2014. augusztus 17., vasárnap

Ma estétől emlékeznek a páneurópai piknikre Sopronban



.
Melocco Miklós: Páneurópai Piknik emlékmű, Sopron mellett az emlékparkban


Ma este kezdődik Sopronban a negyedszázaddal ezelőtti páneurópai piknikre emlékező, keddig tartó eseménysorozat.

A rendezvény honlapján olvasható tájékoztatás szerint este nyílik meg Az első szakadás a vasfüggönyön című, egy hónapnyi soproni jelenlét után utazó kiállítássá alakuló tárlat, amely a páneurópai piknik és a rendszerváltás emlékeit eleveníti fel.

A következő két nap programjában konferencia és emlékrendezvény szerepel. Hétfőn az Antall József Tudásközpont, a Konrad Adenauer Alapítvány, Sopron önkormányzata és a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány szervezésében tartják meg a Sopron: kapu a szabad Európa felé című rendezvényt, amelyen köszöntőt mond Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke és Hildigund Neubert, a német Türingia tartomány miniszterelnökségének államtitkára.

Másnap rendezik a Konrad Adenauer Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány Kapu Európába című konferenciáját. A tanácskozás felszólalói között lesz Karlheinz Kopf, az osztrák törvényhozás második elnöke, Johannes Singhammer, a Bundestag alelnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Christine Lieberknecht, Türingia miniszterelnöke és Szájer József EP-képviselő, az Európai Néppárt frakcióvezető-helyettese.

Szintén kedden kezdődik az estig tartó családi nap Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik Emlékparkban, ahol a 25 évvel ezelőtti események szereplői elevenítik fel emlékeiket, és a délutáni másfél órás beszélgetésen vesz részt Orbán Viktor miniszterelnök is. Az 1989 - a csodák éve című eseményen Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese beszélget a kormányfővel.

Az 1989. augusztus 19-én Sopronkőhida és az ausztriai Szentmargitbánya között megrendezett páneurópai pikniken több száz NDK-állampolgár használta fel a határ átmeneti megnyitását arra, hogy Nyugatra szökjön.

Forrás_ Hirado.hu

 

Őrtorony
A vasfüggöny története

A vasfüggöny egy olyan kerítésrendszer volt, amely észak-dél irányban vágta ketté Európát. Megakadályozta, hogy Kelet-Európából "Nyugatra" lehessen szökni. Magyarország ausztriai határvidékét 260 kilométer hosszúságban kísérte ez a komplex határvédelmi rendszer.

Az első védelmi vonalat a vadfogó kerítés jelentette, ettől 2 méterre állt a jelzőkerítés, amelyre a határőr őrs 24 voltos elektromos jelzőberendezését kapcsolták. Riasztás esetén a határőrök azt is tudták, hogy melyik szakaszra kell kivonulniuk.

A határ és a jelzőkerítés között húzódott a hírvezeték-sáv, a járőrút és a nyomsáv. A hírvezeték-sávban álló villanyoszlopokra a járőröző katonák részére telefoncsatlakozókat helyeztek el. A járőrúton gyalogosan és gépjárművel szolgálatot teljesítő határőrök ellenőrizték a nyomsávot. Az 5 méter széles felgereblyézett szakaszon látszódott, ha azon valaki keresztülhaladt. A határsértőnek innen még több száz métert kellett megtennie a határig. Ezen az előterepnek nevezett részen a géppisztolyos, őrkutyás határőrök még elfoghatták azt, aki a védelmi rendszer többi részén sikeresen átjutott. A határ mellett a fontosabb helyeken őrtornyokat állítottak fel, így a magasból is tudták figyelni a környékbeli utakat, ösvényeket.

Forrás: Ferőrákosi kirándulás.hu

Kapcsolódó tartalom: 1989. augusztus 19. – A Páneurópai Piknik

Nincsenek megjegyzések: