2015. június 17., szerda

Idén 10 éves a Templomkerti Esték





Ünnepeljen Ön is Kedves Olvasónk a Máriaremetei Bazilika csodálatos kertjében található, Makovecz Imre által tervezett szabadtéri oltárnál (1029 Budapest, Templomkert 1.). A Templomkerti Esték programjai ingyenesek, a Máriaremetei Bazilika javára felajánlásokat elfogadnak. 



Az idei első estén, 2015. június 20-án, szombaton a Turay Ida Színház előadása lesz műsoron, Topolcsányi Laura Csillagok között című „földöntúli emlékjátéka".

A színen három csodálatos színésznő. Gobbi Hilda, Karády Katalin, Szeleczky Zita.
Három különös tehetség. Három különböző sors. Háromféle hitvallás.
Ugyanaz a kor. Ugyanaz a hivatás. Ugyanaz a világháború...
A világháború, amely sorsukat megpecsételte.
A politika, amely őket kommunistának, nyilasnak bélyegezte.
Az emberség, amely őket mindezek fölé emelte.

Gobbi Hilda szerepében a Kossuth-díjas Hűvösvölgyi Ildikó, Karády Katalint Bencze Ilona Jászai Mari-díjas színésznő, Szeleczky Zitát Vásári Mónika alakítja.
Játszódik egy földön túli, de túlvilágon inneni világban, hiteles életeseményekkel, emlékezéssel és dalbetétekkel gazdagítva - a Turay Ida Színház rendhagyó előadásaként.
Mindhárman 1910 és 1915 között születtek. Jelen darab tehát századik születésnapjuk alkalmából is köszönti Őket az utókor nevében.

Topolcsányi Laura: CSILLAGOK KÖZÖTT
földöntúli emlékjáték egy részben
Díszlet, jelmez: Darvasi Ilona
A rendező munkatársa: Topolcsányi Laura
Rendező: Árkosi Árpád Jászai Mari-díjas
http://www.kulturkuria.hu/viewContent.php?category=26&event=17024

A Templomkerti Esték programjainak fővédnöke Dr. Láng Zsolt polgármester. Schmittné Makray Katalin a rendezvények háziasszonya az alábbiakkal ajánlja Bődey Katalinnal a rendezvénysorozatot:
„Tisztelt Barátaink, Vendégeink, Látogatóink a Templomkerti estéken!
Mindenki tudja az ajándékról, hogy azt kapni és adni is nagy örömet okoz.
Így voltak és vannak ezzel a hidegkúti polgárok is. A Máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika annak idején, még 1899-ben közadakozásból jöhetett létre, a cél most is az, hogy vendégeink adományait a Bazilika egyes részeinek felújítására fordítsuk.
Így volt ezzel a Bődey házaspár is, Kati és Sanyi, akik - immár 10 esztendeje - elhatározták, hogy örömet okoznak a jó szándékú embereknek, és útjára indították a mára már jól ismert sorozatot, a Templomkerti estéket.
Magamnak csak egy megtisztelő szerep jutott, hogy köszönthettem minden alkalommal a vendégeket, köszönthettem a jótékonyságot gyakorló nagyszerű művészeket és a két fővédnököt, Esterházy László atyát és a polgármester urat, Láng Zsolt barátunkat.
Mindig megtiszteltetés volt a nézők között üdvözölni a II. kerület, Hidegkút országgyűlési képviselőit, korábban Balsai István urat, mostanában pedig Varga Mihály miniszter urat.
Amikor közeledett az este, minden alkalommal izgatottan figyeltük az eget, számítva az „égiek" közbenjárására, a jó időre.
Este, a hat órás mise után a lelkileg töltekezett hívők elfoglalták a helyüket a gyönyörű oltár előtti nézőtéren, és persze érkeztek nézők a kerület, sőt a város távolabbi pontjairól is.
Kiállni a nézők elé, amikor megszólal a bazilika harangja, felhívni a figyelmet az est jótékony céljára, különleges élmény volt számomra is, hiszen része lehettem egy keresztény alázattal szervezett eseménynek, amivel sokan kimutathatták szeretetüket és segítőkészségüket a Templom iránt, élvezhették az alkotó, művészeti együttlét semmivel össze nem vethető hangulatát, varázsát.
Mindig is előttem marad Bődey Sándor elhivatottsága, szorgalma és hite, ahogy készült minden egyes, számára és számunkra is ünnepi, művészeti eseményre.
A műsorok összeállításánál ügyeltünk arra, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő kínálatot.
Csodálatos élmény volt hallgatni a Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művészek irodalmi estjeit, a népi együttesek táncos-zenés előadásait, a gyönyörű szóló és kórusműveket, volt könnyűzene, komolyzene, rock, beat, hogy csak néhányat említsek.
A tíz éves évforduló kapcsán megragadom az alkalmat, hogy köszönetünket és elismerésünket fejezzük ki a Templomkerti Estéken fellépő művészek felé, akik minden esetben igent mondtak az első hívó szóra, egyetértve és segítve közös célunkat, a remetevárosi Bazilika támogatását.
Bődey Sanyi már nincs közöttünk. Mi Katival azonban folytatjuk az Estéket. Ennyivel tartozunk Neki, a Templomnak és Önöknek, akik hűségesen kitartottak mellettünk a tíz évadon át. Folytatjuk a szervezőmunkát, változatlan hittel és szeretettel, ahogyan eddig tettük.
Köszönjük a templom munkatársainak, a II. kerület vezetőinek és a Klebelsberg Kultúrkúria elhivatott munkatársainak segítő együttműködését. Továbbra is számítunk Önökre, akikért esténként, az előadás elkezdése pillanatában a harang szól.
Örömet adni és örömet okozni, segíteni csodálatos dolog!"

http://www.kulturkuria.hu

Nincsenek megjegyzések: