2015. június 8., hétfő

Arcképek – Önarcképek Sváby Lajos kiállítás
Arcképek - Önarcképek címmel Sváby Lajos kiállítás nyílik a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2015. június 9-én. A kiállítást E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója köszöntője után Prof. dr. Nagy Zoltán neurológus, egyetemi tanár nyitja meg. A tárlat október 20-ig tekinthető meg.A kiállításon a 80 esztendős Kossuth-díjas festő önarcképeiből, íróportréiból és barátairól készített arcképeiből mutatnak be reprezentatív válogatást. Portréit is az életmű egészére jellemző, a festő stílusát meghatározó expresszív mozgalmasság, erősen pasztózus ecsetkezelés, gazdag, élénk színvilág jellemzi. Vásznainak felületét szinte teljesen betöltik ábrázolt figurái, amelyeket olykor lebegőnek, olykor a kép terébe beszorítottnak látunk.
Egyes portréi - mintha egy elkapott tekintetet, grimaszt, mozdulatot őriznének -, a pillanatképek erejével hatnak. Sváby megkísérli képpé formálni a festés pillanatában a modelljéről benne megszülető friss benyomást, érzést, vagy elraktározott emlékképet. Ahogyan esszékötetében vallja, az érzések megnyilvánulásai, az arc apró rezdülései foglalkoztatják:
„Hogyan és mitől látszik a reménység megszületése egy arcon? Mitől és hogyan változik meg tekintetünk egy apró mozdulattól? Mi módon válik szeretetteljessé, vagy fordítva, idegenné az emberi arc?"
A tárlat 1960 és 2000 között készült műveket mutat be, közöttük önarcképeket és olyan jelentős írók portréit, mint Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, Jékely Zoltán, Örkény István, Mészöly Miklós, Ottlik Géza és Petri György.
Részlet Sváby Lajos: Érzések, emlékek, képzetek című könyvéből:
„A jelenségeket észleljük, érzékeljük. Ismereteink határainál, saját tudatunk mélyén is találunk megjeleníthető képeket, képzeteket, amelyek lappangó, rejtőzködő állapotukból, a művészet segítségével napvilágra kerülhetnek. Válaszaink, reakcióink, a természet dinamizmusának a lenyomatai.
Életünknek milyen helyzeteire emlékezünk? Melyek azok az érintések - érintkezések, amelyek rögzülnek bennünk? Milyen képeket, szavakat, pillanatokat vagyunk képesek visszakeresni, felidézni - és mik azok a történések, amiket lefojtunk, amikről tudni sem akarunk?
Elmondható a kétség külalakja? Hogyan és mitől látszik a reménység megszületése egy arcon? Mitől és hogyan változik meg tekintetünk egy apró mozdulattól? Mi módon válik szeretetteljessé, vagy fordítva, idegenné az emberi arc? Mi az a tudás, mely által lemeztelenedik előttünk és elárulja magát egy alig látható grimasz, s még azt is észrevesszük, ha leplezni akarja magát.
Érzések, amelyeket elmondani nem is lehet - villanások, melyeket épphogy csak meglátunk - múló rezzenések, melyeknek láttán mégis úgy érezzük, hogy most valamit megértettünk."
2015. június 9. 18:00
Arcképek - Önarcképek
Sváby Lajos kiállítás
Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, Károlyi utca 16.
www.pim.hu

Nincsenek megjegyzések: