2015. június 14., vasárnap

Fischer Ivánt Az Év Művésze díjra jelölte a brit Gramophone magazin




Az impozáns tízes listán a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója az egyetlen magyar jelölt. 



 
Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója is felkerült a Gramophone magazin tízes listájára, amelyen a zenei élet azon szereplői sorakoznak fel, akik a legkomolyabb sikereket érték el az elmúlt egy évben - tájékoztatott Tossenberger Adél (PR manager Budapesti Fesztiválzenekar). A magazin a Fischer Ivánról szóló ismertetőjében azt írja:
„Fischer Iván neve egyet jelent a Budapesti Fesztiválzenekarral, melynek egyik alapítója volt 1983-ban. Emellett a berlini Konzerthaus zeneigazgatója és a Konzerthausorchester vezető karmestere."
A Fesztiválzenekar és Fischer Iván Mahler lemezei rendszerint nagyon lelkes kritikákat kapnak, kiemelve a karmester fantáziadús és friss zenei látásmódját. A Gramophone szerint a Fesztiválzenekar legutóbbi felvétele, Mahler IX. szimfóniája egyenesen pompásan, fenségesen szól.
A zenekar hangfelvételei korábban két alkalommal is elnyerték a klasszikus zene „Oscarját", a Gramophone-díjat. 1998-ban Bartók Béla A csodálatos mandarinjáért, 2007-ben pedig Mahler II. szimfóniájának felvételéért kapták meg ezt a rangos elismerést. 2009-ben a Fesztiválzenekar volt az egyetlen szimfonikus zenekar, amelyet két kategóriában is jelölték a díjra.
Fischer Iván mellett a listára két másik karmester, Edward Gardner és Paavo Järvi kerültek fel. A jelöltek teljes listája elérhető az alábbi linken.
http://www.gramophone.co.uk/feature/vote-for-the-gramophone-artist-of-the-year-2015?pmtx=recommended&utm_expid=32540977-5.-DEFmKXoQdmXwfDwHzJRUQ.2
Az, hogy ki lesz az Év Művésze, az olvasók szavazatai alapján dől el.
Szavazni július 31-ig lehet a Gramophone honlapján, a győztes nevét pedig a szeptember 17-én hozzák nyilvánosságra.
http://www.gramophone.co.uk/feature/vote-for-the-gramophone-artist-of-the-year-2015?pmtx=biggest-savings&utm_expid=32540977-5.-DEFmKXoQdmXwfDwHzJRUQ.3
https://www.youtube.com/watch?v=gexnIbK-pJA
 
Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: