2014. június 23., hétfő

Zenés állatkerti esték




2014. június 25. – augusztus 21.


Néhány nap múlva június 25-én megkezdődik az augusztus 21-ig tartó szerda esténkénti kilenc előadásos Zenés állatkerti esték koncertsorozat a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A koncertek helyszíne az Állatkert főbejáratánál lévő tágas tér, és a Nagyszikla belsejében található Varázshegy.

A sorozatot 2014. június 25-én, a Calcutta Trió Varázslatos India - Indiai klasszikus zene és tánc mesterfokon c. koncertprogramja nyitja.
A Calcutta Trió az indiai klasszikus zene több mint három ezer éves tradícióját India legnagyobb guruitól sajátította el. A Ravi Shankar nevével fémjelzett Senia Gharana féltett tradícióit őrző autentikus klasszikus indiai zenét játszó trió muzsikája olyan magával ragadó élményt nyújt, amelyet csak komoly indiai zenészektől várhat el a közönség. Koncertjeiken a világ egyetlen fennmaradt "élő zenei nyelvén" szólaltatják meg a rágákat, India bölcsei által lefektetett, tökéletesen kifinomult "kozmikus" zenei rendszer darabjait.
A trió exkluzív vendégeként fellép, Sandhyadipa Kar, világhírű indiai táncművésznő,
aki az öt indiai klasszikus tánc közül a talán legelragadóbbnak számító odisszi legkiemelkedőbb előadóművészének számít Indiában, és rendszeres meghívottja a neves külföldi fesztiváloknak. Előadásában az indiai mitológia legnépszerűbb alakjait jeleníti meg bámulatos érzékenységgel és tökéletes tánctudással.
Végül az estet a pandzsábi Bhangra Folk Dance Group előadása zárja, akik pandzsábi fergeteges ritmusú és temperamentumú néptáncukkal mindig fergeteges hangulatot teremtenek, olyannyira, hogy az előadás végén sok néző nem tud ellenállni a kísértésnek, feltolulnak a színpadra, ahol - az indiai táncosokkal együtt - önfeledten táncolnak.
A Calcutta Trióban szitáron, Kozma András játszik, aki egyedül mondhatja el magáról, hogy a világhírű indiai szitár-maestro, Pt. Ravi Shankar egyetlen európai tanítványa. Szalai Péter az indiai páros ütőhangszeren, a tablán játszik. Az Ő mestere Ustad Alla Rakha, aki kétség kívül a tabla játék legnagyobb géniusza volt. A Calcutta Trió harmadik tagja, Molnár András, tanpurán játszik.
2014. július 2-án a Főkapunál fellépő Brazil Szamba Csoport látványos bemutatója vezeti fel Pátkai Rozina és zenekara koncertjét. Mi más is lehetne az est címe, mint Világraszóló természet - Brazil hang-vadon...
A koncerten fellépnek:
Pátkai Rozina - énekes, Tóth Mátyás - gitár, Pecze Balázs - trombita, Soós Márton - nagybőgő, Juhász Márton - dob, Dés András - ütőhangszerek
Pátkai Rozina, énekesnő Magyarországtól az Egyesült Államokig felhívja magára a figyelmet csodás hangjával, előadásmódjával, személyiségével. A koncerten felhangzó dalok, a bossa nova, a brazil dallamvilág autentikus képviselője. Életébe a 2011. év fordulatot hozott. A Budapesti Fringe Fesztivál 250 fellepője közül, Bossa Novas című műsorával, elnyerte a zsűri Szakmai Különdíját. Egy hónappal később a Gödöllői Jazz- es Könnyűzenei Fesztivál Különdíjat nyerte el a duo, s még ugyanebben az évben, Skóciában, a 42 ezer művészeti produkciót felvonultató, egy hónapon át tartó Edinburgh Festival Fringe, a The Jazz Bárban adott teltházas koncertjeiért, Sell-Out Show Laurel díjjal jutalmazta.
A sikereket követően az ének-gitár duó nagybőgőssel bővült, s a Pátkai Rozina Trio, a Bukarestben megrendezett EuropaFest Nemzetközi Jazz Combo versenyen lett döntős. 2012-ben a litván Jazz Voices Nemzetközi Jazz Énekverseny is a döntősei közé választotta, s ez további fellepési lehetőségeket hozott. A Pátkai Rozina Trioval - 2012 nyarán - a Veszprémi Utcazene Fesztivál Közönségdíjat nyerték el, majd Rozina megalapította a Pátkai Rozina Quintetet.
2012 szeptemberében a Pannonia Stúdióban rögzített első demo felvételeik robbanásszerű sikert hoztak. Elsőként a Jazzy Dalverseny döntőjébe, majd az Egyesült Államokban az Independent Music Awards-ra jelölték Jazz Dal kategóriában, amelynek Közönségdíjat 2013 augusztusában vehette át. Szerzői kiadásban 10 dalt tartalmazó nagylemeze 2013-ban jelent meg, címadó dala az Independent Music Awards-dijas, Voce e Eu (Te es En) című felvétel. A lemez mind a hazai jazz piacon, mind nemzetközileg számos szakmai elismerésnek örvend.2013 novemberében az Egyesült Államokban megrendezésre került Made in New York Jazz Competiton Solo Vocal kategóriájában az első 5 legjobb jazz énekese köze választott a zsűri. Így kerülhetett sor arra, hogy pár hete, 2014 májusában New Yorkban mutatkozhatott be. Óriási sikerrel lépett fel, többek közt a Made in New York Jazz Competition gálakoncertjén, illetve a Zinc Barban is, New York ismert jazz klubjában. Sikereire, zenéjére az amerikai Helik Hadar zenei producer és hangmérnök is felfigyelt 2013 végén. Helik Hadar a nemzetközi jazz szakma nagyra becsült képviselője, hangmérnöki munkáját háromszor Grammy-díjjal jutalmazták, s hétszer jelölték még Grammy-díjra, tavaly pedig az Australian Independent Music Awards díjat vehette át kiemelkedő produceri munkásságáért. A New York-i bemutatkozási lehetőséget követően, Helik Hadarral együttműködésben, kislemezt rögzített.
Zenés állatkerti esték
Fővárosi Állat- és Növénykert
https://hu-hu.facebook.com/calcuttatrio
http://www.rozinapatkai.com/
http://www.zoobudapest.com/
Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: