2014. augusztus 19., kedd

Leonardo szenzációs találmányainak titka





Megfigyelte a természet mozgásait, utánozta és megpróbálta gépek formájába önteni a látottakat. Érzelmei vezérelték, hiszen művész volt, nemcsak tudós. Leonardo da Vinci szenzációs találmányainak titka még ma is sok elmét megmozgat. Közülük válogattunk össze tíz felfedezést, amit talán még nem tudtok róla.

1. Leghíresebb találmánya az úgynevezett automobil, amely alkatrészei tekintetében akár mai FIAT elődje is lehetne. Az első önjáró járművet azonban a mester eredetileg udvari ünnepségekre szánta, hogy különféle fény- és hanghatásokkal szórakoztassa a közönséget.
2. Megfigyelte a madarak repülését, és arra jutott, hogy az ember levegőbe emelkedéséhez egy gépezet szükséges. Leonardo repülő szerkezete azonban még nem volt működőképes, mivel az emberi erő kevés volt a hatalmas súlyú gépezet égbe emeléséhez.
3. I. Ferenc francia király tiszteletére mechanikus oroszlánt épített, amely lábait mozgatva tudott járni, fejét forgatni. Hátsó lábaira állva a mellkasán kinyílt egy ajtó, amelyből liliomesőt szórt az uralkodó lábai elé.
4. Rajzai és leírásai között számtalan hadi technikai eszköz megtalálható: tervezett sarlós kerekű harckocsit, emberi erővel hajtott páncélkocsit megfigyelőtoronnyal és ágyúkkal, valamint emelőgépezetet óriás ágyúk szállítására.
5. Mérnökként hatalmas csatorna- és öntözőrendszert dolgozott ki a Lombardiát behálózó folyók szabályozására. Ezzel csökkentette a városok közötti távolságokat, a megzabolázott vízzel pedig a termékenységet vitte el sok helyre.
6. Mértéktelenül szerette a matematikát: olyan redukciós körzőt tervezett, amely szabályos ellipszis rajzolására alkalmas.
7. Leonardo mechanikus órájának érdekessége, hogy Föld-középpontú. A díszes lap közepén a Föld található, amely körül kering a Hold és a Nap. Jelölte a hónapokat és az asztrológia tizenkét állatövét is. Annyiban újdonság ez az óra, hogy már a percet is tudta mutatni.
8. Hangszert tervezett, és az ókori szerzőket tanulmányozva tudta, hogy összefüggés van a húr hosszúsága, feszessége és a kiadott hang között.
9. Camera osbcurája, azaz Leonardo sötétkamrája a „fényképezőgép ősének" is mondható. A lyukkamerába behatoló fénysugár a környezet vizuális képét fordított állásban vetíti a doboz falára. Ha azonban egy lencseként működő gömböt helyezünk a fény útjába, akkor az visszafordítja a képet.
10. Az első természetes műanyag - egy bakelithez hasonló anyag - megalkotása is Leonardo nevéhez fűződik. A reneszánsz zseni mesterséges anyagainak receptjét számos oldalnyi rajzos feljegyzés őrzi.
A pécsi „Leonardo, a reneszánsz zseni" című tárlat amellett, hogy bemutatja a polihisztor közel 60 méret- és korhű találmányát; elénk tárja a kifinomult művészt és a természet erőit folyvást kutató tudóst. Leonardo szemén keresztül olyan megvilágításba helyez dolgokat, amire eddig talán még nem is gondoltunk. Érdemes megnézni a kiállítást, és felfedezni a reneszánsz lángelme ismert és kevésbé ismert különös világát.

 A tárlat a Janus Pannonius Múzeum két helyszínén, a Modern Magyar Képtárban (Pécs, Papnövelde u. 5.) és a Martyn Múzeumban (Pécs, Káptalan u. 4.) látogatható 2014. szeptember 30-ig, a hét minden napján 10-től 18 óráig.
www.leonardopecs.hu
A legfrissebb hírek, információk: https://www.facebook.com/leonardopecs
Osztálykirándulások szervezéséről információ kérhető a kiállítás weboldalán, a jegyvásárlás menüpontban megadott telefonszámokon, továbbá a leonardopecs@gmail.com e-mail címen.
A kiállításra utazóknak a MÁV-Start Zrt. 50%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít, további információ: http://pecsimuzeumok.hu

 http://www.jpm.hu/

Nincsenek megjegyzések: