2014. augusztus 12., kedd

Elhunyt Robin Williams - Amerika komikus géniusza

Megdöbbenve fogadta Hollywood Robin Williams halálhírét, kollégái, tisztelői fájdalommal emlékeztek a barátra és színésztársra, Barack Obama amerikai elnök a "maga nemében egyedülállónak" nevezte a 63 éves korában meghalt Oscar-díjas színészt. A Hírességek sétányát virágokkal, emléküzenetekkel borították el hétfőn a színész tisztelői. Volt katona, orvos, géniusz, pesztonka, államfő, professzor, Pán Péter és minden más - emlékeztetett a nagy nevettető szerepeire Barack Obama közleményében. "Idegenként érkezett életünkbe, de úgy végezte, hogy az emberi lélek minden elemét megérintette. Megnevetetett és megsirattatott minket... Megosztotta tehetségét azokkal, akiknek szükségük volt a segítségére, köztük a külföldön szolgáló katonákkal" - írta Obama, aki családja nevében együttérzését fejezte ki Williams családjával, barátaival.
Steven Spielberg "komikus zseninek" nevezte Williamset, egy "villámcsapásokkal kísért viharnak, amelyet a mi nevetésünk mennydörgése éltetett... Jó barát volt, nem tudom elhinni, hogy elment" - hangoztatta a háromszoros Oscar-díjas rendező, aki 1991-ben a Hook című filmben a Pán Pétert alakító Williamset rendezte.
A pályatárs, Steve Martin, aki a Godot-ra várva című színdarabban játszott együtt Williamsszel azt írta, hogy "óriási tehetség, ember, színésztárs és őszinte lélek" távozott Williams halálával.
Glenn Close, aki a Garp szerint a világ című filmdrámában volt társa "nemzeti kincsként" méltatta az Oscar-díjas színészt, akinek csodálatos lelke volt.
"A komikus elmék egyik legtehetségesebbjét, a legnagyobb színészeket felvonultató nemzedék egyik tagját veszítettük el. Mágikus és különlegesen kiváltságos volt Robint munkában látni, alakításai egyfajta spirituális és más világból eredtek. Azon kevés emberek egyike volt, aki valóban kiérdemelte a +zseni+ címet - hangsúlyozta Chris Columbus, aki az 1993-ban bemutatott Mrs. Doubtfire - Apa csak egy van című filmjét rendezte.
Mindig maga is felderült, ha képes volt megnevettetni az embereket és fáradhatatlanul egész életén át megnevetettet minket. "Hozzá hasonló ember többé soha nem lesz a világon" - emlékezett rá Sally Field, aki a filmben volt feleségét alakította.
Ben Stiller szerint Robin pozitív hatással volt a világra. "Oly sok jót tett az emberekkel. Hosszú éveken keresztül fáradhatatlanul megnevetetett engem is és másokat is" - írta a színész, aki az Éjszaka a múzeumban című akcióvígjátékban játszott Williams oldalán.
John Travolta közleményében arról írt, hogy soha nem ismert Williamsnél "kedvesebb, tisztább, figyelmesebb embert. Semmihez sem hasonlítható elkötelezettsége arra, hogy felderítsen, boldogabbá tegyen minket."
"Egy nagy állhatatos, szívszorító, túláradó, hiperkinetikus kitöréssel lehetne legjobban emlékezni Williamsre - írta Lee Daniels, aki a 2013-ban bemutatott A komornyik című filmben rendezte a Dwight Eisenhower amerikai elnököt alakító Williamset.
Chevy Chase közölte, hogy őszinte barátok voltak Robin Williamsszel, "akik ugyanattól a kevésbé ismert betegségtől, a depressziótól szenvedtek. Soha nem gondoltam volna, hogy így végzi életét".
David E. Kelley producer szerint Williams "tehetsége legendás volt. Ugyanakkor ösztönző, sőt még ennél is több volt kedvessége és embersége, szelid lélek volt, aki mindannyiunkat megérintett" - vélte az Eszeveszettek című televíziós sorozat producere.
Steve Carell Twitter-üzenetében úgy emlékezett Williamsre, mint aki "egy kissé jobbá tette a világot".
Kevin Spacey szerint Robin Williams nemcsak megnevetette, hanem gondolkozóvá is tette a világot. "Emlékezni fogok erre. Egy nagy embert, színészt, barátot vesztettünk el, végtelenül hiányozni fog."

(MTI)


Nincsenek megjegyzések: