2015. június 12., péntek

Idén hosszabb lesz a június






Ha valakinek június 30-ára esik a születésnapja, idén különleges ajándékot kap: egy másodperccel hosszabban ünnepelhet. Június 30-án éjfélkor így fog kinézni a koordinált világidő (UTC): 23:59:60. Csak ezután jön a megszokott átfordulás: 00:00:00

A beiktatott egy másodpercre a Föld tengelykörüli forgásához igazított időszámítás helyességének megtartása miatt van szükségünk, mivel a Föld forgási sebessége kis mértékben, fokozatosan csökken. Az első extramásodperc beiktatására 1972-ben került sor, azóta ez lesz a 26. korrekció.


 

Elsősorban a Hold és Föld közötti tömegkölcsönhatás, az árapály jelenség következményeként évszázadonként 1,4 milliszekundummal lassul bolygónk tengelykörüli forgási sebessége.
Nem tűnt fel? Nekünk sem. Ám ez a kis érték idővel összeadódik. NASA számítások szerint a földtörténeti középidőben, a dinoszauruszok idejében egy földi nap csupán 23 órából állt. Abszolút pontos 24 órás, azaz 86 400 másodperces napot az 1820-ban élők tapasztalhattak, azóta a napjaink 2,5 milliszekundummal hosszabbodtak meg.

forrás: Discover Magazine


Nincsenek megjegyzések: