2014. augusztus 4., hétfő

Agusztusi programajánló minden korosztály számára




Az iskolai szünetből ugyan már csak egy hónap van hátra, vagyis több mint a fele letelt már a nyári
szabadságnak, de a maradék néhány hetet is tölthetjük tartalmasan, mert programokból akad bőven. Mi is hoztunk néhányat, melyek nem csak az iskolaköteles korosztálynak szólnak, hanem mindenkinek, aki szeret kimozdulni, szórakozni.
 

Borfesztivál; augusztus 1. - 20., Balatonalmádi, www.pkkk.hu; Fedezze fel hazánk zamatos borait, a Balaton zenei sokszínűségét, táncait, kézműves- és népművészetét. Városunk méltán híres rendezvényén változatos színpadi programokkal és persze hazánk híres borvidékeinek legízletesebb nedűivel várjuk vendégeinket.

Székely László Kossuth díjas díszlettervező életmű kiállítása; augusztus 2. - 20., Ábrahámhegy, www.abrahamhegy.hu; Az Operaház fennállásának 130. évfordulója alkalmából Székely László Kossuth díjas díszlettervező életmű kiállítása, dokumentumok és relikviák az Operaházról a kezdetektől a mai napig, zenei megnyitó programmal.

XVII. Zalakarosi Bornapok, augusztus 7. - 10., www.zalakaros.hu; Ez alkalomból a helyi boros gazdák mellett számos más borvidékről is képviseltetik magukat pincészeteket, s a helyi specialitás, a Tónai mellett más zalai és balatoni borok is kóstolhatók. A bornapok megnyitója a Zalai Da Bibere borlovagrend lovagjainak látványos felvonulásával kezdődik, és ezen az ünnepségen adják át minden évben a „Város bora" kitüntetést a zsűri által legjobbnak ítélt bornak, ill. boros gazdának. A négy napos rendezvényen sztárfellépők és szórakoztató programok is várják a vendégeket.

Pezsgő és Borfesztivál, augusztus 8. - 10., Zamárdi, www.zamardi.hu; Első alkalommal kerül megrendezésre városunkban. A rendezvényre hét borrégió borászai kapnak meghívást. A bor, pezsgő és az helyi étel kultúra termékeit árusítók mellett a rendezvény helyet biztosít minőségi kézműves termékeknek és egyéb árusoknak is, elsősorban a környék, a rendezvény jellegének megfelelően.

III. Paloznaki Jazz és Bor Piknik, augusztus 8. - 9., www.homolapinceszet.hu; A Paloznaki Jazz és Bor Piknik a minőségi zene és a minőségi gasztronómia találkozásából született. Két nap alatt két színpadon színrelépnek a hazai és nemzetközi jazz válogatott előadói, Paloznak utcái pedig színes, nyüzsgő kavalkáddá változnak, ahol minden lépésnél szembejön egy ismerős arc. A rendezvény zenei partnere a Snétberger Tehetségközpont, melynek kiemelten tehetséges tanítványai is fellépnek a két nap folyamán.

XI. Györöki Bor & Dal Fesztivál, augusztus 8. - 10., www.balatongyorok.hu; A helyi és környékbeli gazdák boraival ismerkedhetnek meg a Balaton-parton megrendezett fesztivál látogatói, akiket a vásári ételek és kézműves portékák mellett igényes zenei műsorok, táncházak és koncertek várnak minden este.

Balatonfüredi Borhetek, augusztus 9. - 31., www.balatonfured.hu; A Balaton- felvidék ízletes nedűit adó Balatonfüred-Csopaki borvidék méltó ünnepe a nagy múltra visszatekintő, minden év augusztusában megrendezendő Balatonfüredi Borhetek. A borosgazdák a Tagore sétányon felállított, hangulatos borsátraikban három hétig várják a vendégeket.
A Kisfaludy színpadon tartott ünnepélyes megnyitót követően újabb borlovagrend avatást tartanak, valamint műsort ad Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara.
Mindannyian mások vagyunk... Fogyatékossággal élők strandfesztiválja Balatonfűzfőn, augusztus 9., www.balatonfuzfoinfo.hu; Egy interaktív módszereket segítségül hívó szemléletformáló rendezvényt szeretnénk szervezni, mely az idegenforgalmi főszezonban hívja fel az emberek figyelmét arra, hogy a fogyatékkal élők számára a legegyszerűbb tevékenységek is kihívást jelenthetnek, ha nincsenek meg hozzá a megfelelő feltételek.

Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét, augusztus 14. - 20., www.tapolca.hu; A hagyományokhoz híven az idei évben is megrendezésre kerül a Tapolcai nyár rendezvénysorozat zárásaként a Tapolcai Ünnepi napok és Borhét.   A helyi és környékbeli amatőr művészeti csoportok, zenekarok, előadók mellett országosan ismert vendégek lépnek színpadra biztosítva a kellemes kikapcsolódást és szórakozást az érdeklődők számára.

Nyári Kavalkád, augusztus 15. - 17., Balatonlelle, www.muvhaz.balatonlelle.hu; Három napos fesztivál, mely ízelítőt nyújt számos zenei stílusból: pop, rock, jazz, swing, soul, rockabilly, sztárvendég. Műsorkínálat naponta 19.00-23.00 óra között.

XI. Badacsonyi Szürkebarát és a Magyar Szürkemarha Ünnepe, augusztus 15. - 17. , Badacsonytördemic, www.badacsonytordemic.hu; Hortobágyról, Kalocsáról, Kiskunlacházáról, Budapestről, stb., az ország minden tájáról, sőt, határainkon túlról is érkeznek hozzánk vendégek, és versenyzők egyaránt. A legfőbb cél, a térség borkultúrájának, gasztronómiai hagyományainak ismertetése, a turizmus fellendítése. Felnőtteket, gyermekeket egyaránt különböző színes programokkal várunk. Néptánc, egyéb zenés műsorok, népi kézműves kirakodó vásár, kiállítások, tombola, stb., és természetesen a bor és gulyásfőző verseny egy nagyszerű élmény mindenkinek, versenyzőknek, vendégeknek egyaránt.

Nemzeti Hét, augusztus 15. - 20., Balatongyörök, www.balatongyorok.hu; A magyarság múltjáról, kultúrájáról, hagyományairól és a jelen gazdasági-politikai helyzet aktualitásait boncolgató előadások, esténként könnyűzenei koncertek várják a Balaton-parti rendezvényhelyszínen az érdeklődőket.

Siófolk Fesztivál, augusztus 15. - 19., www.kulturkozpont-siofok.hu; A Siófolk Fesztiválon a folklór, a világzene és a nemzetiségi hagyományok állnak a középpontban. A színes zenei kínálatot nyújtó rendezvényen a folklór tradicionális értékei mellett a népszerű világzenei irányzatok is megjelennek.

Hagyományőrző Napok, augusztus 16. - 17., www.szigliget.hu; A két izgalmakban is bővelkedő nap során a meghívott hagyományőrző egyesületek számos, látványos bemutatóval ajándékozzák meg a közönséget, de természetesen a középkori muzsika sem hiányozhat a repertoárból.

Borünnep, augusztus 16. - 20., www.heviz.hu; A rendezvény nem titkolt szándéka, hogy az idelátogató külföldi és belföldi vendégek számára megmutassa Magyarország méltán elismert borrégióit és kiválasztott képviselőit.

Strand Fesztivál, augusztus 20. - 23., Zamárdi, www.strandfesztival.com; 0. nap, kapunyitás augusztus 20-án. „Nagyon Balaton" rendezvénysorozat több helyszínen. Zamárdiban a Petőfi Rádió nevével fémjelzett Strand Fesztivál indult hazai és világsztárokkal 2013-ban.

Szent István Napok, augusztus 20. - 24., Balatonlelle, www.muvhaz.balatonlelle.hu; Ötnapos rendezvény, ünnepi kulturális fesztiválprogramokkal Balatonlelle szívében, a Móló-sétány rendezvényparkjában. A színpadi programok esténként 19-23 óra között szórakoztatják az érdeklődőket. Családi programok, koncertek, tűzijáték és utcabál, valamint színes kirakodóvásár, lellei borok és étkezési lehetőségek várják a látogatókat.

5. Utcafesztivál, augusztus 20. - 24., www.zalakaros.hu; A fesztivál egyik fő célja, hogy a fellépő művészek megoszthassák tudásukat és tehetségüket egy felszabadult, szakmai korlátoktól mentes fiestában. A rendezvénytér különböző pontjain különböző stílusú utcazenész bandák lépnek fel.

Pálinka Fesztivál, augusztus 22. - 26., www.balatonalmadi.hu; Ízek aranyban, ezüstben, rézüstben. A Wesselényi strand előtti rendezvénytéren neves pálinka házak kínálják finom nedűiket. Az ide látogató vendégek az ország legjobb párlatait kóstolhatják, miközben kézművesek- és népi iparművészek minőségi vásárában válogathatnak.

Végvári Vigasságok, augusztus 15-17., Egri Vár, www.egrivar.hu; A négy napos program az 1552-es diadal történelmi eseményeire és Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényére épül. A főbb meghatározó események között kulturális és ismeretterjesztő programokat kínál, megteremtve ezzel az igazi középkori kavalkád hangulatát.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    
XII. Füzéri Vár Napok, augusztus 19-20., www.fuzer.hu; Haditorna bemutatókat, reneszánsz táncokat, íjjászbemutatókat, középkori csatajeleneteket tekinthetnek meg az érdeklődők. A rendezvény a Szent István napi búcsúval zárul.                      

Szilvanap, Noszvaj, augusztus 29-30., www.noszvaj.hu; A világhíres noszvaji szilvalekvár készítésének praktikái. Lekváros sütemények és szilvával készült ételek sütése kemencében. Gazdaházban népi mesterség bemutató, táncház, kézművesek, kirakodóvásár, borkóstoló.                                                                          

Déli Kapu Fesztivál és Magyarok Kenyere, augusztus 15-20., Pécs, Szent István tér, Sétatér, www.iranypecs.hu; A Déli Kapu Fesztivál az augusztus 20-i ünnep felvezetéseként a népi hagyományoknak adja át a színpadot.  Pécs és a dél - dunántúli régió az egyik leg sokszínűbb vidék az országban; a szerb - horvát -sváb és más kisebbségek hagyományainak megőrzése és bemutatása közös feladatunk. Minden évben a várossal szoros kapcsolatban álló külföldi együttesek vendégszereplése emeli a fesztivál már önmagában is magas színvonalát, így a Déli Kapu Fesztivál nemcsak a helyi, hanem a régiókon és határokon átnyúló együttműködések fesztiválja is. A Magyarok Kenyere Ünnepen 2014. augusztus 20-án a látogatók a búza, az aratás és az új kenyér adta örömöt és hagyományokat ünnepelhetik. Az augusztus 20-ához kapcsolódó Nemzet Kenyere programjai a nemzeti egységet hivatottak szimbolizálni.

Nemzetközi Néptáncfesztivál, augusztus 17-20., Mohács, www.mohacs.hu; 1996 óta minden év augusztusának kiemelkedő programja. A fesztiválon rendszeresen fellépnek német, román, horvát, olasz, osztrák, spanyol, vagy portugál csoportok. A rendezvény kezdeti célja a cserekapcsolat kiépítése a város néptánc együtteseinek a részére.

Szent István Ünnepe/Duna-átúszás, augusztus 19-20., Paks, Jézus Szíve templom, Duna-part, www.paks.hu; A Szent István napi megemlékezés augusztus 20-án 10 órakor veszi kezdetét a Jézus Szíve templom előtti téren. Ahogy már hagyomány, ezen a napon rendezik a Duna-átúszást, melyre a kompkikötőben lehet nevezni, az indulás 11.30 perckor lesz.

Szamárfül Fesztivál, augusztus 22-24., Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed, www.zsn.hu; A fesztivál célja egyrészt a gyermek korosztály -és ezzel együtt természetesen a szülők, nagyszülők- játékos megismertetése a Kulturális Negyeddel, olyan programok segítségével, melyeknek fókuszában a lokális értékek megismerése, a környezettudatosság, az interaktivitás, az esélyegyenlőség állnak, másrészt a régió és az ország legkiválóbb előadóművészeinek segítségével azt kívánják elérni, hogy a mai gyermekek a későbbiekben a kulturális programok értő befogadóivá váljanak.

Nemzetközi Lovashuszár Találkozó - Kaposvári Vágta, a Nemzeti Vágta Előfutama, augusztus 22-24., MeistroLovastanya, www.meistro.hu; A Nemzeti Vágta elődöntőjét 2012-ben rendezték először Kaposváron, amely már az első alkalommal rekordszámú nézőt és versenyzőt vonzott. A huszárok, a somogyi betyárok és egyéb hagyományőrző csoportok által színesített programot minden év augusztus utolsó vasárnapján rendezi meg az impozáns helyszínt is nyújtó Kecelhegyi Lovassport Közhasznú Egyesület, a kaposvári MeistroLovastanyán.

Gyógynövény Hét, augusztus 15-20., Pannonhalma, www.bences.hu; A bencés gyógyászati hagyományokat, a térségben őshonos gyógynövényekhez kapcsolódó kulturális kincset bemutató programok a több száz éve azonos helyen termesztett gyógynövények ültetvényei által körülölelt bemutató gyógynövénykertben és gyógynövényházunkban kerülnek megrendezésre. A rendezvényekkel egy időben a Főapátság étterme különféle, csak ebben az időben kínált gyógynövényes specialitásokkal várja a vendégeket.

Hétrétország - a szerek és porták fesztiválja, augusztus 9-20., Őrség, www.hetretorszag.hu; Hétrétország - a szerek és porták fesztiválja a kulturális turizmust szolgáló „aktív" fesztivál az Őrségben. Összeköti a művészetek által képviselt magas kultúrát a lokális hagyományok hétköznapi értékeivel. Alkotó táborok formájában képzési- és közösségformáló funkciót is betölt.  Értékes, újszerű művészeti produkciókat vonultat föl, emellett életre hívta a Nyitott Porták hálózatát, amely a térségben valamilyen helyi értékkel, érdekességgel bíró magánházak, műhelyek, tanyák láncolatát jelenti.

Savaria Történelmi Karnevál, augusztus 21-24., Szombathely, www.savariakarneval.hu; Az antik időket életre keltő, különleges atmoszférájú és kivételes hangulatú fesztiválként Európában is ritkaság számba megy annak élményteli világa, a történelmet szórakoztatva tanító jellege. A karnevál magas színvonalon idézi meg az ókori alapítású város polgárainak 2000 éves múltját, Savaria egykori fénykorát.

Koronázási Ünnepi Játékok,  augusztus 16-19., Székesfehérvár, www.koronazas.hu; A nagyszabású művészeti fesztivál egyedülálló módon jeleníti meg az Árpád-házi királyok korát. Fénypontja a Koronázási Szertartásjáték az ország legnagyobb szabadtéri színpadán. A rendezvény központi alakja idén I. (Szent) László király lesz Történelmi felvonulás a Koronázási Ünnepi Játékokon
Páratlan látvány a Fény utca, 1200 m2 mozgó képregény a belváros épületeinek homlokzatán. A Képes Krónika és az Anjou Legendárium festett képeinek segítségével elevenednek meg László király életének főbb eseményei a Koronázási Ünnepi Játékok estéin.

XV. Tatai Barokk Fesztivál, augusztus 18-28., KunyDomokos Múzeum, Tata barokképületei és templomai, www.concertotata.hu; A rendezvény egyik alapvető célja Tata csodálatos természeti adottságait kihasználva, gyönyörű barokk épületekben, templomokban minél nagyobb közönségnek megmutatni művészeti kincseinket, értékeinket. A fesztivállal egy időben szervezik meg a Nemzetközi Zenei Mesterkurzust, világhírű művésztanárok irányításával. A kurzuson résztvevő növendékek aktív szereplői a programsorozatnak.

Mórikum Kultúr-Fröccs-Fesztivál, augusztus 20-23., Lamberg-kastély Kulturális Központ, www.lambergkastely.hu; A város legemblematikusabb helyén, a gyönyörű Lamberg-kastélyban és csodálatos akusztikával bíró udvarán az érdeklődők találkozhatnak a móri kultúra emblematikus képviselőivel. Mindezt nemzeti ünnepünk és a már hagyományosnak mondható székesfehérvári Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválja, színházi programok és koncertek színesítik.

VIII. Ajaki Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál, augusztus 7-10. , www.ajakifesztival.hu; A látogatók részesei lehetnek egy igazi ajaki esküvőnek. Évről-évre megrendezésre kerül a vőfélytalálkozó, és fontos szerep jut a művészeteknek is. A rendezvényre látogató vendégek közül minden korosztály megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget.

SóstóSerFeszt, augusztus 15-17., Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Krúdy Vigadó előtti sétány, http://www.sostort.hu; Népi gyerek játszóház és interaktív bemutatók, kézműves bemutatók és foglalkozások, főző és sörivó versenyek, gasztronómiai különlegességek bemutatása és kóstolás, néptánc fellépők.

Debreceni Mézeskalács Fesztivál, augusztus 16-17., Déri Múzeum, www.derimuz.hu; A rendezvény alapvető célja a nagy múltú magyarországi mézeskalácsosság hagyományának őrzése, népszerűsítése, a népi mesterségeket fennmaradásának segítése. A programok alapvetően három fő fonalra fűzhetőek fel. Az első téma a különböző mézzel, mézeskaláccsal kapcsolatos termékek vására (mézeskalácsok, különféle virágmézek, mézes köcsögök, mézes bögrék, mézes pálinka, mézzel tartósított gyümölcsök, befőttek, mézzel, népi iparművészek munkái, stb.). A második téma a kézműves foglalkozások, bemutatózások, melyeken mind a gyerekek, mind a felnőttek megismerkedhetnek a mézeskalács készítés, ütőfás mézesbábkészítés, mézeskalács házikó építés fortélyaival. A harmadik vonal a rendezvény teljes időtartama alatt - az udvar végében felállított színpadon - mese előadások, népi együttesek fellépései, játékos vetélkedők.

XIX. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál, augusztus 29., Kossuth tér, www.szolnok.hu; A Magyar Honvédség zenészei látványos, show-elemekkel színesített bemutatójukkal szórakoztatják a város lakóit és a környező településekről érkező érdeklődőket. A rendezvényen több város helyőrségének zenekarai is fellépnek.

Vidor Fesztivál, augusztus 29-szeptember 6., Nyíregyháza, több helyszínen, www.moriczszinhaz.hu; VIDOR Fesztivál - a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléje, amely mára az egyik legnagyobb hazai összművészeti rendezvény lett. Zenei kínálata nemzetközi mércével mérve is kimagasló, hiszen ez Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja, ahol igazi világsztárok láthatóak. A versenyprogramon részt vevő kiváló teátrumok komédiái s a legújabb magyar filmvígjátékok mellett szabadtéri koncertek, képzőművészeti kiállítások, bábelőadások, dumaszínház szórakoztatják a közönséget.

Szegedi Ifjúsági Napok - SZIN, augusztus 27-30., Újszegedi Partfürdő, www.szin.org; A Szegedi Ifjúsági Napok története 1968-ig nyúlik vissza, a fesztiválozók már akkor tudták, milyen különleges hangulatot kínál a Tisza-parti strandolás és a zene elegye. A SZIN némi szünet után 2003-ban indult el újra: azóta műfajtól függetlenül minden hazai és határon túli muzsikus, illetve minden zeneimádó nyárvégi zarándokhelyévé vált. A minőségi zene mellett a SZIN a fenntarthatóság és a környezetvédelem elkötelezettje is, aminek bizonyítéka az elnyert Greener Festival Award és a Zöld Fesztivál Díj is. A 2011-ben debütált SZIN Dizájnparton a zöld eszmék és a dizájn házasításának lehetnek tanúi, sőt segítői a SZINezők. Az öko itt nem csak szemlélet, de szórakoztat is.

 

Elisabeth, augusztus 21., 22., 23., Baja, Szentháromság tér, www.elisabethmusical.hu; Az Elisabeth című musical magyarországi sikerszériája 2014 augusztusában a Csodálatos Baja rendezvénysorozat keretében folytatódik.

XXIII. Nagykunsági Kulturális Napok, augusztus 15-20., Karcag, több helyszín, www.derynekarcag.hu; A kun hagyományokat híven őrző karcagiak már 23. alkalommal szervezik meg ezt a hagyományőrző rendezvényt, mely az első napon kiállítás megnyitásával és tudományos üléssel indul, majd 16-án nyeregbe pattanhatunk és átkerékpározhatunk a Tisza-tóhoz. Aki nem túl fáradt, még rophatja a táncot az esti aratóbálban. 17-e a versenyek napja lesz: a horgászok mérhetik össze tudásukat illetve szerencséjüket, sportversenyek, streetball, strand-röplabda verseny lesz. 19-én képzőművészeti kiállítások megnyitására kerül sor, 20-án pedig arató felvonulás, újkenyér szentelés, koncert és tűzijáték zárja az eseménysorozatot.    

Németh Krisztina, Tóth Tibor -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: