2015. június 1., hétfő

Júniusi programok
Még egy icipicit kell kibírnunk, és itt a nyári szünet. Persze... nem mindenkinek, de ez mellékes, mert a vakáció érzése azokat is megérinti, akik már dolgozóba járnak iskola helyett. A programok viszont mindenkinek szólnak, és sok van belőlük. 
Bor-Könyv-Jazz 86. Ünnepi Könyvhét és 14. Gyermekkönyv napok; június 4-7.; Balatonfüred; www.vaszaryvilla.hu; Könyvudvar - egész napos könyvvásár, gyermekkönyv kínálattal.
Város Napja; június 5-7.; Keszthely; www.keszthely.hu; Bemutatkoznak a helyi amatőr művészeti csoportok, zenekarok, táncegyüttesek, kézművesek. A rendezvény vendégeként gyakran adnak műsort Keszthelyről elszármazott művész, előadók. A többnapos rendezvénysorozaton 2015-ben is koncerteken és utcabálon is szórakozhat majd a közönség, lesznek gyermekprogramok, gasztronómiai különlegességek, lesz kiállítás megnyitó, komolyzenei koncert, kézműves kirakodóvásár, vitorlás felvonulás és még számtalan színes program az ünnep három napja alatt.
Kéknyelű Virágzás Ünnepe - Bortriatlon II.; június 6-7.; Badacsonyi Borvidék; www.badacsony.com; A Kéknyelű Virágzásának ünnepén a borospincék mélyén, hamisítatlan környezetben ismerheti meg az igazi Badacsonyi Kéknyelűt és a boros gazdák többi rejtett kincsét. A Kéknyelű Virágzás a Bortriatlon II. állomása, így a résztvevő pincék egész hétvégén borkóstolókkal és kulturális programokkal, nyereményjátékkal várják a borbarátokat.
Balaton Classic Ramada Grand Prix; június 6.; Balatonalmádi; www.balaton-almadi.hu; 2015-ben nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő BALATON CLASSiCTM központja szokásosan Almádi lesz (Start és Cél) és természetesen Tihany valamint Balatonfüred továbbra is főbb állomáshelyként szerepel az útvonalban.
Háromlábú fesztivál - Bográcsos ételek főzőversenye; június 6.; Balatongyörök; www.balatongyorok.hu; Gasztronómiai fesztivál, ahol különböző bográcsos ételek elkészítésében mérhetik össze tudásukat a jelentkező csapatok a csodálatos panorámájú Szépkilátónál, ahonnan az egész Szigligeti-öbölre és a Tapolcai-medencére is remek rálátás nyílik. A főzőcskézést kirakodó vásár kíséri, majd az estét könnyűzenei koncert követi.
Környezetvédelmi Világnap - Látogatás a Diás-szigetre; június 6.; Keszthely-Fenékpuszta; www.bfnp.hu;
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Környezetvédelmi Világnap alkalmából hírdetett programra, a Diás-szigetre. A Fekete István emlékhely és a Matula kunyhó ezen a napon a felnőtt látogatók számára is kedvezményes jeggyel látogatható és előzetes jelentkezés nem szükséges. Találkozó: Fenékpuszta, Vönöczky Schnek Jakab Kutatóház. GPS: 46°700841'; 17°23867 Időpont: 2015. június 6. (szombat) 10.00 óra
Magyar Pásztorkutyás Hétvége; június 6-7.; Salföld; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket a Káli-medencébe, Salföldre. A terelőversenyen induló kutyák a bemutató major rackáit terelik gazdájuk irányításával a hagyományos stílusú magyar szabályzat szerint. A kétnapos rendezvényen Puli, Pumi és Mudi kutyák kiállítása is megtekinthető lesz, amelyen elnyerhető a Salföld Szépe díj. További programok: Dunántúli pásztorok találkozója, és a pásztorművészet napjainkban született alkotásaiból rendezett bemutató.
VIII. Piroskereszt - túra; június 6.  ; Vonyarcvashegy; www.vonyarcvashegy.hu; A népi vallásosság tárgyi emlékei közé tartoznak a bádogkorpuszos fakeresztek, melyek faluk szélén, utak mentén, gabonaföldeken, határok mezsgyéjén az egész Kárpát-medencében megtalálhatók; állításukhoz csodás események, megkapó történetek fűződnek. Ezek a keresztek őrzik a mesterek hitét, mellyel megalkották művüket.
Nemzetközi Hobbi Foci Turné; június 6-7.; Vonyarcvashegy; www.vonyarcvashegy.hu; A külföldi résztvevők kirándulással kötik egybe a tornát, így ez egy remek lehetőség arra, hogy hazánk turisztikai szempontból is kiemelkedjen. A barátságos mérkőzések után bőven akad lehetőség rá, hogy a Balaton szépségeit megmutassuk a sportszerető fiataloknak.
16. Harley-Davidson Open Road Fest; június 10-14.; Alsóörs; www.openroadfest.hu; A Harley nem csak egy motor, hanem egy életérzés: a szabadság maga, egy csöpp lázadás, egy igazi barátság, egy őszinte mosoly, egy óriási üvöltés... a Harley élmény és felfedezés. A fesztivál ideje napja alatt több 35 - hazai és külföldi világsztárokat felvonultató - koncert és sok-sok egyéb program várja a látogatókat.
Földvári napok; június 12-14.; Balatonföldvár; www.balatonfoldvar.info.hu; A három napos rendezvény ideje alatt különböző tánccsoportok (népi,- balett, - modern- és társas táncok), illetve táncház, könnyű, - és komolyzenei koncertek, kiállítások színesítik a kínálatot. Az esemény hagyományos eleme a vitorlások megáldása a kikötőben. A program utolsó napján emlékfutást/ gyaloglást szerveznek a település alapító Széchényi család tiszteletére a Kvassay sétányon, majd a városért ünnepi szentmisét tartanak, ahol a városi jelképek megáldására is sor kerül.
Siófoki Nyári Esték; június 12. - augusztus 28.; www.kulturkozpont-siofok.hu; Színházi előadások, könnyűzenei koncertek, gyermekprogramok, kiállítás és ingyenes kertmozi a 2010-ben megújult, 1576 férőhelyes siófoki szabadtéri színpadon, amely a fejlesztésnek köszönhetően a térség legnagyobb és egyik legkorszerűbb előadóhelye.
XII. Nemzetközi Sirály Táncfesztivál; június 14-16.; Balatonfüred; www.balatonfured.hu; XII. Nemzetközi Sirály Táncfesztivál, és szakmai kurzus, amelyre minden régi és új jelentkezőt nagy szeretettel vár a fesztivált nagymértékben támogató Balatonfüred Város Önkormányzata, valamint a szervező, a Múzsa Művészeti Egyesület.
Geofoglalkozás családoknak a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen; június 15.; Monoszló; www.bfnp.hu; A Magyar Nemzeti Parkok Hete alkalmából ezen a napon a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen kőzetes játékok és feladatok várnak kicsikre és nagyokra, akik a fák árnyékában egy vulkános geomesét is meghallgathatnak. Az asztaloknál kirakók, színezők és térbeli képeslapok elkészítése közben lehetőség nyílik arra, hogy a látogatók közelebb kerüljenek a hajdani tűzhányók mozgalmas világához.
Levendula Hetek; június 15. - július 3.; Tihany; www.bfnp.hu; A látogatók a meghirdetett napok mindegyikén megtekinthetik a levendula lepárlás folyamatát és tájékoztatást kapnak a levenduláról.
13.00 - 16.00 között kézműves foglakozáson vehetnek részt a látogatóközpont foglalkoztató termében.
A kézműves foglalkozáson a részvétel 400 Ft/fő!
Magyar Nemzeti Parkok Hete - A patak lakói; június 16.; Csopak; www.bfnp.hu; A látogatók az Igazgatóság kertjén átfolyó patak vízvizsgálatán vehetnek részt és vezetett túra keretében megismerhetik a Pele tanösvényt, amely 2013. Év Ökoturisztikai tanösvénye lett Magyarországon. Az ösvény bemutatja patakjaink szennyezettségének indikátorait, a makrogerinctelen élővilágot, harmincféle fás szárú és lágyszárú növényt, valamint bepillantást enged a Balaton-felvidék elmúlt fél milliárd évének földtörténeti eseményeibe is.
Az ösvény jelképe a kertjeinket és padlásainkat is jól ismerő nagy pele. A kalandozás helyszíne az Angolkisasszonyok egykori üdülőjéből 2005-ben kialakított Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság központjának parkja. Előzetes jelentkezés szükséges június 15-ig.
Magyar Nemzeti Parkok Hete - tájházlátogatás; június 17.; Vörs; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Vörsre. A tájház nyitva tartási idejében, 10:00 - 17:00 óráig.
GPS: 46°39,594'; 17°15,915' A kiállításon a kis-balatoni pákászok hétköznapjai elevenednek meg. A füstöskonyha, tisztaszoba, eredeti használati tárgyak, és a térségre jellemző építészet és életmód is megtekinthető.
Szentjánosbogár túra a gyenesdiási Nagymezőtől a Büdöskútig; június 19.; Gyenesdiás; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel vár minden érdeklődőt a Keszthelyi-hegységbe, egy éjszakai túrára. A gyenesdiási Nagymezőtől a Csider-völgy, Vadvízárok, Büdöskút érintésével a Pető-hegyen álló Berzsenyi-kilátót is felkeresik a túrázók. Reményeink szerint az út során az év rovara a nagy szentjánosbogár is szem elé kerül. A túra a Nagymezőn ér véget. A túra hossza 10 km, időtartam: 4 óra, szintkülönbség kb. 260 m. Szükséges felszerelés: lámpa, időjárásnak megfelelő öltözet és lábbeli, enni- és innivaló. A részvétel térítésmentes. A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!
A bor összehoz; június 19-21.; Keszthely; www.keszthely.hu; A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő gasztronómiai rendezvényen hazánk valamennyi történelmi borvidéke egy-két ismert és népszerű borászattal képviselteti magát. A rendezvény ezáltal szinte a teljes spektrumát bemutatja a magyarországi szőlőtermesztésnek és bortermelésnek. A borkóstoláson kívül ízletes sajtokkal, kézművesekkel és más vásári finomsággal is találkozhatnak a látogatók. Esténként koncerteken és egyéb kulturális programokon szórakozhat majd a közönség. A rendezvénynek Keszthely megújult belvárosa és patinás épületei adnak különleges hátteret. A fesztivál három napja alatt a belvárosi kereskedők késő estéig nyitva tartanak és különböző meglepetésekkel és akciókkal is várják majd a látogatókat.
Olaszrizling éjszakája; június 20.; Csopak; www.csopak.hu; Egy éjszaka, amikor minden a csopaki borok és a Szent Iván Éji hagyományok körül forog. Idén nyáron nem csupán a Csopaki Történelmi Borvidék pincéinél gyúlnak ki a tüzek napnyugtakor, hanem a Csopaki Strandon is örömtűzzel várják napkeltéig a kedves vendégeket, akik megízlelhetik a helyi borok egyedülálló zamatát, és feleleveníthetik a Szent Iván Éji hagyományokat. Ezen a mágikus napon, a Csopaki Strandon meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző programok színesítenek. Tűzzsonglőrök, gyerekprogramok, kézműves foglakozás, varázslatok a szerelemért és bőségért, ének és körtánc a tűz körül és örömzenélés várja az érdeklődőket.
Múzeumok Éjszakája Keszthelyen; június 20.; www.keszthely.hu; A szervezők városnéző kisvonattal próbálnak segíteni a gyors közlekedésben a tárlatokon kívül még számtalan egyéb programlehetőséget is kínáló rendezvényhelyszínek között. Hagyományosan lesznek ezen az éjszakán gyermekprogramok, tudományos előadások, gasztronómiai bemutatók, koncertek, táncházak a programokhoz csatlakozó kedvezményesen látogatható múzeumokban és a köztereken.
Fakanáltól nyenyeréig; június 21.; Tihany; www.bfnp.hu; A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja az érdeklődőket Tihanyba, a Levendula Ház Látogatóközpontba. A látogatók nap folyamán egy zenész közreműködésével megismerkedhetnek a magyar népi hangszerek széles kínálatával, kipróbálhatják őket, részt vehetnek közös éneklésben. A zenei foglalkozáson a részvétel díjtalan.
XXIII. Szent Iván - éji tűzgyújtás; június 24.; Vonyarcvashegy; www.vonyarcvashegy.hu; A Balaton-parton meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző műsorszámok színesítenek. Június 24. Szent Iván napja, a nyári napforduló ünnepe, a szertartásos tűzgyújtás egyik jeles napja. A napfordulókat már a keresztény egyház létrejötte előtt megünnepelték Egyiptomban és néhány közel-keleti népnél, ezzel a Nap évenkénti megújulását kívánták mágikus úton elősegíteni. A Szent Iván név a bizánci egyház kultikus befolyására emlékeztet.
Balatoni Hal- és Borünnep; június 25-28.; Balatonfüred; www.balatonfured.hu; A programsorozat célja a kultúra, a bor- és gasztronómia minél szélesebb körben történő megismertetése. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a balatoni halakra, a helyi és országos borosgazdákra, a vendéglátókra.  A kezdeményezés mára Balaton-felvidéki és kisrégiós ünneppé alakult, ahol egy jó pohár bor mellett cserélhetünk eszmét jelenről, jövőről vagy a múltról. A programok Füred mellett Csopakon, Tihanyban és Paloznakon is zajlanak. A borbemutatók és borvásár mellett kulturális rendezvények, komoly és könnyűzenei koncertek is várják az érdeklődőket.
Kultkikötő; június 26. - augusztus 29.; Balatonföldvár; www.kultkikoto.hu; Színházi előadások, koncertek, kiállítások, családi programok, filmvetítések, kézműves-foglalkozások, borkóstolók minden héten szerdától vasárnapig a Bajor Gizi sétányon, az ősfás park közepén: a KULTKIKÖTŐben.

 

Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé; Békéscsaba, Városi Sportcsarnok zöldövezete; június 11-14.; www.csabaisorfesztival.hu; A békéscsabai Városi Sportcsarnok zöldövezetében elterülő rendezvény céljai között szerepel a kulturált sörfogyasztás megteremtése és népszerűsítése, Békéscsaba város idegenforgalmi kínálatának bővítése, Békés megye és Békéscsaba nevezetességeinek, látványosságainak minél szélesebb körben való megismertetése, a nemzetközi kapcsolatok erősítése, valamint a magyar gasztronómiai hagyományok ápolása.
A 4 napos fesztivál több csemegével, különlegességgel is szolgál.
A rendezvény első napján a szokásoknak megfelelően az ejtőernyősöknek köszönhetően az égből érkezik az első söröshordó, amelynek tartalmát ingyen mérik ki a látogatók számára. Nem csak az országban, de talán még a világon sem volt olyan sörfesztivál, ahol mintegy 100 fajta csapolt sörrel ismerkedhetnek meg a látogatók, és a bátrabbak kóstolhatnak végig. Idén a hazánkban ismert nagy sörgyárak mellett bemutatkoznak a Házi Kézműves Sörfőzdék is.
Magyarország leglátogatottabb Sörfesztiválján és egyetlen csülökparádéján a hagyományokhoz híven a sört 1 l-es korsókból fogyaszthatják a folyékony kenyér szerelmesei.
Természetesen a sörhöz kiválóan illő csülökről sem feledkeznek meg a szervezők. A vasárnapi napon a hagyományokhoz híven csülökpörkölt főző versenyt rendeznek, ahol a baráti társaságoké a főszerep, hisz megmutathatják, ki hogy bánik a fakanállal.
A közönséget naponta élő koncertek szórakoztatják, a magyar zenei élet nagyágyúi lépnek a színpadra. Az idei év nagy várakozása az Ákos és a Tankcsapda koncert, de már biztosan fellépők a Hooligans, a Bikini, a Neoton Família sztárjai, a 100 Folk Celsius, Kowalsky meg a Vega és Demjén Ferenc is.
A rendezvény keretein belül kerül megrendezésre idén negyedik alkalommal a Kárpát Medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásár, amelynek során megismerkedhetnek a rendezvényre kilátogatók e vidék jellegzetességeivel, mezőgazdasági termékeivel, sajátosságaival, kézműves értékeivel a környező településeken élő termelőktől egészen a nagy múltú gyártókig. Igazi színfoltja a kiállításnak a Kézműves Magyar Ízek Vásárának bemutatkozása.
KAFF 2015 - 12th Kecskemét Animation Film Festival; Kecskemét, több helyszínen; 2015. június 24-28.; www.kaff.hu; Aki június közepén „a hírös városba" látogat, az európai animációs filmgyártás legjavával is megismerkedhet. Varázslatos mesefilmek, kasszasikerek és külföldi fesztiválkedvencek, és több, külföldön sikeres egész estés animációs film magyarországi premierje. A filmek megtekintésére a KAFF-os vetítés a talán vissza nem térő alkalmak egyike, hiszen ezen alkotások legtöbbje elkerüli a hazai moziforgalmazást és tévés bemutatást.
Gyulai Várszínház 52. Összművészeti Fesztivál, XI.Shakespeare Fesztivál; Gyulai Várszínház; június 26.- augusztus 09.; www.gyulaivarszinhaz.hu; Az 52. évadban naponta várják előadásokkal a nézőket a 600 éves gyulai várban és a csodálatos panorámájú tószínpadon. Három új színházi bemutatót és számos, először itt látható programot, vendégprodukciót nézhetnek meg a legszínesebb műfaji választékban, minden korosztályt megszólítva.
Sétatér Fesztivál; június 4-21.; Pécs, www.iranypecs.hu, A fesztivál kiemelt figyelmet szentel a 30 éven felülieknek és a családosoknak. A szervezők igyekszenek az ő zenei ízlésükhöz igazítani a koncert és program kínálatot, próbálják előcsalogatni belőlük a régebben átélt, fiatalabb korban annyi kellemes élményt nyújtó idők emlékét. A legkisebbek figyelmét pedig gyerekprogramokkal próbálják lekötni, színvonalas gyerekműsorok, bábelőadások, táncházak formájában, mellette kézműves játszóházat is működtetve.
Fishing on Orfű; június 17-20.; Orfű, Panoráma Camping; www.fishingonorfu.hu; Ha egy zenéhez és bulizáshoz is értő brigád szervez egy nagyobb nyári összezörrenést, akkor jó eséllyel egy eszméletlen hangulatú fesztivál fog születni, pont olyan, mint a Pécs melletti Orfű  - egész pontosan a Panoráma Camping - legállatabb nyári lakója, a Fishing On Orfű vagyis a FOO. Mert született egy új fesztivál, az alterfeszt, ahová sorra járulhat a hazai alternatív zenekarok színe java, hogy a Mecsek árnyékában egy olyan barátságos fesztivált csináljon, hogy mind a két fülünket - a kevésbé vad adottságú többség esetében mind a tíz ujjunkat - megnyaljuk. Egye-fene, néhány nagyon jó külföldi banda is legyen, és persze buli buli hátán, és kemping, és víziszörnyvadászat is, és színpadok, és minden ami a fesztiválhoz kell.
Tamburafesztivál; június 20.; Mohács; www.mohacs.hu, Mohács gazdag zenei életének jellegzetes szeletét jelentik a tamburazenekarok, melyekben apáról fiúra öröklődik a különösen a déli szlávoknál használatos hangszer mesteri megszólaltatásának titka. E pengetős instrumentumot, illetve az ebből kialakult hangszercsalád tagjait közel másfél évszázada veszik kézbe a soknemzetiségű Duna-parti város zenészei: az általuk megszólaltatott dallamokat az itt élők és a vendégként ide látogatók mindig nagy örömmel hallgatták és hallgatják...
Kemencés Nap, a Hagyományok-Ízek-Régiók jegyében; június 7. Hajdúböszörmény, Hajdúböszörményi Tájházak; www.civilekalakohelyert.hu; A rendezvény keretén belül hagyományosan a Pékek utcája standjain kóstolóval egybekötött látványos termékbemutatókat tartanak. A szabadtéri fatüzelésű kemencében hagyományos tejfölös, szalonnás kenyérlángost, káposztás pogácsát, és más süteményeket sütnek.         
10. Szolnoki Tiszavirág Fesztivál; június 16-20.; www.tiszaviragfesztival.hu; Az igényes zene és a minőségi borok rendezvénye - borgasztronómiai kiállítás, színházi előadások, mozi, élő zenei koncertek hazai és nemzetközi előadókkal, kézműves vásár, hajótúra, zöldsátor és gyerek sziget várja a fiatalokat, felnőtteket, családosokat. Szerencsés esetben egy különleges természeti jelenség, a tiszavirág-rajzás is megfigyelhető.       
Hajdúvárosok Találkozója; június 26-27.; Hajdúszoboszló; www.hajduszoboszlo.hu;. A hajdúvárosokat méltán képviselő, kiváló eredményekkel rendelkező amatőr művészeti csoportok - énekkarok, mazsorettegyüttesek, fúvószenekarok, modern- és néptánc-, hagyományőrző és színjátszó csoportok gálája. A kétnapos rendezvényen Hajdúszoboszló város fellépői mellett, a környék hajdú településeinek amatőr zenei és néptánc csoportjai fogják szórakoztatni a vendégeket.
Nemzetközi Molnártalálkozó; június 27.; Túristvándi; www.turistvandi.hu, http://szatmarbereg.info; A rendezvény nem kisebb dologra vállalkozik, mint egy rövid időutazás keretében bemutatni a régi molnárok munkáját, életmódját, a rájuk jellemző gasztronómiai érdekességeket. Mindezt pedig úgy, hogy a résztvevő országok, tájegységek gazdag kontrasztjaival, vagy épp hasonlóságaival ismerkedhessenek meg az érdeklődők.
Belakjuk a megújult belvárost" - Közösségek napja - Eger; június 6, www.ekmk.eu,; Flasmobok, színpadi produkciók, kiállítások, interaktív bemutatók, játszóházak,, mozgásprogramok, előadások, kiállításokHelyszínek: Eszterházy tér, Dobó tér, Gárdonyi tér, Végvári vitézek tere, Széchenyi utca
Egerszalóki tüzes szombat - Egerszalók, Barlanglakások; június 20.; www.egerszalok.hu,; Tüzes szombat a benépesült barlanglakásoknál: kézműves játszóház, Szent Iván esti koszorúfonás,talizmánkészítés,szerelmi bájital főzés várja a látogatókat és sötétedéskor fellobban Szent Iván máglyája, fáklyás felvonulás a Sódombhoz.
Szent Iván Éji Vigasságok - Füzér, Vár; június 20; www.fuzer.hu,; A várban mindenki találkozhat boszorkányokkal, tündérekkel és egy egész éjszakára házasságot köthet szíve választottjával
Tatai Sokadalom - Tata; június 12-14, http://www.tataisokadalom.hu/; A Tatai Sokadalom a hagyományokhoz hűen a festői szépségű tatai Angolparkban kerül megrendezésre. Az ingyenesen látogatható 3 napos népművészeti fesztivál a tatai térség egyetlen nagyszabású népművészeti rendezvénye. Céljai közül kiemelendő a hagyományápolás, népművészetünk értékeinek megtartása és megismertetése a közönség széles rétegeivel. Programjaik alapjában véve az autentikus hagyományokat, a magyar népművészeti értékek gazdagságát megjelenítő néptánc, népzene és népi kirakodóvásár. Műsorkínálatukat úgy állították össze, hogy gyermekeknek, felnőtteknek, kisgyermekes családoknak egyaránt tartalmas, élményekben gazdag kikapcsolódást biztosítsanak az egész hétvégére.
Levendula Hét, június 26-július 12; Pannonhalma; www.bences.hu;  A levendula virágzás időpontjához igazított Levendulahét nem csak a Főapátság ezeréves gyógyászati hagyományaira alapozott programjai, de országosan egyedülálló helyszíne révén is egyedi színfolt az ország fesztiváljainak sorában. A bencés gyógyászati hagyományokat, a térségben őshonos gyógynövényekhez kapcsolódó kulturális kincset bemutató programjaink a több száz éve azonos helyen termesztett gyógynövények ültetvényei által körülölelt bemutató gyógynövénykertben és gyógynövényházunkban kerülnek megrendezésre.
Őrségi Vásár; június 26-28.; Őriszentpéter; ; www.oriszentpeter.hu;  Hagyományos, több évtizedes múltra visszatekintő kézműves kirakodó vásár az Őrség szívében. A XXXV. Őrségi Vásár június utolsó hétvégéjén kerül lebonyolításra, mely a térség egyik legnagyobb rendezvénye. Kézműves termékek kirakodóvására és az őrségi hagyományokból táplálkozó kultúra seregszemléje, amelyet az Őrségi Baráti Kör hívott életre Prém Jenő vezetésével azon a régi nyári, a Péter-Pál naphoz legközelebb eső hétvégén. A rendezvény célja bemutatni, népszerűsíteni és életben tartani az Őrség kézműves hagyományait, utat mutatva a helyi gazdaságfejlesztés helyes, kívánatos, emberi léptékű irányának.
XIV. Tisza-tavi Folk Fesztivál; június 12-13.; Tiszafüred, Bán Zsigmond Református Általános Iskola Tornacsarnoka, Benedek Gábor Sportcsarnok; www.telepatria.hu; A Fesztiválon a Pátriagála mellett a Zawojai táncegyüttes bemutatóját láthatjuk, fellép a  tiszafüredi Morotva zenekar. Lesz táncház, ahol nagykunsági, hortobágyi táncok tanítása zajlik majd. A lengyel gorál és nagykunsági viselet kiállítás mellett több kísérőprogram is lesz: kézműves bemutatók, népi kismesterségek helyi és térségi mesterek vezetésével, íjászat, kürtölés, táltos dobolás, ostorpattintás a Tiszaszőlősi Kende Baranta Egyesülettel, aprók tere népi gyermekjátékok, gyermekprogramok, abádszalóki népijáték egyesület közreműködésével.  Egész napos népművészeti kirakodóvásár, népi játék bemutató, mutatványosok biztosítják a tartalmas szórakozást. 13-án este a  PÁVA-GÁLA keretében  A nagysikerű Felszállott a páva verseny győzteseit láthatjuk újra.
XII. Heves Megyei Kakas Szépségverseny és Bográcsfesztivál, Országos Strandfoci Kupa; június 20.; Poroszló, Rendezvénytér, szabadstrand; www.ttoc.hu; Június harmadik hétvégéjén Poroszlón a kakasoké a főszerep! Egész napos izgalmas programok várják az érdeklődőket, melynek központi témája a baromfiudvar királya! A szépségverseny keretén belül a legszebb kakas díjazása. Ezzel párhuzamosan az egész ország területéről érkezett hobby főzőcsapatok mutatják be tudományukat, melynek eredményét rangos zsűri értékeli, a közönséget pedig szórakoztató programok várják. 21 órakor ingyenes KARTHAGO élő koncert.
Kompér Fesztivál; június 26-28.; Abádszalók város és a Szabadvízi Strand;  www.abadszalok.hu; Pénteken a Konyhafőnökök ajánlata krumplis különlegességekkel csalogatja a vendégeket Abádszalókra. A város éttermei, vendéglői a Kompérfesztivál alkalmából különleges burgonyás ételeket ajánlanak vendégeiknek. Emellett lesz népművészeti kirakodóvásár és a Művészeti iskolák Tisza-tavi néptánc találkozóján gyönyörködhetünk a szép előadásokban. Szombaton a hagyományos gasztronómiai rendezvény a különféle krumplis ételek kóstolójával folytatódik Abádszalók nyitott portáin. A vendégek térképpel, "útilapuval" keresik fel a házakat, és értékelik a vendéglátást, a kínált ételeket. A legjobb házigazdák díjaikat az esti eredményhirdetésen, a szabadtéri színpadon kapják meg. Vasárnap a strandon óriás bográcsos paprikáskrumpli főzés lesz kóstolóval. Ezen a napon minden a krumpliról szól: krumpli nyomda, krumpli hámozó verseny, zöldség szobrászat, krumpli célba dobó verseny várja az érdeklődőket.  A jó ebédhez az Éneklő szakácsokkal szól a nóta.
XVII. Birkafőző Fesztivál; június 27.; Karcag, Múzeumpark; www.karcag.hu; www.derynekarcag.hu; A hagyományőrző kunok Karcagon az idén már 16. alkalommal rendezik meg a Birkafőző Fesztivált a szokásos időpontban, június utolsó hétvégéjén. A regisztrált, jó minősítésű gasztro - kulturális rendezvényként itthon és külföldön is ismertté vált fesztivál vonzza a szakácsokat, kuktákat, no meg az érdeklődő nagyközönséget is, hiszen itt megismerhetik a hagyományok szerint készített, ízletes birkapörkölt főzésének titkát. A jellegzetes kunsági étel készítésének tudománya évszázadokon át apáról - fiúra öröklődött. Erre a hagyományra épül a karcagi birkafőző verseny, ahol a legjobb „birkatestet" főző felnőttek,- az utóbbi években már a diákok is- mérhetik össze tudásukat. Nem véletlen tehát, hogy a Karcagi Birkapörkölt 2010-ben felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére, 2013-ban pedig Hungarikum lett. A díszvendég település Kalocsa bemutatja a szintén Hungarikum címet elnyert híres kalocsai írást, hímzést és pingálást, valamint a méltán híres kalocsai paprikát. Az érdeklődőket gazdag kulturális, hagyományőrző- és gyermekprogramokkal, népművészeti kirakodóvásárral, kézműves élelmiszerek vásárával várják. A család valamennyi tagja élményekben gazdag programokon vehet részt, a gyermekek a „Juhszárnyékban" kézműves foglalkozásokon sajátíthatják el a népi kismesterségek fortélyait". Lesz bábszínház és állatsimogató is.
Péter - Pál Napi Aratóverseny; június 27.; Sarud, Eurostrand Camping; www.sarud.hu;  A hagyományőrző rendezvényen a népviseletbe öltözött csapatok összemérik erejüket és ügyességüket, gyorsaságukat a kaszával történő aratásban, a marokszedésben, kévekötésben. Kora reggel a pogácsák versenye is kezdetét veszi. Az aratást búzakoszorú szentelés zárja le, majd a színpad felé fordul a figyelem, ahol hagyományőrző dalos- és táncegyüttesek lépnek fel, délben pedig „Jó ebédhez szól a nóta". Az eredményhirdetés után már a versenyzők is gondtalanul nézelődhetnek a kirakodó vásárban, ahol hagyományos, népi kézműves termékek bemutatója és vására is lesz. Közben folynak a különböző versenyek földön és vízen, kenu, íjászat és még sok más sportágban tehetik magukat próbára az érdeklődők. A legkisebbeket ugrálóvár és körhinta várja. A rendezvényt esti koncert zárja.
Németh Krisztina és Tóth Tibor -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: