2014. augusztus 23., szombat

A Szent István-rend




.


250 éves a kétszer is újraalapított Szent István-rend. 2014. augusztus 20-án Kertész Imre és Rubik Ernő Szent István lovagjai lettek, a köztársasági elnök átadta nekik a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rend néven újraalapított kitüntetés keresztjét.


A kitüntetés átadásának ünnepén mindenki számára külön érdekesség lehet a Magyar Nemzeti Múzeum 2014. augusztus 30-ig megtekinthető, a Rend történetéről szóló „Szent István lovagjai" című tárlata, amely 250 év történelmének sajátos tudását nyújtja, miközben megismerteti a kitüntetés valódi történetét.

A Magyar Nemzeti Múzeum egyedülálló kiállítással emlékezik a legmagasabb magyar kitüntetésre, és több mint 400 műtárggyal mutatja be a Rend történetét, adományozottjait és kitüntetéseit. A májusban nyílt Szent István lovagjai című tárlat, amelyen eddig több ezren fordultak meg, hamarosan bezárja kapuit. Augusztus 30-ig viszont még az érdeklődő közönség, többek között a negyedévezred nagy-, közép- és kiskereszt jelvényeivel és kitüntetettjeivel is találkozhat.

A kitüntetést olyan személyek érdemelték ki, mint Napóleon, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál vagy Abdul Hamid Khan török szultán. Horthy Miklós kormányzó 1938-ban, a Szent István-emlékévben újraalapította az utolsó magyar király megkoronázásával és a Monarchia szétesésével megszűnő Rendet. Elnevezésében innentől a Magyar Királyi Szent István-rend néven élt tovább, és 1946-ig, a II. Magyar Köztársaság kikiáltásáig működött a legmagasabb rangú állami kitüntetésként. 2011-ben a magyar Országgyűlés a legmagasabb polgári állami kitüntetésként Magyar Szent István-rend néven alapította újra. 2013-tól a köztársasági elnök adományozza a kitüntetést, a korábbi hármas osztályozással szemben (nagykereszt, középkereszt, kiskereszt) immár csak nagykereszt formájában. 2013-ban Áder János köztársasági elnök először Egerszegi Krisztina olimpiai úszónőnek és Lamfalussy Sándor közgazdászprofesszornak adományozta az újra átadásra kerülő díjat.

A kiállításon több mint 100 festmény, 300 méter hermelin, összesen 2000 gramm arany és 70 kitüntetés látható, külföldi és hazai múzeumok és magángyűjtők anyagaiból állították össze. Többek között a németországi Bismarck Museum, az osztrák Kunsthistorische Museum és a nagyszebeni Bruckenthal Museum és számos magángyűjtő ajánlotta fel a tárlat idejére saját gyűjteménye darabjait, de a hazai múzeumok - így a Magyar Nemzeti Galéria, a Pécsi Janus Pannonius Múzeum vagy a Debreceni Déri Múzeum - is hozzájárultak az anyag teljességéhez.

www.hnm.hu

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: