonáta fuvolára és zongorára, Op. 64 (1958)
Előadja: Kanyó Dávid (fuvola) és Réti Balázs (zongora), az MMA ösztöndíjasa
(A mű zongoraszólama Lajtha László egykori hangszerén szólal meg.)
Lajtha László: I. sinfonietta vonószenekarra, Op. 43 (1946)
Előadja a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok, hangversenymester: Somogyi Péter

http://www.hagyomanyokhaza.hu
http://pim.hu


Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: