2014. augusztus 3., vasárnap

Aida a Margitszigeten






 
Jelenetkép az Aidából (Magyar Állami Operaház) Fotó: Csillag Pál
Thiago Arancam olasz-brazil sztártenor és Sümegi Eszter, a Magyar Állami Operaház nemzetközi hírű magánénekese főszereplésével mutatják be a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Giuseppe Verdi Aida című operáját 2014. augusztus 1-jén és 3-án 20 órakor. Az előadást Nagy Viktor rendezte, a díszlettervező Csikós Attila.
A produkció a Magyar Állami Operaház és a Szabad Tér Színház együttműködésével valósul meg a felújított Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A rabszolgasorba zuhant etióp királylány és az esküvőjére készülő egyiptomi hadvezér tragikus szerelmét elmesélő opera a Csikós Attila által tervezett monumentális díszletekkel, az Operaház kiváló művészeinek közreműködésével olasz nyelven magyar felirattal kerül színre Nagy Viktor hagyományos rendezésében.
Radames szerepében a fesztivál meghívására Thiago Arancam brazil-olasz tenor mutatkozik be a magyar közönség előtt. Aidát Sümegi Eszter a Magyar Állami Operaház nemzetközi hírű magánénekese, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze alakítja, aki nemcsak itthon, hanem az elmúlt 13 évben az USA, Kanada, Németország, Ausztria operaházaiban is énekelte már ezt a címszerepet.
A brazil születésű fiatal sztártenor, Thiago Arancam karrierje a Placido Domingo által alapított Operalia nemzetközi énekversenyen indult el hat évvel ezelőtt, melyen három díjat is nyert, köztük a közönség díját. A milánói Accademia Teatro alla Scala tagja és szólistája. 2007-ben Puccini Lidércek című operájában debütált, azóta a világ számos operaházában szerepelt sikerrel (Washington, San Francisco, Szentpétervár, Varsó, München, Frankfurt, Torino, London, Berlin, Bécs, Buenos Aires, Rio, Róma, Dortmund, Stockholm, Párizs, Malajzia, Peking, Moszkva). Legfőbb szerepei: Don Jose (Carmen), Pinkerton (Pillangókisasszony), Cavaradossi (Tosca) és Radames (Aida).
További szerepekben az Operaház legnevesebb művészei lépnek fel: Wiedemann Bernadett, Palerdi András, Kálmándi Mihály, Schöck Atala, Kiss Péter, Berczelly István. Közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara - az Opera együttese, a Magyar Állami Operaház kórusa, a Magyar Nemzeti Balett, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei. Jelmeztervező Vágó Nelly, karmester és zenei vezető Dénes István.


Forrás: www.szabadter.hu


Nincsenek megjegyzések: